Slapen met contactlenzen in is erg slecht en gevaarlijk voor je ogen, dit is waarom!

Slapen met contactlenzen in is erg slecht en gevaarlijk voor je ogenIedere lenzendrager weet dat je ogen erg pijnlijk en geïrriteerd voelen wanneer je hebt geslapen met je contactlenzen nog in je ogen.

Maar wist je dat slapen met contactlenzen in niet alleen pijnlijk is maar ook erg slecht en gevaarlijk voor je ogen is?

Zo kan dit bijvoorbeeld voor slijtage van je hoornvlies zorgen omdat je lenzen ’s nachts uitdrogen en over je oog gaan schuren.

Hoe erg het fout kan gaan blijkt wel uit het verhaal van een meisje die 6 maanden onafgebroken haar lenzen droeg en een amoebe haar oog opat waardoor ze blind werd.

Toch overkomt het bijna iedere lenzendrager af en toe omdat je het simpelweg vergeet, geen zin hebt om ze uit te doen of omdat je een drankje teveel op hebt.

Omdat ik ook niet de officiële adviezen en cijfers ken waarom slapen met contactlenzen in je ogen nou zo slecht is ben ik op onderzoek uitgegaan.

SLAPEN MET CONTACTLENZEN IN IS ERG SLECHT EN GEVAARLIJK!

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen lenzendragers en dit varieert van mensen die altijd lenzen dragen tot mensen die hun contactlenzen afwisselen met het dragen van een bril.

Het lijkt hierdoor bijna onvermijdelijk dat deze mensen weleens in slaap vallen met hun contactlenzen nog in hun ogen, toch is dit een bijzonder slecht idee en is dit erg slecht en gevaarlijk voor je ogen.

De reden – of redenen – waarom slapen met contactlenzen in je ogen zo slecht voor je is heeft vooral te maken met het feit dat je lenzen gemaakt zijn van plastic.

De natuurlijke toevoer van zuurstof raakt hierdoor geblokkeerd raakt.

Het hoornvlies is de heldere buitenste laag van je oog en deze is ongeveer 1 millimeter dik en deze heeft geen directe bloedtoevoer waardoor het volledig afhankelijk is van zuurstof in de lucht.

Wanneer je je ogen dus gedurende een lange tijd met lenzen bedekt en je oogleden gesloten houdt dan beperkt dit de aanvoer van zuurstof.

Bovendien zijn je lenzen nadat je deze een dag gedragen hebt uiteraard niet meer echt schoon en deze combinatie is erg slecht voor je uiterst gevoelige ogen.

Contactlenzen in vloeistof

SCHADELIJKE PROTEÏNEN EN BACTERIËN

Gedurende de dag ontstaat er namelijk een laag met vieze proteïnen en bacteriën op je lenzen, ongeacht hoe goed en hoe vaak je ze reinigt.

Hiermee vergroot je de kans dat deze slechte bacteriën zich gaan hechten aan je oog en dan met name aan je hoornvlies.

Wanneer bacteriën zich hechten aan je hoornvlies kunnen je ogen ontstoken raken, ook wel keratitis genoemd, met alle gevolgen van dien.

Zo melden zich in Nederland jaarlijks ruim 60.000 mensen met een oogontsteking bij hun huisarts.

Schokkend is het om te zien dat de overgrote meerderheid van deze oogontstekingen veroorzaakt worden door het slecht verzorgen en gebruiken van contactlenzen, waaronder slapen met contactlenzen.

Uit Australisch onderzoek blijkt zelfs dat mensen die af en toe slapen met hun contactlenzen nog in hun ogen een meer dan 6 keer grotere kans hebben om een oogontsteking te krijgen.

Dit wetenschappelijk onderzoek richtte zich op mensen die minder dan eens per week met hun lenzen in sliepen.

Oogartsen raden het daarom ook aan om je contactlenzen altijd uit te doen voor je gaat slapen, zelfs wanneer je superzachte lenzen hebt die je volgens de advertenties gewoon in zou kunnen houden.

SYMPTOMEN VAN OOGPROBLEMEN DOOR LENZEN

Ontstoken oog door contactlenzenProblemen met je contactlenzen beginnen eigenlijk allemaal op dezelfde manier met het gevoel “dat er iets niet klopt.”

Daarna blijft er meestal een zeurend gevoel hangen, worden je ogen rood, pijnlijk en overmatig gevoelig.

Wanneer je deze symptomen ervaart is het zaak om meteen je contactlenzen uit je ogen te halen en deze uit te laten.

Veelal zal het vervelende gevoel en de symptomen zichzelf binnen afzienbare tijd oplossen.

Als de problemen niet op korte termijn verminderen of oplossen dan zul je uiteraard een oogarts moeten raadplegen.

HOE ZIT HET DAN MET NACHTLENZEN?

Tegenwoordig zijn nachtlenzen helemaal hip and happening en dit is een type contactlens die je wèl ’s nachts kunt dragen.

Sterker nog deze lenzen moet je tijdens het slapen dragen zodat de vorm van je oog ’s nachts wordt beïnvloed waardoor je gedurende de dag weer goed kunt zien.

Nachtlenzen raken je hoornvlies namelijk niet en “drijven” op je traanfilm.

Toch geldt ook bij nachtlenzen dat je een goede hygiëne moet hanteren omdat ook deze bij een slechte verzorging je ogen ernstig kunnen beschadigen.

Uitgezonderd nachtlenzen is slapen met contactlenzen in je ogen dus uit den boze en moet je deze altijd uitdoen voor je gaat slapen om je ogen te beschermen.

Wil jij alles weten over een goede slaaphygiëne en hoe dit je kan helpen om je slaap te verbeteren?

Check dan de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw en lees hier mijn uitgebreide review van deze online slaaptraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *