Kan alcoholvrij bier je helpen beter te slapen? Volgens dit onderzoek wel!

Kan alcoholvrij bier je helpen beter te slapen?We weten inmiddels dat het drinken van alcohol voor je gaat slapen je nachtrust ernstig kan verstoren, maar hoe zit dit met alcoholvrij bier?

Kan alcoholvrij bier je juist helpen beter te slapen?

Uit een recent Spaans onderzoek blijkt nu inderdaad dat alcoholvrij bier je kan helpen beter te slapen, want de kandidaten vielen niet alleen sneller in slaap maar sliepen ook veel rustiger.

WAAROM JE GEEN ALCOHOL MOET DRINKEN VOOR HET SLAPEN

Alcoholvrij bier van KrombacherHet klinkt zo verleidelijk een lekker nachtmutsje voor je gaat slapen om lekker snel in slaap te dommelen, toch is dit geen goed idee.

Slaapexperts zijn het er unaniem over eens dat het drinken van alcohol voor je gaat slapen je nachtrust ernstig kan verstoren.

Hoewel je inderdaad meestal snel in slaap valt na het drinken van een (of meer) glas wijn of bier word je veelal een paar uur later alweer wakker waarna je moeilijk weer in slaap kunt vallen.

Hierdoor slaap je meestal uiteindelijk tè kort en word je de volgende ochtend humeurig wakker.

Daarnaast slaap je na het drinken van alcohol zeer onrustig waardoor je niet goed uitgerust wakker wordt, zelfs wanneer je wel lang slaapt.

De eerder genoemde slaapexperts scharen alcoholische dranken, samen met koffie en energiedrankjes, onder de slechtste dranken die je kunt drinken voor je naar bed gaat.

Echter als verstokte bierdrinker kun je natuurlijk niet zonder je heerlijke goudgele biertje voor je naar bed gaat waardoor je al snel bij alcoholvrij bier, of maltbier, uitkomt.

Toch is dit niet de enige reden waarom je beter alcoholvrij bier kunt drinken voor je gaat slapen en is dit zelfs beter dan andere soorten drinken.

Alcohol drinken voor je gaat slapen zorgt ervoor dat je bijzonder onrustig slaapt, vaak midden in de nacht wakker wordt en hierna niet meer in slaap kunt komen. (Tom v/d Petten, slaapexpert)

HOE ALCOHOLVRIJ BIER JE HELPT BETER TE SLAPEN

Zoals gezegd is uit Spaans onderzoek onder verpleegsters met stressklachten gebleken dat het drinken van non-alcoholisch bier enkele opvallende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Tijdens dit wetenschappelijk onderzoek bestudeerden de onderzoekers zowel de slaapduur als de slaapkwaliteit van de kandidaten met behulp van actigrafie.

Een actigrafie is een onderzoek waarbij het slaappatroon wordt gemeten aan de hand van beweging. Wanneer u slaapt, ligt u meestal stil. Als u wakker bent, beweegt u wat meer. Hierdoor kunnen we met behulp van het ‘horloge’ een betrouwbare inschatting maken van het aantal uren dat u slaapt. (Jeroen Bosch Ziekenhuis)

Tijdens de eerste week van het onderzoek dronken de Spaanse verpleegsters bij het avondeten wat ze zelf wilden, veelal een glas melk of water.

Gedurende de volgende twee weken dronken ze elke avond een glas van 333ml alcoholvrij bier van het Spaanse merk San Miguel.

Het resultaat was opmerkelijk te noemen, want ze sliepen allemaal beter na het drinken van maltbier.

Zo vielen ze gemiddeld bijna een kwartier sneller in slaap en bewogen ze ongeveer een kwart minder tijdens het slapen waardoor ze dus rustiger sliepen en uitgeruster ontwaakten.

Bovendien wisten de kandidaten te vertellen dat ze zich minder gespannen voelden tijdens deze weken, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze beter sliepen.

HET GEHEIM

HopDe onderzoekers schrijven deze werking toe aan de bittere structuren in de hop die het geheim hierachter zouden zijn.

Hop zorgt ervoor dat je lichaam meer gamma-aminoboterzuurnature (GABA) produceert en juist dit aminozuur heeft een natuurlijke verdovende werking op het centrale zenuwstelsel.

Dit verklaart waarom alcoholvrij bier je helpt beter te slapen in vergelijking met alcoholhoudend bier.

Je valt namelijk lekker snel in slaap omdat het bier wel hop bevat maar omdat het bier geen alcohol bevat slaap je veel rustiger word je minder snel midden in de nacht wakker.

Deze alcoholvrije versnapering kun je het beste ongeveer een uur tot anderhalf uur voor je naar bed gaat drinken.

ALCOHOLVRIJ BIER IS NIET VOOR IEDEREEN!

Er zijn een aantal groepen mensen die beter zo ver mogelijk van alcoholvrij bier uit de buurt kunnen blijven voegen de onderzoekers er nog aan toe.

Bijvoorbeeld mensen die lijden aan coeliakie kunnen beter geen maltbier drinken omdat hun lichaam gluten niet goed kan verwerken en deze juist alom aanwezig zijn.

Alcoholvrij bier wat tegelijkertijd ook glutenvrij is is zeer moeilijk te vinden, als het al bestaat.

Daarnaast lopen ook mensen met diabetes type 1 en 2 gevaar omdat non-alcoholisch bier evenveel koolhydraten bevat als normaal bier.

CONCLUSIE

Tegenwoordig heeft elk bekend biermerk wel een alcoholvrije variant en deze bevatten allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid hop, dus het maakt weinig verschil voor welk merk je kiest.

Toch ben ik van mening dat je het drinken van alcoholvrij bier niet als oplossing voor al je slaapproblemen moet zien.

Hoewel het zeker kan helpen is het belangrijk dat je meerdere (subtiele) veranderingen in je levensstijl doorvoert die je helpen je slapeloosheid definitief op te lossen.

Hoe je dit doet? Volg gewoon de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw en je wordt stap-voor-stap begeleid.

>> Klik hier om de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen te downloaden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *