Slapen met make-up op: 17 Redenen waarom je nooit opgemaakt moet gaan slapen

Slapen met make-up opSlapen met make-up op is niet alleen slecht voor je gezicht en je beddengoed, maar je beschadigt er ook je huidcellen mee en krijgt eerder rimpels.

Daarnaast is het bovendien niet hygiënisch en stapelen de bacteriën zich op in je gezicht met alle gevolgen van dien.

Toch gebeurt het iedereen waarschijnlijk wel eens dat je na een wilde stapavond of zware werkdag inclusief overwerk met je gezicht nog vol in de make-up naar bed gaat.

Inhoud

SLAPEN MET MAKE-UP OP

Oogmake-up aanbrengenDat dit niet verstandig is weet je ergens in je achterhoofd wel, maar je weet niet hoe erg het nou eigenlijk is.

Daarom geef ik je in dit artikel 17 redenen waarom je nooit opgemaakt moet gaan slapen en wat dit met je huid en je gezicht kan doen als je het wel doet.

Echter onderaan dit artikel geef ik je nog een aantal tips mocht je wel af en toe te moe zijn om je make-up eraf te halen en toch opgemaakt naar bed gaat.

Ben je er klaar voor? Laten we beginnen met de redenen waarom je nooit met make-up moet gaan slapen en je altijd je gezicht zou moeten wassen voor je naar bed gaat.

#1: JE PORIËN RAKEN VERSTOPT

Slapen met make-up op is erg slecht voor je poriën en deze raken zelfs verstopt omdat veel make-up producten siliconen bevatten die je poriën blokkeren.

Wanneer je poriën geblokkeerd zijn zal je gezicht meer oneffenheden vertonen en als je gevoelig bent voor puistjes dan zullen ook deze sneller zichtbaar zijn.

Je beschadigt dus je gezicht als je je make-up niet verwijdert aan het einde van de dag voor je gaat slapen.

#2: JE KRIJGT PUISTJES

Puistjes door slapen met make-upOnze huid is net als onze organen altijd in beweging en vooral ’s nachts produceert je huid talg (huidsmeer) die je huid hydrateert en reinigt.

Talg wordt vanuit onze poriën verspreid en wanneer je deze blokkeert met make-up dan kan je huidsmeer niet z’n werk doen.

Hierdoor worden je poriën groter en kun je na verloop van tijd puistjes gaan ontwikkelen.

Door de druk die je de hele nacht op je gezicht uitoefent door op je kussen te liggen trekt je cosmetica ver in je haarzakjes waardoor je poriën verstopt raken en je puistjes krijgt.

#3: JE BESCHADIGT HUIDCELLEN

Ook huidcellen worden beschadigd als je met make-up op slaapt waardoor huidveroudering sneller kan optreden.

Je make-up vangt overdag allerlei vuil en vrije radicalen op die je huidcellen en je collageen kunnen beschadigen.

Dus van volledig opgemaakt gaan slapen krijg je niet alleen puistjes, maar zal je huid ook sneller verouderen.

#4: JE KRIJGT EEN GRAUWE HUID

Meisje slaapt in bedIedereen wil graag een mooie zachte en stralende huid en om dit te bereiken maken veel vrouwen gebruik van een highlighter.

Echter als je hiermee gaat slapen zal dit juist een tegenovergesteld effect hebben omdat het je huid verstikt.

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en is verantwoordelijk voor belangrijke taken als zweet afvoeren, lichaamstemperatuur reguleren en wonden helen.

Daarom is het belangrijk om je gezicht goed te reinigen voor je gaat slapen.

Puistjes en mee-eters ontstaan namelijk wanneer dode huidcellen, vet en make-up je poriën blokkeren en je huid verstikken.

Deze verstopte poriën leiden tot puistjes en acne en zorgen ervoor dat je een grauwe en levenloze huid krijgt.

#5: JE HUID KAN GEEN NIEUWE ENERGIE OPDOEN

Ons lichaam laadt zichzelf op als je slaapt en hetzelfde geldt voor onze huid, want ook deze repareert zichzelf namelijk als je ligt te slapen.

Je make-up verwijderen voor je gaat slapen is dus erg belangrijk omdat je poriën op deze manier talg kunnen produceren die je huid hydrateert en beschermt tegen de vuile buitenlucht.

#6: JE BENT TERUG BIJ AF

Vrouw met make-up in bedZoals gezegd repareert je huid en doet het nieuwe energie op als je slaapt, maar als je een nacht met make-up op slaapt dan verstoor je dit proces en ben je terug bij af.

Wanneer je poriën verstopt zijn kan je huid niet ademen en kan het zichzelf niet herstellen.

De vettigheden in je poriën veranderen in bacteriën en deze kunnen resulteren in vele verschillende huidproblemen.

Na een nacht slapen met make-up op heeft je huid een week nodig om zich weer op te werken naar de voorgaande conditie en in balans te komen.

#7: JE KRIJGT SNELLER RIMPELS

Een bijkomend effect van versnelde huidveroudering is dat je huid ook sneller rimpelt en jij dus eerder rimpels krijgt.

Omdat je poriën verstopt raken kan je huid geen of minder collageen produceren waardoor je huid uitdroogt en rimpels ontstaan, bovendien worden al bestaande rimpels dieper.

Daarnaast zorgt slapen met make-up op dat je rode huiduitslag krijgt en je huid extra gevoelig kan zijn.

#8: JE HUID DROOGT UIT

Blonde vrouw in bedAls je je make-up oplaat tijdens het slapen ontstaan er oneffenheden, droogte en schilferigheid. Zelfs wanneer je ’s ochtends meteen je gezicht wast.

Je huid wordt minder goed gehydrateerd omdat het talg zijn weg niet kan vinden en uiteindelijk zal je gezicht erg droog worden.

Door je make-up niet te verwijderen voor je gaat slapen zal je voorhoofd meer rimpelen en blijven deze rimpels langer zichtbaar elke keer als je een gezichtsuitdrukking doet tijdens het slapen.

Een droge huid is minder elastisch waardoor rimpels en oneffenheden beter zichtbaar worden.

Wanneer je gedurende een lange periode volledig opgemaakt gaat slapen dan beginnen je rimpels meer op littekens te lijken en worden ze steeds dieper.

#9: JE KRIJGT EEN ONEVEN HUIDTINT

Naast het huidverouderende effect en gebrek aan hygiëne zorgt het niet goed verzorgen van je huid ervoor dat je een oneven huidtint kan krijgen.

Dit komt doordat je huid zichzelf herstelt tijdens het slapen.

Als jij dit echter niet toelaat door je make-up op te laten dan kan je huid de strijd tegen pigmentatie niet goed aangaan en kan het zich niet goed herstellen.

#10: JE MAAKT GEEN NIEUWE HUIDCELLEN AAN

Als je slaapt maakt je huid nieuwe cellen aan, tenminste als je een schone huid hebt.

Slapen met make-up op verstikt niet alleen je poriën maar zorgt er ook voor dat er minder of geen nieuwe huidcellen worden aangemaakt in je gezicht.

Het aanmaken van nieuwe cellen heb je nodig om een jonge huid te houden, maar wanneer je dit niet doet dan zal je huid oud, moe, droog en ongezond eruit zien.

Je huid is een orgaan en de meeste cosmetica zitten vol giftige chemicaliën, hierdoor is het erg belangrijk om je gezicht goed te reinigen voor je gaat slapen.

#11: JE OGEN RAKEN GEÏRRITEERD

Opgemaakte ogen van een vrouwGeïrriteerde en gezwollen ogen kunnen ook het resultaat zijn van slapen met make-up op.

Slapen met oogschaduw, eyeliner en mascara op zorgt ervoor dat de huid rondom je ogen rood wordt en pijnlijk aanvoelt.

Je wimpers zijn bedoeld om je ogen te beschermen tegen stof en vuil en als we deze niet goed wassen en reinigen voor de nacht kan er een ontsteking ontstaan.

Dit resulteert in gezwollen, rode, geïrriteerde, vermoeide maar bovenal pijnlijke ogen.

 #12: JE WIMPERS BREKEN AF

Een ander nadeel van slapen met oogmake-up tijdens de nacht in je wimpers kan gaan schuren waardoor je wimpers kunnen afbreken.

#13: JE HEBT KANS OP HORDEOLUM (STRONTJE IN JE OOGLID)

Slapen met mascara op zorgt er niet alleen voor dat je wimpers verzwakken en afbreken, maar zorgen er ook voor dat de haarzakjes van je wimpers blokkeren waardoor je hordeolum kunt krijgen.

Hordeolum, ook wel “strontje in je ooglid” genoemd, is een ontsteking van het ooglid die resulteert in een pijnlijke infectie en zwelling.

#14: JE KRIJGT ECZEEM ROND DE OGEN

Eczeem is een veelvoorkomend huidprobleem, maar eczeem rond de ogen is minder bekend.

Toch kun je ook daar eczeem krijgen en dit wordt meestal veroorzaak door het niet goed verwijderen van oogmake-up voor de nacht.

Dit kan leiden tot uitslag, jeuk en soms een brandend gevoel rond je ogen en dit moet zeker behandeld worden, ga hiermee dus altijd naar je huisarts.

#15: JE KUNT JE HOORNVLIES BESCHADIGEN

Make-up kwastenDoor het niet verwijderen van make-up voor je gaat slapen kun je ook je ogen zelf beschadigen en dan met name je hoornvlies.

In mascara kunnen zich vaak veel bacteriën huisvesten en dit wordt nog verergerd door het constant in- en uittrekken van het kwastje uit het potje.

Daarom is het aan te raden om je mascara minimaal om de drie maanden te vervangen om te voorkomen dat verkeerde bacteriën in je ogen terechtkomen.

Als je tijdens het slapen je mascara op laat dan kunnen je wimpers afbreken en in je ogen terechtkomen.

De mascara resten zijn inmiddels hard geworden waardoor deze restanten je hoornvlies kan krassen.

#16: JE BEDDENGOED WORDT VIES

We weten inmiddels allemaal dat slapen met make-up op rimpels en droge huid kan veroorzaken, maar er is een nog groter probleem.

Als je ook in bed make-up draagt dan verspreid je het probleem en laat je make-up resten achter in je bed.

Hierdoor begint een slecht proces omdat je op de avonden dat je je gezicht wel schoonmaakt nog steeds in een bed vol make-up resten en bacteriën gaat liggen.

#17: JE KRIJGT DROGE EN GEBARSTEN LIPPEN

Droge lippen door slapen met make-upDroge en gebarsten lippen zijn erg vervelend en bovenal erg pijnlijk.

Het is daarom zaak om je lippenstift er altijd af te halen voor je gaat slapen.

Lippenstift zuigt alle vocht uit je lippen tijdens het slapen waardoor je grote kans hebt dat je wakker wordt met erg droge lippen.

WEL MET MAKE-UP OP SLAPEN

Natuurlijk zul je niet altijd zin en tijd hebben om je make-up van je gezicht te halen, bijvoorbeeld na een wilde stapavond.

Daarom heb ik ook nog een aantal tips voor je hoe je wel met make-up op kunt slapen, als het maar bij 1 nachtje blijft.

Slaaptips om wel met make-up op te slapen:

#1: Slaap op je rug

Slapen op de rugAls je op je rug slaapt dan raken je poriën niet extra verstopt doordat je met je hoofd over je kussen wrijft.

Daarbij wordt gesteld dat slapen op de rug rimpels verminderd, maar hier ben ik het persoonlijk niet helemaal mee eens.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je slechter slaapt als je op je rug slaapt en dat lijkt me nu ook niet echt bevorderlijk voor je huid.

#2: Doe ’s ochtends geen nieuwe make-up op

De dikke laag make-up van de avond ervoor zit immers nog op je huid, daarom hoef je niet nog eens een extra laag aan te brengen.

Dep een beetje water op je gezicht en haal de ergste oneffenheden weg met een remover en je bent weer zo goed als nieuw.

#3: Geef je huid extra aandacht

GezichtsbehandelingZoals je hierboven hebt kunnen lezen is slapen met make-up op niet bepaald bevorderlijk voor je huid.

Daarom is het erg belangrijk om je huid extra aandacht te geven wanneer je wel hebt geslapen met een dikke laag op je gezicht.

Scrub je huid de volgende ochtend eerst en smeer je dan in met een hydraterende crème om de schade te beperken.

Als de situatie zich voordoet is het ook aan te raden om de volgende dag zonder make-up door het leven te gaan, of zo weinig mogelijk te dragen.

Dit geeft je huid de kans om iets van de opgelopen schade te herstellen.

#4: Slapen op een kussensloop van satijn

Slapen op een satijnen kussensloop heeft volgens schoonheidsspecialisten niet alleen een hydraterende werking maar zorgt er ook voor dat je minder rimpels in je gezicht krijgt.

Daarnaast schijnt het je haar te voeden en krijg je door het slapen op satijn erg glanzend haar dat vol leven zit.

VOLG EEN VASTE SLAAPROUTINE EN REINIG JE GEZICHT

Om goed te kunnen slapen waarmee je je huid kunt verjongen is het belangrijk om een vaste slaaproutine te volgen.

Dit houdt in dat je elke avond omstreeks dezelfde tijd dezelfde handelingen doet voor je gaat slapen om zo rustig en snel in slaap te kunnen vallen.

Het nemen van een warm bad of douche en het afnemen van je make-up kan hier prima een vast onderdeel in zijn.

Bovendien kun je zo je slaapkwaliteit verbeteren waardoor je er beter en mooier uit zult zien, ze noemen het namelijk niet voor niets “schoonheidsslaapje”.

LAAT MIJ JOU HELPEN GOED TE SLAPEN!

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij eindelijk weer eens snel in slaap vallen of juist de hele nacht doorslapen? Dan heb ik de oplossing voor jou!

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw een “must-read” is voor iedereen met slaapproblemen.

Je leert aan de hand van 1001 eenvoudige tips, technieken en oefeningen hoe je sneller inslaapt en niet meer midden in de nacht wakker wordt.

Kleine hint: Dit begint overdag al!

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink waar je deze ook gratis kunt uitproberen dankzij de niet-goed-geld-terug garantie.

DOWNLOAD DE ONLINE SLAAPTRAINING!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *