Dit zijn de gevaren van slapen op een oud matras! [6 Redenen om nu een nieuw matras te kopen]

Dit zijn de gevolgen van slapen op een oud matras!Wist je dat de gemiddelde levensduur van een matras ongeveer 10 jaar is? En dat het slapen op een oud matras allerlei schadelijke gevolgen met zich meebrengt?

In dit artikel ga ik je uitleggen wat de gevaren zijn van slapen op een oud matras en waarom je deze beslist na de aangegeven tijdspanne moet vervangen.

Slapen op een doorgelegen matras heeft namelijk een aantal fysieke gevolgen maar – surprise, surprise – er zijn ook mentale redenen waarom je zeker om de 10 jaar een nieuw matras moet aanschaffen.

WAAROM SLAPEN WE ZO LANG OP EEN OUD MATRAS?

Wanneer slapen op een oud matras zo slecht voor je is, waarom blijven we dan allemaal massaal soms 20 jaar op hetzelfde matras slapen?

Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de dure aanschafprijs van een nieuw matras en dat veel mensen hier simpelweg geen geld voor hebben, of hier geen geld voor willen vrijmaken.

Echter een goed matras hoeft tegenwoordig helemaal niet meer zo duur te zijn, het is alleen zaak om je goed te laten informeren en proefliggen om de voor jou beste keuze te kunnen maken.

Daarnaast kun je ook alleen de matrastopper vervangen om zo de investering klein te houden.

<script>

#1: ALLERGIEËN DOOR HUISSTOFMIJT

Oud matras met huisstofmijtAangezien we ongeveer een derde van ons leven in bed doorbrengen kan er zich huisstofmijt gaat vestigen in je matras.

Je verliest in de loop der jaren namelijk veel dode huidschilfers en vettigheid (uit bijvoorbeeld je haar) en deze trekken huisstofmijt juist aan.

Hoewel huisstofmijt ook een probleem bij een nieuw matras kan zijn natuurlijk vooral oudere matrassen jarenlang blootgesteld aan jouw lichaam, met alle gevolgen van dien.

Je kunt er dus vanuit gaan dat een ouder matras meer huisstofmijt heeft verzameld waardoor mensen meer last van allergieën en astma kunnen hebben.

Daarnaast is huisstofmijt een potentieel gevaar voor mensen met huidaandoeningen zoals  bijvoorbeeld eczeem.

#2: ASTMA WORDT ERGER

Mensen die lijden aan stofallergieën of allergische astma kunnen verstopte luchtwegen krijgen en moeilijk ademen wanneer ze op een oud en stoffig matras slapen.

"Normale" astma volgt eigenlijk een beetje je biologische klok en begint vaak juist in de avond en nacht op te spelen.

Wanneer je dan in een stoffige omgeving gaat slapen wordt dit steeds erger tot je midden in de nacht snakkend naar adem wakker wordt.

Experts zeggen dat je niet meteen astma krijgt van slapen op een oud matras maar dat het wel de symptomen kan verergeren bij mensen met ademhalingsproblemen.

#3: JE SLAAPT OP SCHIMMEL

Na jaren slaapgenot wordt je matras zwaarder omdat het stof, dode huidcellen en liters zweet opneemt.

Vooral het vocht van zweet kan voor schimmelvorming in het matras zorgen waardoor je snel last van allergieën kunt krijgen.

Schimmel kan je ademhaling ernstig belemmeren en heeft een bijzonder slechte invloed op je gezondheid.

Een schimmelallergie is vaak moeilijk te herkennen omdat er zoveel verschillende varianten zijn.

Bovendien kan iemand heel erg allergisch zijn voor schimmel terwijl een ander alleen een beetje gevoelig ervoor is.

#4: NEK- EN RUGPIJN

RugpijnNekpijn en rugklachten zijn veelgehoorde klachten van mensen die slapen op een oud matras waar elke vorm van ondersteuning inmiddels uit is.

Slapen op een oud en doorgezakt matras brengt vooral veel druk op je gewrichten, pezen en gewrichtsbanden van de rugwervel.

Naarmate het matras ouder wordt is het minder stevig en biedt het minder ondersteuning aan de wervelkolom.

Hierdoor wordt het moeilijker om een goede slaaphouding aan te houden gedurende de nacht.

Door de gehele nacht in een goede slaaphouding te liggen met een rechte rug heb je minder kans op rugpijn en dan met name in de onderrug.

#5: JE HEBT MEER STRESS

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek werd de slaapkwaliteit en stressgerelateerde symptomen van mensen die slapen op een oud matras en mensen die slapen op een nieuw matras met elkaar vergeleken.

Ze kwamen erachter dat de kandidaten die op een nieuw matras lagen beter sliepen, minder rugklachten hadden en ook minder stress hadden.

Stress en je slaapkwaliteit zijn direct met elkaar verbonden en het is ook daarom dat stress de belangrijkste oorzaak van slapeloosheid is.

Vaak kun je niet slapen omdat je stress hebt en krijg je vervolgens stress omdat je niet slaapt, waardoor een soort vicieuze cirkel ontstaat.

Wanneer een oud matras er dus voor zorgt dat je slecht slaapt heb je meer last van stress waardoor je nòg slechter slaapt.

#6: CONCENTRATIE- EN GEHEUGENPROBLEMEN

Stress en depressieDoor op een oud matras te slapen kun je ook te maken krijgen met concentratie- en geheugenproblemen.

Eén van de functies van slapen is namelijk het opslaan van herinneringen in je geheugen en wanneer je oncomfortabel en slecht slaapt kan je brein dit niet op de juiste manier doen.

De REM-slaapfase staat er in het bijzonder om bekend dat het ons helpt om informatie op te slaan en te bewaren.

Tijdens een onderzoek werden twee groepen met mensen gevraagd een bepaalde opdracht uit te voeren.

De helft van de groep kreeg vervolgend de kans om te slapen voordat ze dezelfde opdracht opnieuw moesten uitvoeren.

De groep mensen die tussen beide opdrachten geslapen hadden konden de opdracht de tweede keer veel beter uitvoeren omdat zij ingewonnen informatie van de eerste keer beter hadden opgeslagen.

SLAPEN OP EEN OUD MATRAS IS GEWOON SLECHT VOOR JE!

Slapen op een oud matrasSlecht slapen kan direct in verband gebracht worden met vele ziekten en aandoeningen, zoals:

 • Slaperigheid overdag
 • Concentratieproblemen
 • Hart- en vaatziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Depressie
 • Overgewicht
 • ... en nog veel meer

Tijdens je slaap herstel je van je dagelijkse activiteiten en kan je lichaam en geest zichzelf van nieuwe energie voorzien.

Daarnaast kun je er dus ontelbare gezondheidsklachten mee voorkomen waardoor een investering in een nieuw matras ineens een stuk kleiner wordt.

Slaap je echter wel al op een goed matras, maar kun je simpelweg niet in slaap vallen dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

PROBEER DE 7-STAPPEN METHODE NU GRATIS!

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenDe 7-Stappen methode is een online slaaptraining waarmee je gegarandeerd beter gaat slapen, lukt dit jou niet dan krijg je gewoon je geld terug, zonder lastige vragen.

Je kunt de training dus GRATIS uitproberen, simpelweg omdat van der Klaauw zo overtuigd is van zijn methode dat hij zeker weet dat hij ook jou kan helpen beter te slapen.

Je leert in deze slaapcursus hoe je op een natuurlijke manier de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt produceren.

Daarnaast leer je je eigen lichaamstemperatuur in te zetten om beter te slapen en stress en slaapangst overwinnen.

Je kunt de 7-Stappen methode direct downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone en tablet waardoor je direct aan de slag kunt!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

4 gedachten over “Dit zijn de gevaren van slapen op een oud matras! [6 Redenen om nu een nieuw matras te kopen]

  1. Matthijs Dekker Auteur bericht

   Vroeger dacht men dat een matras elke 10 jaar qua gewicht verdubbeld, maar dit is echter niet waar!

   Hoewel een matras (ook je kussen) in de loop der jaren vol raakt met huisstofmijt zal dit in gewicht niet veel verschil maken.

   Wel is het een goed idee om je matras ongeveer elke 10 jaar te vervangen!

  1. Matthijs Dekker Auteur bericht

   Ik ben zelf géén arts maar heb bijna een obsessie met slaap en alles wat erbij komt kijken.

   Alle teksten worden wel kritisch doorgelezen en indien nodig geredigeerd door een erkend slaapexpert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *