Is slapen met je kat een goed idee? [Verstoorde slaap en hygiëne]

Slapen met je kat in hetzelfde bed is een slecht idee, niet alleen omdat ze je slaap ernstig kunnen verstoren maar ook ook vooral om hygiënische redenen.

Veel mensen, met name singles, slapen graag met hun kat in een bed en kroelen zichzelf in slaap waarna het poezenbeestje zichzelf veelal verplaatst naar het voeteneinde.

Is slapen met je kat een goed idee?

Is slapen met je kat een goed idee?

Katten hebben namelijk de merkwaardige eigenschap om een speciaal plekje in je hart te bemachtigen en rust en ontspanning te brengen z’n baasje.

Een onderdeel hiervan kan zijn dat je ’s nachts tegen het poesje aankruipt, hoewel niet elk beestje of baasje hiervan gediend is.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de katteneigenaren hun kat in hun slaapkamer toelaten om samen te slapen.

Overigens heeft het slapen met een kat wel degelijk voordelen, denk bijvoorbeeld aan het gevoel van veiligheid en geborgenheid wat je ervan krijgt, zowel fysiek als geestelijk.

Daarnaast brengt het hebben van een “snoezige gast” in je bed warmte en comfort en helpt het stress verminderen.

Door de ritmische ademhaling van je kat kom je tot rust en val je sneller in slaap.

Echter of je kat ook de gehele nacht rustig doorslaapt is een andere vraag. Als je kat midden in de nacht wakker wordt en zichzelf verplaatst kan dit jouw slaap juist verstoren.

2 Katten slapen samen

Welke invloed heeft je kat op jouw slaap?

Hoewel het hebben van je kat in je bed, soms zelfs op je kussen, comfortabel en veilig kan voelen kan het ook juist je slaap verslechteren.

Katten zijn namelijk nachtdieren waardoor deze viervoeter je ’s nachts wakker kan maken of ervoor kan zorgen dat je extreem vroeg wakker wordt.

Dit kan op zijn beurt weer voor een verstoord slaap- waakritme zorgen waardoor ernstige slaapproblemen kunnen ontstaan.

Katten zijn namelijk vaak erg speels en kunnen je krabben of bijten wanneer ze hun weg onder de dekens hebben gevonden.

Daarnaast spelen ook hygiënische problemen een rol, want katten kunnen huidschilfers of zelfs vlooien in je bed achterlaten waardoor een allergische reactie kan ontstaan.

Wellicht overbodig om te vermelden maar je mag je kat nooit bij baby’s en jonge kinderen laten slapen. Katten hebben vaak het gevoel dat ze kinderen moeten “verzorgen” en kruipen helemaal op je kind waardoor je kind kan stikken.

Bovendien kunnen katten krabben of bijten wanneer hij zich bedreigd voelt en kan hij zelfs ziektes overbrengen op je kind.

Ook bestaat het risico dat je kat zich niet kan vinden in meerdere (dierlijke) bedpartners en hen als een bedreiging zien wat voor ongekende chaos in de slaapkamer kan zorgen.

Slapen met een kat, ja of nee?

Ik raad het slapen met een kat (of hond) in je bed af omdat ze je uit je slaap kunnen houden en je slaap kunnen verstoren.

Echter de belangrijkste reden om het slapen met je kat af te raden is dat ze veel haar en huidschilfers verliezen die op hun beurt voor allergische reacties of zelfs ziektes kunnen zorgen.

Daarnaast likken ze zichzelf schoon en dit doen ze ook voor ze op het bed springen en hoewel dit lief bedoeld is kunnen ze jou daarna weer likken waardoor ze alle viezigheden op jou overdragen.

Hoewel er wel enkele voordelen kunnen zijn wanneer jouw kat bij je in bed slaapt, vooral om als maatje te fungeren wanneer jij door een moeilijke periode in je leven gaat wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen.

Al met al raad ik je dus af om met je kat in een bed te slapen. Een beter idee is om een comfortabele kattenmand aan te schaffen waarin je poezenbeest van een heerlijke nachtrust kan genieten (of dagrust uiteraard).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *