Slapeloosheid door je hormonen [Welke hormonen houden jou uit je slaap?]

Slapeloosheid door je hormonenKun jij maar niet in slaap vallen? Of word je standaard elke nacht wakker om 3 uur en kun je hierna niet meer slapen?

Ben jij benieuwd hoe verschillende hormonen in je lichaam voor slapeloosheid kunnen zorgen?

Je slaapkwaliteit is namelijk direct verbonden met de hormonen in je lichaam, zowel bij een goede slaapkwaliteit als slechte slaap.

Uit onderzoek is gebleken dat bijna 70% van alle menstruerende vrouwen slaapproblemen ervaren, vooral in de paar dagen voorafgaand aan hun periode.

Toch kunnen er grote problemen ontstaan wanneer je niet genoeg slaapt.

Inhoud

OVERGEWICHT DOOR SLAPELOOSHEID

Overgewicht rond de buikSlapeloosheid kan ervoor zorgen dat je veel aankomt, vooral rond de buik.

Er zijn namelijk twee verschillende hormonen die je eetlust beïnvloeden, namelijk ghreline en leptine.

Als je slecht slaapt produceert je lichaam meer ghreline en dit hormoon zorgt ervoor dat je een hongergevoel krijgt.

In tegenstelling tot ghreline maakt je lichaam minder leptine aan als je slaapgebrek hebt en dit hormoon zorgt ervoor dat je vol en verzadigd voelt.

Dit betekent dat je eerder geneigd bent om teveel te eten wanneer je een tijdje slecht slaapt.

Je kunt overdag zelfs gaan eten puur om jezelf wakker te houden en bezig te blijven.

VOORTPLANTINGSHORMONEN EN MENSTRUATIE

Zoals ik hierboven al omschreef ervaren veel vrouwen slapeloosheid in de dagen of week voorafgaand aan hun menstruatie.

Juist wanneer meer wilt slapen om extra energie op te doen om het “menstruatiemonster” te verslaan lukt dit niet, hoe komt dit?

In de dagen voor je periode dalen de hoeveelheden oestrogeen en progesteron in je lichaam waar deze eerder nog in grote hoeveelheden aanwezig waren.

Progesteron is een hormoon die ervoor zorgt dat je lichaam en geest kan ontspannen, je minder stress hebt en je beter kunt slapen.

Tijdens de menstruatie is progesteron ontzettend laag waardoor je de grootste moeite hebt om je te ontspannen en dus ook moeite hebt om in slaap te vallen.

OESTROGEEN VS. PROGESTERON

Oestrogeen vs. progesteronWanneer je oestrogeen ook laag is, of juist tè hoog in vergelijking met je progesteron, verergert dit je slapeloosheid.

Ook veel vrouwen in de overgang ervaren slaapproblemen omdat zowel hun oestrogeen en progesteron dalen wanneer de bijnieren de hormoonproductie overnemen van de eierstokken.

Als je een onregelmatige menstruatie hebt kunnen ook andere hormonen je slaapkwaliteit en menstruatiecyclus beïnvloeden.

Dit wordt dan vaak veroorzaakt door het “slaaphormoon” melatonine, wat je biologische klok reguleert.

Als je te weinig melatonine en een verstoord dag- nachtritme hebt dan raken namelijk ook de hormonen oestrogeen, progesteron, schildklierhormoon en het luteïniserend hormoon (LH) verstoord waardoor de eisprong wordt vertraagd of uitblijft.

SLAPELOOSHEID DOOR JE HORMONEN

Goed slapen is niet alleen belangrijk voor je gewicht en je hormoonhuishouding maar heeft uiteindelijk invloed op bijna ieder ander systeem in je lichaam.

Zoals je waarschijnlijk weet zijn er verschillende slaapfases en repareert je lichaam zich tijdens de diepste slaapfase.

Beschadigde cellen in je lichaam kunnen zichzelf herstellen, je immuunsysteem krijgt een boost en je spijsvertering blijft in balans.

Dit heeft vooral te maken met een grotere productie van groeihormonen tijdens de diepe slaap.

Bij kinderen worden deze groeihormonen inderdaad gebruikt om ze te laten groeien, maar bij volwassenen zorgen ze ervoor dat je lichaam zichzelf herstelt tijdens het slapen.

Om een lang verhaal kort te maken, als je te maken hebt met slapeloosheid dan kan je lichaam zichzelf niet goed (of zelfs helemaal niet) repareren.

Hierdoor vertraagt je spijsvertering, krijg je sneller last van stress en raak je eerder in een depressie.

DIT IS WAAROM JE NIET KUNT SLAPEN

Wanneer je dit leest is de kans groot dat je al geruime tijd niet goed meer hebt kunnen slapen.

Wellicht kun je niet in slaap vallen of heb je juist de grootste moeite om in slaap te blijven, of beide.

Het interessante aan deze slaapproblemen is dat de meeste mensen, in het bijzonder vrouwen, een vergelijkbaar traject richting deze slaapproblemen hebben afgelegd.

JE BLIJFT PIEKEREN

Vrouw blijft piekerenVeel vrouwen die te maken hebben met slapeloosheid vertellen dat ze ’s nachts maar niet kunnen stoppen met piekeren en nadenken.

Ze herbeleven vaak de afgelopen dag in hun hoofd en maken zich daarna zorgen over wat er morgen zal gaan gebeuren.

Dit heeft ook te maken dat in bed veelal het enige moment is dat deze vrouwen in alle rust kunnen nadenken.

JE BENT GESTRESST

In onze hedendaagse “snelle” maatschappij is bijna iedereen gestresst of zit tegen een burnout aan.

Door chronische stress produceert je lichaam meer stresshormoon (logisch!), dit hormoon heet cortisol en wordt geproduceerd in je bijnieren.

Hoewel cortisol altijd aanwezig is in je lichaam en in kleine hoeveelheden prima is kan het je slaap ernstig verstoren en zelfs zorgen voor slapeloosheid wanneer je er teveel van hebt.

Normaal zou je cortisol het hoogst moeten zijn wanneer je net wakker wordt waarna het geleidelijk afneemt tot je ’s avonds weer naar bed gaat.

Dit is het natuurlijke verloop van je biologische klok (circadiane ritme) waardoor je aan het einde van de dag moe, slaperig en er klaar voor bent om je bed in te duiken.

Echter bij vrouwen die chronische stress ervaren is het cortisol de gehele dag erg hoog of juist omgedraaid.

Door een omgedraaide cortisolspiegel kunnen zij ’s ochtends niet uit bed komen en zijn ze ’s avonds juist erg wakker en alert waardoor ze niet in slaap kunnen vallen.

JE ZORGT NIET GOED VOOR JEZELF

Vrouw in bad aan het lezenDit sluit naadloos aan bij het bovenstaande onderwerp, want als je niet goed kunt omgaan met stress zorg je eigenlijk niet goed voor jezelf.

Neem elke dag een moment voor jezelf, zoals bijvoorbeeld het nemen van een warm bad of lees elke avond een half.

Het is erg belangrijk om elke dag tijd voor jezelf te nemen om volledig ontspannen te gaan slapen.

Dit komt je slaap èn je algehele gezondheid ten goede.

WANNEER SLAAP JE GOED?

Veel mensen weten niet wanneer je nou eigenlijk goed slaapt en dat is zonde.

Moet je bijvoorbeeld beslist 8 à 9 uren slapen om goed te slapen? Hoor je direct in slaap te vallen wanneer je in bed gaat liggen? Hoe weet je wanneer je of je genoeg slaapt?

Dit zijn allemaal veel voorkomende vragen.

Er is echter géén eenduidig antwoord op al deze vragen en deze verschillen per persoon. Er zijn echter wel een aantal richtlijnen die je aan kunt houden.

Zo hebben volwassenen gemiddeld 7 – 9 uur slaap per nacht nodig, toch komen veel vrouwen slechts tot gemiddeld 5 à 6 uur slaap per nacht.

Wanneer je niet uitgerust wakker wordt en je de hele dag honger hebt en humeurig bent is de kans groot dat je slaapkwaliteit erg laag is.

VERBETER JE SLAAP IN 7 EENVOUDIGE STAPPEN!

Perfect Slapen in 7 Stappen coverWanneer jij niet kunt slapen omdat je hormonen niet doen wat ze eigenlijk zouden moeten doen dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In deze online slaaptraining leer je afrekenen met stress en spanning en leer je hoe je je hormonen juist in kunt zetten om snel in slaap te vallen èn in slaap te blijven.

Je kunt de 7-Stappen methode nu met 50% korting downloaden op je pc, smartphone of tablet via de onderstaande kortingslink!

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de training GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Klik hier voor meer informatie over de 7-Stappen methode! >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *