Comfortabel slapen in de auto [11 Handige slaaptips voor in de auto!]

Slapen in de autoHeb jij ooit een lange reis gemaakt waarop je geen hotel meer kon vinden en hebt besloten om te gaan slapen in de auto?

Dit was vast niet erg comfortabel en zeker niet voor herhaling vatbaar, toch heb ik een aantal tips voor je verzameld waarmee je slapen in de auto zo comfortabel mogelijk kunt maken.

Zo zul je in dit artikel leren of je in Nederland überhaupt in de auto mag slapen, hoe je op een veilige manier in je auto kunt slapen en hoe je het jezelf zo comfortabel mogelijk kunt maken.

Inhoud

MAG JE IN NEDERLAND SLAPEN IN DE AUTO?

Slapen in de auto met mutsDe grote vraag is echter of je van de overheid mag slapen in je auto en hier moet ik toch even dieper op ingaan.

Volgens de Nederlandse wet mag je in principe overal langs de openbare weg in je auto slapen, echter heeft bijna elke gemeente dit in zijn Algemene Plaatselijke Verordening (APV) direct weer verboden.

In 2008 is namelijk de Wet Openluchtrecreatie (WOR) door de overheid ingetrokken en werden de afzonderlijke gemeentes gevraagd haar eigen regelgeving hieromtrent te maken.

Hierop hebben bijna alle gemeenten het verbod op ‘recreatief nachtverblijf’ overgenomen uit de model-verordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waardoor het bijna nergens mag.

Vooral in Zeeland wordt hier streng toezicht op gehouden om te voorkomen dat campers langs de weg gaan parkeren waardoor de vele campings inkomsten mislopen.

Op de grote parkeerplaatsen langs de snelweg in Nederland wordt het echter wel gedoogd omdat de politie uiteraard liever heeft dat je je auto stopt wanneer je te moe bent om door te rijden.

IN JE AUTO OVERNACHTEN IN EUROPA

Nederland is hierin echt de uitzondering in Europa, want afgezien van de Belgische kustlijn mag je overal waar je je auto mag parkeren ook in de auto slapen.

Dit is in principe ook erg logisch, want als jij geen vreemde dingen doet en je auto staat correct geparkeerd dan heeft niemand er iets mee te maken wat jij in je auto doet.

Je kunt dus van noord naar Zuid-Europa overal in je auto overnachten, maar het is in sommige landen wel sterk af te raden vanwege criminaliteit en is het altijd verstandiger om een hotel of camping te zoeken om te slapen.

HOE KUN JE COMFORTABEL SLAPEN IN DE AUTO?

Hoe comfortabel je kunt slapen in je auto is natuurlijk erg afhankelijk van het type auto die je hebt.

Als je namelijk een bestelbusje (Caddy, Berlingo e.d.) met een laadruimte hebt dan kun je makkelijk een compleet matras achterin plaatsen en bijna net zo goed slapen zoals je thuis doet.

Heb je echter een relatief kleine en krappe auto dan zul je inventief moeten zijn en kun je echt iets hebben aan de volgende tips en tricks.

#1: Kies een veilige slaapplek

Parkeerplaats bordAls je gaat overnachten in je auto dan wil je natuurlijk op een veilige plek slapen zonder dat je bang hoeft te zijn om overvallen te worden.

Ik wil je daarom ook altijd adviseren om een drukke parkeerplaats langs de snelweg te kiezen en je auto dichtbij de overnachtende vrachtwagenchauffeurs te parkeren.

op een drukke parkeerplaats zullen er altijd ogen op je gericht zijn en ben je nooit alleen als er wel iets gebeurt, zelfs midden in de nacht.

Bovendien zijn de tankstations op de grote parkeerplaatsen langs de snelweg 24/7 geopend dus zijn er altijd mensen in de buurt in geval van nood.

#2: Draai je stoel naar de ligpositie

Laten we beginnen met een erg voor de hand liggende tip om comfortabel in de auto te kunnen slapen, namelijk draai de rugleuning van je stoel plat waardoor deze in de ligpositie komt.

Om comfortabel te kunnen slapen is het aan te raden om een kussen mee te nemen zodat je deze onder je hoofd kunt plaatsen.

Daarnaast wil ik je adviseren om een (klein) kussen op de kier tussen het zitgedeelte en de rugleuning van je autostoel te plaatsen voor extra comfort.

Ook is het handig om een goede slaapzak mee te nemen op reis zodat je lichaam lekker warm kan blijven tijdens de nachtrust.

#3: Zet je ramen op een kiertje

Door je ramen op een kiertje te zetten houd je een constante stroom met frisse lucht in je auto en zorg je ervoor dat je auto minder muf ruikt als je wakker wordt.

Om insecten buiten te houden kun je een dunne doek, laken of handdoek voor je ramen hangen zodat je wel frisse lucht binnenkrijgt maar geen insecten.

#4: Doe je deuren op slot

Autodeur op slotOok als je een veilige slaapplek hebt gekozen is het verstandig om de deuren van je auto op slot te houden, je weet namelijk nooit wie er ’s nachts allemaal rondzwerven op deze parkeerplaatsen.

Zorg er daarnaast voor dat je geen waardevolle voorwerpen in het zicht legt om ook niemand in de verleiding te brengen.

Berg deze waardevolle spullen voor de nacht op in het dashboardkastje en draai ook deze vervolgens op slot.

#5: Bewaar altijd een flesje water in je auto

Vooral wanneer je op vakantie gaat naar een erg warm land dan is het verstandig om altijd een flesje water in de auto te hebben als je gaat slapen in de auto.

Het kan namelijk al erg warm zijn als je wakker wordt en hierdoor kun je met een erg droge mond wakker worden.

Houd daarnaast altijd een zaklamp bij de hand zodat je snel iets kunt zien als je bijvoorbeeld iets laat vallen in de auto.

#6: Ga naar de wc voor je gaat slapen

Zorg ervoor dat je naar de wc gaat voor je gaat slapen omdat het erg vervelend kan zijn om midden in de nacht te moeten plassen op een groot parkeerterrein.

Je moet dan ’s nachts uit de auto op zoek naar een toilet terwijl je je auto juist dan eigenlijk geen moment uit het oog wilt verliezen.

#7: Draag een muts als het koud is

Slapen op een parkeerplaatsAls je bijvoorbeeld naar het noorden rijdt en langs de weg gaat overnachten in Scandinavië dan kan het dragen van een muts geen overbodige luxe zijn.

Als je namelijk één ding wilt voorkomen dan is het wel dat je het koud krijgt tijdens de nacht en dan met name dat je hoofd (te) koud wordt.

Bovendien zal het nòg moeilijker zijn om in slaap te vallen als je het koud hebt, zorg er dus altijd voor dat je lekker warm blijft. 

#8: Ga niet tegen de autogordel liggen

Je kunt namelijk huidirritatie in je nek en op je hoofd krijgen van de autogordel als je hier een hele nacht tegenaan ligt.

Deze irritatie zal zich kenmerken in de vorm van rode strepen en plekken op de huid.

#9: Neem oordopjes en een slaapmasker mee

Ik heb je eerder het advies gegeven om in verband met de veiligheid een drukke plek op te zoeken om te overnachten.

Echter op zo’n drukke plek is natuurlijk veel geluidsoverlast en licht die ervoor kunnen zorgen dat je niet in slaap kunt vallen.

Daarom wil ik je aanraden oordopjes en een slaapmasker te dragen zodat je ongestoord kun slapen in de auto.

#10: Zet je wekker vroeg

Tijd op smartphoneAls je langs de snelweg gaat slapen in je auto dan doe je er goed aan om je wekker vroeg af te laten gaan.

A: Omdat alle andere mensen dit waarschijnlijk ook doen en het gek lijkt wanneer jij daar nog in je eentje in je auto ligt met je mond open.

B: Juist omdat iedereen om je heen vroeg vertrekt word jij ineens een makkelijk doelwit voor overvallers en dit moet je altijd willen voorkomen.

#11: Neem je tijd voor je weer gaat rijden

Als je in je auto hebt geslapen wordt je vaak duf en met stijve spieren wakker, want hoeveel tips ik je ook geef net zo comfortabel als slapen in een bed zal het helaas nooit worden.

Vooral als je weer de hele dag moet rijden dan doe je er verstandig aan om een paar rek- en strekoefeningen te doen om je spieren weer los te maken.

Uiteraard helpt je gezicht wassen met water en je tanden poetsen ook om je weer iets frisser te voelen na een nacht in de auto.

WIL JIJ IN 7 STAPPEN BETER SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij leren hoe je sneller in slaap kunt vallen en beter kunt slapen met wetenschappelijk bewezen technieken die zelfs in de auto werken?

Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je kunt dit 120+ pagina’s tellend eBook direct downloaden waardoor je meteen aan de slag kunt en krijg de fysieke hardcover versie van het boek de volgende dag thuisgestuurd.

100% Niet-goed-geld-terug garantie!

Je kunt de 7-Stappen methode downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone of tablet waardoor je direct aan de slag kunt!

Je loopt geen enkel risico en kunt deze online slaaptraining gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit bestseller eBook inmiddels ruim 15.000 gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *