Dit is waarom je niet kunt slapen als je verliefd bent!

Voor veel mensen is verliefd zijn de mooiste tijd van hun leven, echter gaat dit meestal ook gepaard met grote slapeloosheid. Maar waarom slaap je toch zo slecht als je verliefd bent?

Dr. Seuss zei het ooit heel erg treffend: “Je weet pas echt dat je verliefd bent als je niet kunt slapen omdat de realiteit eindelijk beter is dan je dromen!”

In dit artikel ga je erachter komen dat dit te maken heeft met hormonen die door je lichaam gieren, maar ook te maken heeft met een aantal meer praktische zaken.

WAAROM KUN JE NIET SLAPEN ALS JE VERLIEFD BENT?

Waarom kun je niet slapen als je verliefd bent?Iedereen die ooit tot over z’n oren verliefd is geweest weet dat deze uitspraak waar is omdat verliefdheid het meest vermoeiende kan zijn wat je ooit zult beleven.

Je past je leven namelijk helemaal aan aan de man of vrouw van je dromen in de hoop dat de ander jou net zo leuk vindt als jij hem of haar vindt.

Slapeloze nachten en tot véél te laat uitgaan gaat gepaard met vroeg opstaan en vergeten dat je überhaupt moet slapen, eten en dromen.

Je weet pas echt dat je verliefd bent als je niet kunt slapen omdat de realiteit eindelijk beter is dan je dromen! Dr. Seuss (Wikipedia)

JE BENT VERBLIND DOOR LIEFDE

Buitenstaanders kunnen jouw verliefdheid vaak niet begrijpen en snappen niet dat je je slaap wilt opgeven om meer tijd met je “crush” door te brengen.

Liefde kan er echter voor zorgen dat je normale leven op de kop komt te staan en je juist die andere grote liefde in je leven wilt opgeven: je slaap.

Wanneer je namelijk iemand hebt gevonden van wie je houdt en elke dag en elke nacht bij wilt zijn lijkt slapen ineens tijdverspilling.

Maak je geen zorgen dit is namelijk doodnormaal en is een natuurlijk proces.

Uit een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Bazel (Zwitserland) in 2007 bleek dat mensen die zichzelf verliefd noemen tenminste een uur minder slapen dan zij die dit niet zijn.

Dit slaapgebrek kan geheel toegeschreven worden aan de hypomanische toestand waarin ons brein verkeert als we verliefd zijn.

Een hypomanie is een periode van tenminste vier dagen, die lijkt op een manie, maar minder ernstig is en geen opname behoeft. Lees hier meer. (Psyq)

Net als bij het nemen van drugs schiet je dopamine omhoog en is dit hormoon uiterst actief wanneer je passionele liefde ervaart net zoals de genotscentra in je brein wordt gestimuleerd als je cocaïne gebruikt.

Verliefd en samen in bed

DOPAMINE: LICHAAMSEIGEN DRUGS

Naast dopamine produceert je lichaam ook een aantal andere hormonen tijdens het verleiden van een mogelijke partner of seks, zoals: cortisol, oxytocine en het antidiuretisch hormoon (ADH).

Deze hormonen zorgen ervoor dat extra vrolijk bent en niet kan stoppen met aan die ander te denken waardoor je niet kunt slapen.

Het is net alsof je wat oppeppende middelen neemt voordat je naar bed gaat.

Echter ook naast alle scheikundige reacties in je lichaam zijn er overduidelijke redenen waarom je niet kunt slapen wanneer je echt 100% tot over je oren verliefd bent.

JE DENKT ALLEEN MAAR AAN SEKS!?

Je denkt alleen maar aan seksBestaat er iets leukers dan seks? Wanneer je vaak en goede seks hebt ga je denken dat je bed gemaakt is om de liefde te bedrijven en niet om te gaan slapen.

Je slaapkamer is in jouw beleving ineens niets meer van wat het was toen je nog single was.

Je wilt namelijk niet slapen wanneer je samen met je geliefde in bed gaat liggen, maar lepelen, knuffelen en zoenen tot de zon weer opkomt.

JE HEBT EINDELIJK IEMAND OM MEE OP TE BLIJVEN

Op ieder potje past een dekseltje toch? We blijven ons hele leven zoeken naar die ene persoon die je wakker mag maken alleen om te praten en je gevoelens mee te delen.

Je fantaseert over die ene persoon die met jou gaat kijken naar de zonsondergang om over koetjes en kalfjes te praten tot je samen in slaap valt.

Wanneer je deze persoon hebt gevonden en stapelverliefd bent dan is het moeilijk om niet tot diep in de nacht met elkaar te kletsen en elkaars mening te vragen over van alles en nog wat.

JE WILT HEM OF HAAR GEEN SECONDE MISSEN

Alleen het idee om 8 uren te verspelen en niet met elkaar te kunnen praten wanneer je toch al zo weinig tijd samen hebt is voor veel lovers moeilijk te verkroppen.

Want waarom zou je alleen naar dromenland gaan als je in het echt bij elkaar kunt zijn?

Je brengt namelijk ongeveer een derde van je hele leven slapend door, maar om nou een derde van je leven zonder je partner door te brengen vinden veel mensen bijzonder moeilijk.

LIEFDE GEEFT JE MEER ENERGIE DAN SLAPEN, TOCH?

Verliefd zijn geeft je energieLiefde geeft je toch meer energie dan slaap je ooit kan geven, waarom zou je dan gaan slapen wanneer je ook samen kunt zijn?

Ware liefde kan je een soortgelijke roes als cocaïne geven en je voelt je onverslaanbaar alsof je dagen kunt doorgaan zonder slaap.

Je kunt putten uit een onuitputtelijke bron wat je nog nooit eerder gevoeld hebt.

Je wilt alleen samen met je grote liefde knuffelen, zingen, praten, zoenen en moet er niet aan denken om dit gevoel te moeten doorbreken om te gaan slapen.

PRATEN TOT IN DE LATE UURTJES

Wie kan er nou in slaap vallen terwijl er nog zoveel te bespreken is en je nog zoveel wilt weten van je grote liefde?

Er is niks erger dan een goed gesprek abrupt te moeten beëindigen omdat je je ogen niet langer open kunt houden.

Er is maar weinig meer frustrerend dan te moeten dromen in plaats van volop te leven.

Net zoals kinderen hun speeltijd moeten onderbreken om een middagdutje te moeten doen wil jij je verliefdheid de hele dag en nacht van de daken schreeuwen.

PLUK DE DAG (MAAR OOK DE NACHT!)

Perfect Slapen in 7 Stappen coverAls je slaapt gebeurt er niets, tenminste niets waar jij de controle over hebt, en alle dingen die jij met je partner wilt beleven moet je een hele nacht onderbreken.

Wanneer je ècht verliefd bent wil je je er de hele dag en de hele nacht in onderdompelen.

Het maakt niet uit of je geliefde naast je slaapt, jou lepelt of vasthoudt, je wilt deze liefde bewust meemaken en beleven.

Toch zal dit je na een aantal dagen opbreken en merk je dat je je slaap ècht nodig hebt om goed te presteren, maar ook om je partner goed te kunnen liefhebben.

Een aantal slapeloze nachten is prima wanneer je pas verliefd bent, maar je wordt echter geen leuker persoon voor je partner wanneer je vele nachten niet – of nauwelijks – slaapt.

Ook zal je gezondheid ernstig lijden onder slapeloosheid en ook dit komt de nachtelijke activiteiten en jouw prestaties in de slaapkamer niet ten goede.

Los je slapeloosheid daarom altijd zo snel mogelijk op, bijvoorbeeld door het volgen van de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

Download de 7-Stappen methode nu met 50% korting via deze link! >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *