Slapen met je slaapkamerdeur open of dicht, wat is het beste?

Slapen met je slaapkamerdeur open of dicht?De volgende slaaptip is letterlijk `een open deur` omdat slapen met je slaapkamerdeur open je slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Door het openen van ramen en deuren in je slaapkamer verminder je de hoeveelheid koolstofdioxide in je slaapkamer en dit kan direct gelinkt worden aan een betere nachtrust.

Dit bleek uit recent onderzoek van de Technische Universiteit in Eindhoven onder leiding van dr. Asit Mishra.

“We spenderen ongeveer een derde van ons leven in onze slaapkamer, toch is de luchtkwaliteit in onze slaapomgeving een ondergeschoven kindje.”

“Je verblijft namelijk in een afgesloten omgeving en kunt hier bovendien geen aanpassingen in maken omdat je slaapt terwijl je misschien omgeven bent door vervuilende stoffen,” zegt hij.

SLAAPKAMERDEUR OPEN OF DICHT TIJDENS HET SLAPEN?

Tijdens dit wetenschappelijk onderzoek sliepen 17 vrijwilligers een nacht met de slaapkamerdeur en ramen open, terwijl ze de volgende nacht met gesloten deuren en ramen sliepen.

Gedurende beide slaaponderzoeken maten de wetenschappers onder leiding van dr. Mishra de koolstofdioxide, temperatuur, geluiden en luchtvochtigheid in de slaapkamers.

De kandidaten mochten geen alcohol of cafeïne drinken voor ze aan de onderzoeken deelnamen om dat deze stoffen de slaap kunnen beïnvloeden.

Daarnaast sliepen ze allemaal beide nachten alleen en bleef de inrichting van de slaapkamer gelijk.

Om de slaapkwaliteit van de deelnemers te kunnen meten droegen zij een sleep tracker die hun huidtemperatuur, bedtemperatuur en de vochtigheid van de huid kon meten.

Daarnaast droegen ze verschillende sensoren die hun bewegingen gedurende de nacht bijhield, waaronder ook tekenen van rusteloosheid.

Een slaapkamer met gesloten deuren en ramen had zoals je kunt verwachten minder omgevingsgeluiden maar had ook een significant hoger koolstofdioxide gehalte door een verminderde ventilatie.

Ook de huidtemperatuur en bedtemperatuur waren hoger in een gesloten omgeving.

VERBETER DE LUCHTKWALITEIT IN JE SLAAPKAMER

Slapende vrouwWanneer je slaapt met de slaapkamerdeur open dan is de slaapkamertemperatuur iets koeler, echter de luchtvochtigheid blijft ongeveer gelijk.

Echter het koolstofdioxide gehalte in de slaapkamer is aanzienlijk lager wanneer je slaapt met open deuren en ramen.

Hierdoor werden de kandidaten ’s nachts minder vaak (licht) wakker en hadden zij een betere slaapkwaliteit tijdens de nacht met de deuren open.

Maar moet je dan direct elke nacht alle deuren en ramen van je slaapkamer open zetten? En hoe zit het dan met brandveiligheid en kans op inbrekers?

HOE ZIT HET DAN MET BRANDVEILIGHEID?

De Brandwonden Stichting en brandweer adviseren juist het tegenovergestelde en raden je aan om elke deur in je huis te sluiten als je naar bed gaat.

Dit raden ze aan omdat het bewezen is dat in geval van brand met gesloten binnendeuren ruim 5 minuten meer tijd hebt om te vluchten dan wanneer er deuren in je huis openstaan.

Check ook de onderstaande video van de Nederlandse Brandwonden Stichting:

PLAATS ROOKMELDERS

Om dit risico terug te dringen is het van levensbelang dat je één of meerdere rookmelders in je huis plaatst.

Plaats deze rookmelders met name op de bovenverdieping van je huis in de buurt van je slaapkamer zodat je tijdig gewekt wordt wanneer er brand is.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de rookmelders in je huis door iedere drie maanden het stof eraf te zuigen en op het testknopje te drukken om te checken of deze nog goed werkt.

Rookmelder

KANS OP INBRAAK VERKLEINEN

Wanneer je slaapt met ramen en deuren open loop je het risico dat inbrekers eenvoudig binnen kunnen komen, met name door de geopende ramen.

Mijn advies is dan ook om gecertificeerde ramen te nemen met voldoende ventilatieroosters zodat je niet het gehele raam open hoeft te zetten om je slaapkamer toch genoeg te kunnen ventileren.

Wanneer je dan ook je slaapkamerdeur openzet als je gaat slapen pak je wel de voordelen voor je slaap mee zonder het risico op inbraken te vergroten.

CONCLUSIE

Perfect Slapen in 7 Stappen coverMijn advies is om dit eerder genoemd onderzoek zeker ter harte te nemen en te zorgen voor voldoende ventilatie in je slaapkamer.

Of je dit nou doet door alle deuren en ramen open te zetten of juist de ventilatieroosters extra open te zetten is naar mijn mening om het even.

Het belangrijkste is dat je zorgt voor een goede luchtkwaliteit in je slaapkamer omdat dit je slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Wil jij weten wat je nog meer kunt doen om sneller in slaap te vallen en je slaapkwaliteit te verbeteren?

Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden. In deze online slaaptraining leer je alles wat je zelf kunt doen om beter te slapen!

>> Klik hier om direct toegang te krijgen tot de 7-Stappen methode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *