Slapen met sokken aan?

      Geen reacties op Slapen met sokken aan?

Koude voeten kunnen een grote spelbreker zijn als je goed wilt slapen, de meest voor de hand liggende oplossing voor een goede nachtrust is dus slapen met sokken aan.

Koude voeten zorgen ervoor dat de bloedcirculatie in vermindert en dit zorgt er op zijn beurt voor dat je erg onrustig kunt gaan slapen.

Als je je voeten verwarmt voor je gaat slapen geeft dit een signaal aan je hersenen dat het bedtijd is.

Inhoud

SLAPEN MET SOKKEN AAN

Slapen met sokken aanDe makkelijkste manier om je voeten te verwarmen is uiteraard sokken te dragen in bed. Het dragen van sokken tijdens het slapen is overigens ook de veiligste manier om je voeten warm te houden gedurende de nacht.

Andere veelgebruikte methodes zijn: een warme kruik in bed, elektrische deken en in de Verenigde Staten gebruikt men vaak zelfgemaakte “rice socks”. Echter met deze hulpmiddelen loop je het risico te warm te worden of zelfs te verbranden.

Het woord rice socks zegt het al, het is namelijk een oude sok met rijst erin die men vervolgens met een magnetron verwarmt waarna deze gedurende lange tijd warmte afgeeft.

Maar het is niet alleen je slaapkwaliteit die je vergroot door te gaan slapen met sokken aan, er zijn ook andere voordelen die je leven misschien zelfs kunnen veranderen.

WAAROM JE MET SOKKEN AAN MOET SLAPEN

Afgezien van het verwarmen van je voeten heeft het dragen van sokken tijdens het slapen nog meer voordelen:

 • Opvliegers voorkomen: Veel vrouwen kunnen hun lichaamstemperatuur juist omlaag brengen door het dragen van sokken.
 • Je voeten drogen niet uit: Het dragen van katoenen sokken nadat je je voeten hebt ingesmeerd met crème voorkomt dat vooral je hakken kunnen uitdrogen.
 • Grotere kans op een orgasme: Tijdens een onderzoek is men er per ongeluk achtergekomen dat met het dragen van sokken in bed 30% meer kans hebt op een orgasme.
 • Minder kans op ziekte van Raynaud: De ziekte van Raynaud is wanneer kleine slagaders verkrampen door een verminderde bloedcirculatie. Het dragen van sokken stimuleert juist de bloedsomloop.

WELKE SOKKEN KUN JE DRAGEN TIJDENS HET SLAPEN?

Man slaapt met sokken aanSokken gemaakt van zachte natuurlijke stoffen als merino wol en kasjmier zijn de besten. Hoewel ze vaak meer kosten dan katoenen sokken zijn ze de investering meer dan waard.

Zorg ervoor dat de sokken niet te strak om je voeten zitten omdat ze dan juist een negatief effect op de bloedsomloop en de verwarming van je voeten kunnen hebben.

Je kunt de volgende dingen doen om de bloedcirculatie in je voeten nog verder te stimuleren:

 • Je voeten masseren voor het slapen
 • Gebruik bij het masseren een massageolie met capsaïcine of moisturizer om de bloedsomloop nog makkelijker te laten verlopen
 • Verwarm je sokken voor je ze aandoet door erop te zitten of met een föhn

Er is echter één groot nadeel aan het slapen met sokken aan en dat is dat je voeten op een gegeven moment juist té warm worden.

Als het letterlijk te heet onder je voeten wordt dan kun je je sokken uittrekken of je voeten buiten de lakens houden.

HOE ZIT HET MET COMPRESSIESOKKEN?

Compressie sokkenDraag geen compressiesokken tijdens het slapen tenzij deze specifiek zijn voorgeschreven door een arts.

Ze zijn inderdaad ontworpen om de bloedcirculatie te verbeteren, maar zijn niet bedoeld om in bed te dragen.

Compressiekousen drukken de bloedstroom bij je voeten vandaan en kunnen de bloedtoevoer zelfs gaan blokkeren als je ligt.

JE VOETEN VERWARMEN

Een warm bad heeft zichzelf bewezen als hulpmiddel tegen slapeloosheid en vermoeidheid bij mensen die chemotherapie moeten ondergaan.

Een warm bad, of alleen een voetenbad, voor je op bed gaat verhoogt de lichaamstemperatuur en helpt je om makkelijker in slaap te vallen.

Het mooie van het nemen van een warm bad is dat het een natuurlijke oplossing is en er dus geen medicatie of iets dergelijks aan te pas hoeft te komen.

Als je voeten altijd koud zijn kan dit betekenen dat er iets mis is met je bloedcirculatie. Het is dan aan te raden om je huisarts te raadplegen, want dan heb je kans op serieuzere problemen als bijvoorbeeld diabetes.

KINDEREN MET SOKKEN LATEN SLAPEN?

Kinderen met sokken laten slapenHet is het beste om bij kinderen het gebruik van een elektrische deken te vermijden, tijdens koude winternachten kun je dan het beste een warme kruik bij je kinderen in bed stoppen.

Wellicht overbodig om te zeggen, maar let er wel op dat de dop goed vast zit en de kruik niet lekt. De kruik zelf doe je meestal in een zak zodat deze niet direct contact maakt met de huid, als deze dan nog te heet is kun je er altijd nog een zachte handdoek omheen wikkelen.

Maar misschien is het nog beter om je kind al lekker warm in bed te laten gaan, dus kun je een warm bad toevoegen aan de slaaproutine voor je kind op bed gaat. Ook kun je de sokken van je kind even op de verwarming leggen om ze op deze manier voor te verwarmen.

Symptomen als je baby of kind té heet is:

 • Extreem warm aanvoelen vooral in de nek
 • Zweten
 • Rode wangen
 • Huilen
 • Erg onrustig slapen

Als je deze signalen opmerkt en vervolgens voelt dat je kind veel te heet is dan moet je direct een deken weghalen of een laag kleding uitdoen.

ZELF RICE SOCKS (RIJST SOKKEN) MAKEN

Rice socksAls een warm bad of voetenbad niet beschikbaar is en je wilt een langdurige warmtebron in je bed dan kun je rijst sokken proberen. Deze kun je makkelijk zelf maken, als je tenminste in de stemming bent om te knutselen.

Om zelf rice socks te maken heb je het volgende nodig:

 • Een paar stevige sokken
 • Rijst
 • Elastiek

Als je de onderdelen hebt verzameld kun je je eigen rijst sokken in de volgende stappen maken:

 1. Doe 3 kopjes rijst in elke sok
 2. Sluit de sok goed af met elastiek
 3. Verwarm de rijst sokken gedurende 1 – 2 minuten in een magnetron
 4. Stop ze onder de dekens naast je koude voeten

Let op: 

 • Verwarm de rice socks nooit in een oven omdat ze dan in brand kunnen vliegen
 • Je kunt deze methode beter niet gebruiken als je een erg gevoelige huid hebt in verband met mogelijk verbranden
 • Gebruik nooit rijst sokken bij kinderen of ouderen tenzij je ze nauwlettend in de gaten kunt houden om ongelukken te voorkomen

CONCLUSIE: VERWARM JE VOETEN OM BETER TE SLAPEN

Koude voeten kunnen ervoor zorgen dat je slecht of helemaal niet in slaap valt, daarom is het belangrijk om te zorgen dat je je voeten goed kunt verwarmen.

Je kunt dus prima slapen met sokken aan, niet alleen stimuleert het je bloedsomloop maar geven warme voeten in bed ook een signaal naar je hersenen dat het tijd is te gaan slapen.

Naast het dragen van sokken in bed zijn er nog een aantal methoden om je voeten te verwarmen, zoals het nemen van een warm (voeten)bad, elektrische deken of een rijst sok zoals we hierboven hebben laten zien.

Je voeten verwarmen voor je op bed gaat kan de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen sterk verminderen en kan daardoor bovendien je slaapkwaliteit verbeteren.

Zorg er dus voor dat de sokken waarin je gaat slapen zacht, comfortabel en niet te dik zijn. Heb je echter ernstige circulatieproblemen die pijn en koude voeten veroorzaken dan kun je het beste je huisarts raadplegen.

SLAAP JIJ OOK MET WARME VOETEN ERG SLECHT?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekAls jij ook met warme voeten slecht slaapt dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw aanraden.

In dit 120 pagina’s tellend eBook en fysiek boek (je krijgt beide) leer je in 7 eenvoudige maar uitgebreide stappen, met behulp van duidelijke oefeningen, hoe je sneller in slaap valt en langer doorslaapt.

Je leert in deze slaapcursus o.a.: Afrekenen met slaapangst en stress die je wakker houden, je biologische klok weer gelijk te zetten en de juiste (slaap)hormonen op het juiste moment aan te maken.

Dankzij deze handige technieken zul je makkelijker in slaap vallen en rustiger slapen waardoor je langer slaapt en de volgende ochtend energieker ontwaken.

Niet goed? Geld terug!

Je loopt geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je binnen 90 dagen gewoon het aankoopbedrag terug als je niet tevreden bent over Perfect Slapen in 7 Stappen.

Echter denk ik niet dat je dit nodig hebt, want ruim 5.000 mensen gingen je met veel succes al voor, dus download het eBook snel en slaap vannacht al beter.

Ik mag je bovendien tijdelijk 50% korting geven en daarom betaal je nu slechts €37 voor deze super waardevolle cursus.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *