Slaap remedies voor baby’s: Welke oplossingen zijn veilig en welke zijn niet veilig?

Als je baby nachten achter elkaar huilt en ’s nachts maar niet kan slapen is dit bijzonder frustrerend en snak je als ouders naar eindelijk weer eens een normale nachtrust.

Sommige ouders nemen drastische maatregelen tegen de slaapproblemen van hun baby’s en proberen slaap remedies als melatonine, paracetamol en verschillende homeopathische slaapmiddelen.

De grote vraag is echter: Welke oplossingen om je baby te laten slapen zijn daadwerkelijk veilig en wat is de beste oplossing?

Slaap remedies voor baby's

Wat is een ‘normale’ nachtrust?

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er nogal wat onenigheid is over wat nou daadwerkelijk wanneer normale slaap gezien wordt als het op baby’s en kinderen aankomt.

Slaapexperts zeggen dat dit ongeveer 18 uur per dag is voor pasgeborenen maar dat een afwijking van 2 uur meer of minder ook als normaal gezien mag worden.

Hoe vaak baby’s wakker worden is meestal afhankelijk van het voedingsschema, maar daarnaast zijn pasgeborenen van nature nou eenmaal vaak ’s nachts wakker, vaak tot frustratie van de ouders.

Voor veel ouders is het daarnaast moeilijk te begrijpen waarom hun baby slechter slaapt als de baby’s die genoemd worden in boeken en tijdschriften, maar het is echt volstrekt normaal dat baby’s vaak nachten wakker zijn en dan juist overdag erg veel slapen.

Ok, wellicht krijg je van andere ouders tips, tricks en middelen aangeraden die je baby zouden helpen beter te slapen. Dus wat werkt, wat werkt niet, wat is veilig en wat mag je absoluut niet gebruiken?

Tip: Volg de bewezen tips en adviezen van Baby Slaap Geheimen om de slaapproblemen van je baby op te lossen!

Melatonine voor je baby

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van volwassenen die melatonine gebruiken om sneller in slaap te vallen maar wist je dat het ook door sommige ouders aan hun baby’s wordt gegeven?

Melatonine is een hormoon die het lichaam vertelt dat het tijd is om te gaan slapen, als je dit aanvult dan zul je snel slaperig worden en meestal eenvoudig inslapen.

Hoewel melatonine een natuurlijk slaapmiddel is, immers dit hormoon is al in je lichaam aanwezig je vult het alleen aan, betekent dit niet dat het veilig voor kinderen te gebruiken is.

Daarnaast is er simpelweg nog niet uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten op lange termijn die dit middel bij baby’s kan hebben.

Omdat het hier gaat om een hormoon welke je ongecontroleerd toevoegt aan het lijfje van je kind denken veel experts dat dit een negatieve uitwerking kan hebben op het lichaam en de groeiende hersenen van je baby.

Bovendien kan melatonine verslavend zijn waardoor het bijzonder moeilijk kan zijn om je jonge kind er weer af te krijgen waardoor de slaapproblemen op lange termijn nog veel ernstiger kunnen uitpakken.

Naar mijn mening is melatonine dan ook NIET veilig voor baby’s!

Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen, echter wanneer je twijfelt om melatonine aan je baby te geven raad ik je aan altijd eerst je huisarts te raadplegen.

Paracetamol

Voor gezonde baby’s is paracetamol veelal het eerste medicijn wat ze ooit zullen krijgen tegen bijvoorbeeld koorts door verkoudheid of griep of het doorkomen van tandjes.

Kinderen lijken vaak beter te slapen dan normaal wanneer ze paracetamol (zetpil) hebben gehad en dit verklaart waarschijnlijk waarom sommige ouders kinderen ook paracetamol geven wanneer ze niet kunnen slapen.

Hoewel paracetamol wel veilig is om je baby te geven heeft het geen enkele invloed op de slaap zelf en is het dus niet handig om je baby te geven wanneer deze niet ziek is.

Homeopathische slaapmiddelen

Dan zijn we nu aanbeland bij die andere “natuurlijke” slaap remedies voor baby’s en deze lijst is daadwerkelijk eindeloos.

Hoewel de meeste drankjes en smeersels onschuldig zijn en lijken zijn er ook een aantal die ingrediënten bevatten die niet gelabeld zijn en in de verkeerde concentratie zelfs giftig kunnen zijn.

Mijn advies in deze is kort en krachtig: Weet je niet wat er precies in zit, geef het dan vooral niet aan je baby!

Zoals gezegd bestaat er in de meeste gevallen geen gevaar om deze hemeopathische slaap remedies uit te proberen bij je baby. Daarnaast is er geen garantie dat ze bij ieder kind werken maar wellicht werken ze bij jouw kind wel.

Slaapproblemen bij je baby oplossen

Probiotica

Probiotica winnen snel terrein in de medische wereld omdat ze bijzonder bruikbaar zijn bij talrijke condities en situaties.

Hoewel ze vooral door volwassenen worden gebruikt en onderzoek zich ook vooral op volwassenen richt zijn de laatste jaren ook veel ouders van slapeloze kinderen probiotica gaan gebruiken.

Zo lijkt probiotica vooral te helpen wanneer je baby onrustig slaapt en vaak wakker wordt door maag- en darmproblemen en winderigheid.

Het goede nieuws is dat probiotica volledig veilig zijn en zeker het proberen waard zijn. Werkt het niet, dan stop je er gewoon weer mee.

Baby op een aankleedkussen

Onophoudelijk huilen

Slapeloosheid gaat bij baby’s vaak gepaard met onophoudelijk huilen waardoor ook de ouders niet kunnen slapen.

In 9 van de 10 gevallen heeft dit te maken met maag- en darmproblemen wanneer pasgeborenen simpelweg nog moeten wennen aan de voeding die ze buiten de buik van de moeder krijgen.

Hoewel dit bij baby’s die borstvoeding krijgen wel iets minder is betekent dit absoluut niet dat zij geen last van hun buikjes kunnen krijgen.

In bijna 90% van de gevallen zijn baby’s na 4 á 5 maanden gewend aan het leven hier op aarde en de voeding die ze krijgen en slapen ze in verreweg de meeste gevallen al door.

Wanneer dit bij jouw baby niet het geval is kun je altijd je huis- of kinderarts raadplegen voor advies.

Daarnaast kun je de slaapproblemen van je baby natuurlijk altijd bespreken tijdens de reguliere afspraken bij het consultatiebureau.

Hier kunnen verschillende minder ernstige medische condities aan het licht komen, zoals: reflux en krampjes, maar bijvoorbeeld ook meer serieuze condities als slaapapneu en verschillende allergieën. Deze kunnen allemaal de slaap van je baby negatief beïnvloeden.

Verwachtingen van de ouders

Baby Slaap Geheimen coverNaast de slaapproblemen van het kind moeten ook de ouders aan de tand gevoeld worden, want wat hadden ze nou eigenlijk verwacht?

Daarnaast zal een slaapexpert de methodes van de ouders onderzoeken om te achterhalen of daar wellicht iets wringt en ervoor zorgt dat de baby slecht slaapt.

Ook moeten de verwachtingen van de ouders af en toe bijgesteld worden, want een pasgeboren baby die nooit huilt en braaf de hele nacht doorslaapt bestaat niet.

Er bestaat geen magische slaap remedie of medicijn voor je baby en vaak hebben ze alleen voeding, schone luier en een liefdevolle knuffel nodig om weer lekker in slaap te vallen.

Heb jij echter te maken met een baby die ’s nachts geen minuut slaapt dan raad ik je aan het eBook Baby Slaap Geheimen van Annelot Hofstede te downloaden.

Hierin vind je praktische en bewezen tips en adviezen om je baby beter te laten slapen en ben je niet tevreden dan krijg je gewoon je geld terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *