Droge mond tijdens het slapen? Zo kom je er vanaf!

Droge mond tijdens het slapenKen je het gevoel van een droge mond tijdens het slapen en dat je wakker wordt en hunkert naar een glas water?

In dit artikel ga ik je vertellen waarom je wakker wordt met een droge mond (vele verschillende redenen) en wat je hieraan kunt doen om dit te voorkomen.

Een droge mond tijdens het slapen is een veelvoorkomend probleem die bijna iedereen op enig punt in zijn of haar leven weleens zal ervaren.

DROGE MOND / XEROSTOMIE

De medische term voor een droge mond is ‘xerostomie’ en kan worden veroorzaak door vele verschillende omstandigheden, zoals ziekte en leefomgeving.

Van een droge mond is sprake wanneer er te weinig speeksel geproduceerd wordt. Bij een droog gevoel in de mond heet dit xerostomie. (Tandarts.nl)

Sommige mensen hebben altijd last van een droge mond omdat ze niet langer genoeg speeksel produceren om de mond vochtig te houden.

Terwijl anderen juist een droge mond krijgen onder bepaalde omstandigheden zoals tijdens het ontwaken, dit komt in veel gevallen door hevig snurken tijdens het slapen.

Wist je overigens dat je ongeveer 300 slaapuren per jaar misloopt als je partner snurkt? Check hier hoe je kunt stoppen met snurken.

ADEM DOOR JE NEUS TIJDENS HET SLAPEN

Vrouw met verstopte neusDe mens is gemaakt om door de neus te ademen omdat de lucht die we inademen door de neus dan verwarmd en bevochtigd kan worden in onze sinussen (holtes).

Hierna reist de warme lucht naar achteren door je keel totdat het aankomt in je longen.

Als we door de mond inademen ademen we dus verkeerd en sturen we droge en koude lucht direct naar de longen en hierdoor krijg je een droge mond en keel.

Zelfs in een warm en vochtig klimaat kun je een droge mond krijgen als je ademt door de mond, vooral wanneer je slaapt en dit uren doet.

Ziekten, (slaap)stoornissen en leefomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je niet goed door je neus kunt ademen en dus een droge mond krijgt tijdens het slapen.

Dit is ook de reden waarom veel mensen de mond dichtplakken voor het slapen om droge mond te voorkomen en minder te snurken.

Handige tips tegen een droge mond tijdens het slapen (Engels)

VERSTOPTE NEUS EN EEN DROGE MOND

Zoals gezegd zijn er vele oorzaken waardoor je neusholtes verstopt raken en je gaat ademen door de mond en dit veroorzaakt weer een droge mond, vooral tijdens het slapen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Verkoudheid
  • Griep
  • Voorhoofdsholteontsteking
  • Verschillende allergieën
  • Scheef neustussenschot (septum)

Het vrijhouden van je neusholtes kan je dus helpen geen droge mond meer te krijgen tijdens het slapen.

Pas wel op met het gebruiken van medicatie omdat sommige medicijnen antihistaminicum bevat en dit kan het droge gevoel in je mond juist verergeren.

DROGE MOND DOOR MEDICIJNEN EN ALCOHOL

Droge mond door bier drinkenUit onderzoek is gebleken dat meer dan 300 medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek je weefsel uitdrogen en de productie van speeksel beïnvloeden.

Als je deze medicijnen neemt voor je gaat slapen is er een grote kans dat je wakker wordt met een erg droge mond.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken, maar raadpleeg altijd je huisarts als van plan bent nieuwe medicijnen te gebruiken (hoe onschuldig deze soms ook lijken).

Echter ook alcohol kan ervoor zorgen dat je gehemelte uitdroogt en zorgt er daarnaast voor dat je spieren (meer) ontspannen tijdens het slapen.

Hierdoor ontspannen ook je kaakspieren en kan je mond openvallen waardoor de buitenlucht je mond kan uitdrogen als je slaapt.

Ook rokers moeten oppassen, want ook de rook van sigaretten kan de productie van speeksel reduceren waardoor zij een droge mond kunnen krijgen zelfs als ze door hun neus ademen.

Daarnaast is het ook aan te raden geen scherp en pittig eten te nemen voor je gaat slapen om de kans op een droge mond tijdens het slapen te beperken.

DROGE MOND DOOR JE LEEFOMGEVING

Droge lucht woestijnDroge lucht in combinatie met ademen door je mond veroorzaakt een droge mond en keel, vooral als je slaapt.

Daarnaast kan erg droge lucht in je huis ervoor zorgen dat je neusholtes geïrriteerd raken waardoor het moeilijker wordt om door je neus te ademen.

Het installeren van een luchtbevochtiger in je huis zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omhoog gaat en je minder last hebt van een droge mond tijdens je nachtrust.

Luchtbevochtigers zijn verkrijgbaar als losstaande installaties, maar kunnen ook geïnstalleerd worden op je huidige verwarming.

Je kunt ook de lucht vochtiger maken door heet te douchen, of de douch te laten lopen, en het stoom naar je slaapkamer te laten trekken.

Ook kun je een kom water op of onder een warme radiator in je huis zetten. Dit helpt ook tegen droge ogen laat op de avond.

OPLOSSING VOOR DROGE MOND TIJDENS HET SLAPEN

Wakker worden met een droge mond kan vele oorzaken hebben, maar als je dit bijna elke ochtend hebt betekent het in de meeste gevallen dat je door je mond ademt tijdens het slapen.

Het kan echter ook duiden op een serieuzer probleem zoals slaapapneu waarbij de slaper meerdere keren per nacht volledig stopt met ademen.

Mensen met slaapapneu worden vaak wakker met een droge mond door het constant happen naar adem tijdens de slaap.

Als je erachter komt dat je lijdt aan slaapapneu (meestal opgemerkt door je bedpartner) dan is het raadzaam om je huisarts in te lichten omdat deze conditie zelfs dodelijk kan zijn en je in veel gevallen geopereerd moet worden.

In overige gevallen van een droge mond tijdens het slapen is het dichtplakken van je mond (korte termijn) of het leren slapen met gesloten mond (lange termijn) vaak voldoende.

Wanneer je wel vaak wakker wordt met een droge mond is het natuurlijk altijd handig om een glas water op je nachtkastje te zetten zodat je meteen iets kunt drinken wanneer je ontwaakt.

ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekIk wil je dan ook van harte aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode een kans te geven om beter te leren slapen.

In deze slaaptraining van slaapexpert William van der Klaauw leer je hoe je rustiger en meer ontspannen in slaap kunt vallen aan de hand van een aantal effectieve ademhalingstechnieken.

Met behulp van deze technieken leer je stap voor stap hoe je beter kunt ademen, makkelijker in slaap kunt vallen en je slaapkwaliteit kunt verbeteren.

Juist als je rustiger slaapt en je ademhaling verbeterd zul je minder vaak wakker worden met een droge mond.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ Kortingslink)

Perfect Slapen in 7 Stappen is een 120+ pagina’s tellend eBook die je meteen kunt downloaden via onze exclusieve kortingslink en mij persoonlijk heeft geholpen makkelijker in slaap te vallen.

Je kunt deze online slaaptraining overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

PS.: Je downloadt de training als PDF-bestand waardoor deze uitermate geschikt is om op je smartphone of tablet te gebruiken!

Leer beter slapen en niet langer met een droge mond wakker te worden en download Perfect Slapen in 7 Stappen via de kortingslink hieronder (50% korting).

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is al ruim 15.000 keer gedownload! (Ook op smartphone en tablet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *