Slapende armen en benen: Waarom ledematen soms slapen en hoe je ze weer wakker kunt maken!

Iedereen kan erover meepraten, dat vreemde dove en prikkelende gevoel wat je krijgt van “slapende” armen of benen. De wetenschappelijke term voor dit verschijnsel is paresthesie.

Heb jij je wel eens afgevraagd waarom ledematen soms lijken te slapen, of het gevaarlijk is en wat het veroorzaakt?

Slapende armen en benen

Waardoor worden slapende armen en benen veroorzaakt?

Ieder mens heeft door zijn of haar gehele lichaam zenuwen die als een soort communicatielijn tussen de hersenen en de verschillende lichaamsdelen werken.

Hierdoor kan het brein het lichaam aansturen, opdrachten geven en alle informatie die je vergaart door je zintuigen terugsturen om dit te verwerken.

Wanneer een ledemaat slaapt zijn je zenuwen eigenlijk een beetje in de war omdat langdurige druk op het betreffende ledemaat de communicatie tussen de zenuwen en de hersenen heeft afgesneden.

Oorzaken slapende ledematen:

  • Je partner die te lang op je arm ligt
  • Diabetes
  • Bijwerkingen van verschillende medicijnen
  • Tekort aan verschillende vitamines en mineralen
  • Een beknelde of beschadigde zenuw
  • Slechte doorbloeding, bijvoorbeeld door een bloedprop (embolie)
  • Infectieziekten
  • … ook je geestelijke toestand kan voor paresthesie zorgen, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met veel spanning, stress of angst.

Wat is paresthesie?

Door langdurige druk op een arm of been raken zenuwen bekneld en worden bloedvaten dichtgeknepen, hierdoor kunnen zenuwen minder goed signalen doorgeven en kunnen de bloedvaten minder goed zuurstof en voedingsstoffen aan de zenuwen afgeven.

Deze beknelling verstoort de natuurlijke stroom van informatie tussen het ledemaat en de hersenen waardoor er een stroring ontstaat in de “grote menselijke computer” oftewel het brein.

Sommige zenuwcellen versturen helemaal geen informatie meer naar de hersenen terwijl andere de signalen minder goed of onregelmatig verzenden.

Het grote probleem zit hem in het feit dat onze zenuwen afzonderlijk erg specifiek en gespecialiseerd zijn en verschillende zintuiglijke receptoren verschillende stimuli ontvangen en informatie verwerken.

Wanneer de verschillende signalen worden verstoord en niet langer op een normale wijze worden verstuurd kunnen de hersenen deze niet langer goed interpreteren waardoor het een aantal verschillende gevoelens en sensaties afgeeft.

Enkele voorbeelden van deze “verwarde” signalen zijn:

  • Kou
  • Warmte
  • Tintelingen
  • Prikkels
  • … en uiteraard een doof en slapend gevoel in armen en benen.

Slapend ledemaat wakker maken?

Wanneer een ledemaat slaapt is een natuurlijke reactie om het proberen wakker te maken door van houding of positie te veranderen.

Hierdoor stroomt er weer genoeg bloed naar de slapende arm of been waardoor de tinteling tijdelijk verergert.

Uiteindelijk kunnen de zenuwen hierdoor de signalen weer goed doorgeven waardoor het tintelende, koude en dove gevoel weer verdwijnt.

Het prikkende gevoel is een paar minuten vervelend maar het is wel een goede reminder dat je de druk van je arm of been moet halen voor er serieuze schade aan je zenuwen kan ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *