Dit kun je verwachten van de slaap van je baby [2 – 12 maanden]

In het eerste levensjaar van je baby maakt hij of zij de grootste ontwikkeling door, dit heeft ook een grote invloed op de slaap van je baby.

Dit vergt niet alleen veel energie van je baby zelf maar ook van jou als ouder, vooral wanneer je minder goed slaap als je had gehoopt.

In dit artikel leg ik uit hoe de slaap van je baby gedurende het eerste levensjaar verandert, wat je kunt verwachten en hoe je het slaapritme van je kindje kunt beïnvloeden en verbeteren.

Dit kun je verwachten van de slaap van je baby

Hoe verandert de slaap van je baby in het eerste jaar?

Tijdens het eerste jaar (2 -12 maanden) van je baby vinden er grote veranderingen plaats in het slaappatroon van je baby, bijvoorbeeld:

  • Hij slaapt overdag minder
  • Hij is langer wakker tussen de verschillende slaapmomenten
  • Hij slaapt ’s nachts langer en wordt minder vaak wakker
  • Hij heeft over de gehele linie minder slaap nodig

Zo slaapt een baby van 2 à 3 maanden oud

Op deze leeftijd slaapt je baby nog erg veel, zowel overdag als ’s nachts. Hij slaapt dan ongeveer 16 uur per dag.

De slaapcyclus van een baby duurt ongeveer 45 minuten en elke slaapcyclus is opgebouwd uit actieve slaap en rustige slaap.

Zo bewegen en kroelen baby’s veel tijdens de actieve slaap en slapen ze erg diep en bewegen ze bijna niet tijdens de rustige slaap.

Aan het einde van iedere slaapcyclus ontwaakt je baby licht en zal ‘ie wellicht een beetje knorren, “kletsen” of huilen en heeft hij misschien een beetje hulp nodig im weer in slaap te vallen voor de volgende slaapcyclus.

Het is ook ongeveer rond deze periode (2 – 3 maanden) dat je baby een nacht- en dagritme begint te ontwikkelen en dit kan betekenen dat hij ’s nachts meer gaat slapen en overdag juist minder.

De slaap van je baby verandert voortdurend in het eerste levensjaar

Zo slaapt een baby van ongeveer 3 maanden oud

Na de derde levensmaand van je baby verandert zijn slaap en worden zijn slaapcycli langer en brengt hij meer tijd door in de lichte en diepe slaapfases maar ook in de droom slaapfase.

Deze veranderingen gaan vaak gepaard met minder vaak wakker worden en minder bewegen tijdens het slapen.

Rond deze leeftijd kan het vaker voorkomen dat je baby ’s nachts langer slaapt, tot wel 5 à 6 uur.

Toch heeft je kindje van 3 maanden oud nog steeds ongeveer 15 à 16 uur slaap per dag nodig.

Een baby van 3 – 6 maanden slaapt zo

Rond deze leeftijd en vooral wanneer hij meer naar het halve jaar toegaat slaapt je kindje ongeveer 14 à 15 uur per dag.

Baby’s gaan nu veelal naar een slaapritme van 2 of 3 slaapjes overdag die gemiddeld 2 uur duren.

Daarnaast slapen ze ’s nachts langer en kan je baby soms wel 6 uren aaneengesloten slapen tegen de tijd dat ie 6 maanden oud is.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat je kindje meestal nog wel minimaal 1 keer per nacht wakker wordt.

Hoe slaapt een baby van 6 – 12 maanden oud?

Naarmate je baby ouder wordt slaapt hij minder en tegen de tijd dat je kindje 1 jaar oud is zal hij ongeveer 13 à 14 uren slaap per dag nodig hebben.

Echter vanaf een leeftijd van ongeveer een half jaar slapen baby’s het merendeel ’s nachts.

Voor de meeste baby’s ligt de bedtijd tussen 6 uur en half 8 ’s avonds en duurt het meestal minder dan een half uur voordat ze in slaap vallen. Bij ongeveer 10% van de baby’s duurt het langer om in slaap te vallen.

Op deze leeftijd lijken de slaapcycli van baby’s meer op die van volwassenen wat ook betekent dat ze minder vaak midden in de nacht wakker worden.

Naarmate je kind 8 maanden oud zijn veel baby’s in staat zichzelf weer in slaap te sussen zonder hulp van de ouders, vooral wanneer ze niet meer afhankelijk zijn van borstvoeding.

Toch heeft ook een kind van 1 jaar ook overdag nog minimaal 1 slaapje van ongeveer anderhalf tot tweeënhalf uur nodig.

Sommige baby’s slapen langer ongeveer een kwart van alle éénjarigen slapen 1 uur of minder overdag.

Andere ontwikkelingen die de slaap beïnvloeden

Vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden ontwikkelt je kindje zich razendsnel en dit kan de slaap ernstig beïnvloeden en ervoor zorgen dat je baby moeilijk inslaapt.

Enkele dingen die je kindje leert na zijn 6e levensmaand zijn bijvoorbeeld:

  • Je kindje leert zichzelf wakker te houden, vooral wanneer er iets interessants in zijn omgeving gebeurt of wanneer ie in een lichte en luidruchtige plek moet slapen.
  • Je baby leert rollen en kruipen waardoor hij dat ook in bed kan doen waardoor hij zichzelf wakker houdt.
  • Je kindje weet dat je bestaat en mist je als je de slaapkamer verlaat waardoor hij kan gaan huilen om jou terug te roepen.
  • Aanvullend hierop kan je kindje rond deze leeftijd verlatingsangst gaan ontwikkelen waardoor je baby bijvoorbeeld niet in slaap wil vallen zonder jou.

Slapende baby

Nachtvoedingen slim plannen

Vanaf ongeveer 6 maanden kun je voorzichtig beginnen met proberen de nachtvoeding eruit te krijgen, echter dit hoeft op deze leeftijd nog niet dus wanneer jij je er prettig bij voelt kun je dit gewoon blijven doen.

Je kunt er ook voor kiezen om je baby te voeden wanneer jij zelf naar bed gaat zodat jullie zo lang mogelijk tegelijk kunnen slapen.

Welke invloed heeft het slaapritme van je baby op jou?

De meeste ouders met een baby jonger dan 6 maanden moeten ’s nachts opstaan om hun baby te voeden en weer in slaap te sussen.

Sommige ouders vinden dit prima en kunnen prima overdag slaap inhalen, voor anderen kan het slaapgebrek een grote invloed op zichzelf en hun gezin hebben.

Je slaapkwaliteit kan een grote negatieve invloed hebben op je geestelijke en fysieke gezondheid en humeur.

Als je uitgeput bent dan is het vaak lastig om je baby overdag positieve aandacht te geven.

Daarnaast kan de aandacht die je je kindje geeft weer een negatief effect hebben op de slaap van je baby.

Deze vicieuze cirkel is niet goed voor jou maar ook zeker niet goed voor je baby en daarom is het zeker de moeite waard om hier iets aan te doen.

Hulp bij het oplossen van de slaapproblemen van je baby

Baby Slaap Geheimen coverOm jou een steuntje in de rug te geven bij het proberen op te lossen van de slaapproblemen van je baby raad ik je aan het eBook Baby Slaap Geheimen te downloaden.

Annelot Hofstede, moeder en slaapdeskundige, geeft je talloze nuttige tips en helpt jou out-of-the-box te denken bij het aanpakken van het slaapgedrag van je kind.

Haar methodes zijn wetenschappelijk onderzocht door de prestigeuze Stanford universiteit in de Verenigde Staten en hebben zichzelf keer op keer bewezen.

Je loopt overigens geen enkel risico, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen!

>> Klik hier om het eBook Baby Slaap Geheimen te downloaden!

Ruim 7.500 tevreden ouders gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *