Slaap jij goed volgens je sleep tracker?

Het is alom bekend dat slaap net zo belangrijk voor je gezondheid is als gezond eten en bewegen, daarom is het niet vreemd dat veel mensen tegenwoordig hun slaapkwaliteit meten met een sleep tracker.

Het zit in de aard van de mens om alles in cijfers uit te drukken, want ‘meten’ is immers ‘weten’, maar zijn deze sleep trackers eigenlijk wel accuraat en helpen ze je beter te slapen?

HOE MEET EEN SLEEP TRACKER JE SLAAPKWALITEIT?

Slaap jij goed volgens je sleep tracker?Laten we beginnen met de vraag hoe zo’n sleep tracker überhaupt de kwaliteit van je slaap kan meten?

Overigens zijn psychologen het nog niet eens met elkaar eens of slaapkwaliteit echt meetbaar is omdat dit voor iedereen en per nacht verschillend kan zijn, maar dat terzijde.

De meeste sleep trackers kun je in de vorm van een app downloaden op je smartphone die je vervolgens naast je in bed legt terwijl jij slaapt.

Het is ook goed mogelijk dat je activity tracker (sporthorloge) om je pols je slaap bijhoudt, maar ook hier kun je de resultaten weer aflezen in de bijgeleverde app.

De bekendste slaapmeter (en beste?) is zonder twijfel Sleep Cycle, deze is gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

HOE WERKT SLEEP CYCLE

Sleep Cycle appSleep Cycle meet het aantal ademhalingen per minuut, je bewegingen tijdens je slaap, hoe vaak je wakker wordt en of je in lichte of diepe slaap bent.

Hieruit kan de app opmaken in welke slaapfase jij je bevindt.

Aan de hand deze metingen kan de app bepalen hoeveel slaapcycli je per nacht maakt en hoe diep en goed jij slaapt.

Een andere handige feature van Sleep Cycle is dat de app je wakker maakt op het voor jou beste moment, dus wanneer je het lichtst slaapt.

Je stelt simpelweg een tijdsvenster in waartussen jij ongeveer wakker gemaakt wil worden en dan bepaalt de app het juiste moment om je wakker te maken.

<script>

Andere bekende sleep trackers

Naast Sleep Cycle zijn er natuurlijk nog talloze andere slaapmeters die meestal in combinatie met een activity tracker rond je pols ook je slaap kunnen meten.

De bekendste hiervan zijn: Fitbit, Jawbone UP, Nike Fuelband en de Garmin Vivofit en Vivosmart.

Een groot voordeel die deze sporthorloges hebben ten opzichte van een app op je telefoon is dat ze vast rond je pols zitten en dus niet uit bed zullen vallen of onder je kussen verdwijnen.

Daarnaast kan een activity tracker ook je hartslag meten, waardoor deze gadgets een nog accurater rapport van je slaap kunnen geven. Of toch niet?

Review van de Jawbone UP3 activity en sleep tracker.

WAT GEBEURT ER TERWIJL WE SLAPEN?

Vrouw slaapt tegen boomDe mens is al zo lang we bestaan gefascineerd door wat er gebeurt als we slapen.

We weten vandaag de dag dat slapen niet een passieve staat is waarin alles uitschakelt en we een aantal uren volledig van de wereld zijn.

Het erkennen van slaapgeneeskunde als een aparte discipline en meer slaaponderzoek is hier goed bewijs van.

Het heeft zelfs geleid tot campagnes van de overheid om mensen erop te wijzen hoe belangrijk slapen is voor je lichamelijke en psychische gezondheid, productiviteit, het voorkomen van ongelukken en je gehele gezondheid.

Daarom is het niet verrassend dat mensen hun slaap willen meten en in kaart willen brengen om eventueel verbeterpunten te kunnen vinden.

Gelukkig is deze technologie nu aanwezig, alhoewel niet iedereen het erover eens is hoe goed deze daadwerkelijk werken.

SLEEP TRACKERS ZIJN "REDELIJK" NAUWKEURIG

Sleep trackers "redelijk" nauwkeurigTot nu toe zijn er slechts een handjevol wetenschappelijke onderzoeken geweest naar hoe accuraat deze gadgets de slaapduur en de slaapkwaliteit meten.

Voor het grootste gedeelte waren de bevindingen erg positief en lieten ze zien dat deze slaap trackers redelijk goed zijn om te beoordelen wanneer iemand slaapt.

Echter waren de resultaten minder goed op het beoordelen van hoevaak iemand 's nachts wakker wordt en hoe onrustig hij of zij is tijdens de slaap.

Volgens deze onderzoeken kunnen ze alleen gebaseerd op beweging ook niet erg accuraat bepalen of iemand in diepe of in lichte slaap is.

REM SLAAP MOEILIJK MEETBAAR

Als we bijvoorbeeld in de REM slaap (rapid eye movement / droomslaap) zijn bewegen onze spieren niet, behalve rond de ogen.

Sleep trackers zullen dit beoordelen als diepe slaap, terwijl het eigenlijk een lichte slaapfase is omdat we tijdens de REM slaap door het minste of geringste gewekt kunnen worden.

Ook werd het ene apparaat gevoeliger bevonden als het andere, niet alleen op het gebied van hoe goed de hardware bewegingen kon waarnemen.

Maar ook in de algoritmes van de software die moeten bepalen hoe lang men daadwerkelijk sliep en hoe lang men wakker was.

Wat het ene apparaat of app beoordeelde als 'wakker', beoordeelde een ander weer als 'slapend' en andersom.

Neem je Sleep Tracker niet té serieus, want je gaat er immers niet beter van slapen. Het zijn "slechts" leuke gadgets en handige apps om je slaappatroon in kaart te brengen, maar zeker geen oplossing voor welk slaapprobleem dan ook! Mits ze goed werken natuurlijk! (SlaapGoeroe)

GA NIET OBSESSIEF JE SLAAP METEN

Slapende manDus als deze apparaten en apps niet altijd even accuraat meten, moeten we ze dan niet gebruiken?

Nee hoor, dat is helemaal niet wat ik probeer te zeggen, sleep trackers kunnen zonder twijfel een goede inzage geven in je slaap-waakritme over een bepaalde tijd.

Door je slaap te monitoren en erbij te bedenken wat er allemaal gaande is in je leven kun je vaak een soort slaappatroon herkennen.

Als je veel stress hebt en/of vaak vermoeid bent overdag zul je dit meestal terugzien in de slaapscore van de sleep tracker en kun je aan de hand hiervan wellicht aanpassingen doen in je slaaproutine.

Echter kan dit ook nadelig gaan werken. Als je bijvoorbeeld een aantal nachten op rij niet goed slaapt kan de angst om ook de daarop volgende nacht slecht te slapen toeslaan.

Het is alom bekend dat juist deze angst om te gaan slapen ervoor kan zorgen dat je slecht slaapt, als een soort vicieuze cirkel.

Let daarom niet teveel op deze slaapmeters, kijk het een tijdje aan en als je er zenuwachtig van wordt of er zelfs slecht van gaat slapen stop er dan mee.

Onderaan dit artikel heb ik een tip voor je om van je slaapangst af te komen en beter te slapen, lees dus nog even verder!

NEEM JE SLEEP TRACKER NIET TÉ SERIEUS

Het is belangrijk om je sleep tracker niet té serieus te nemen, omdat de date waarschijnlijk niet helemaal correct is, vooral op het gebied van hoe lang je tijdens je slaap (lichtelijk) wakker was.

Zoals ik net al zei, als het een obsessie voor je wordt of als je er angstig van wordt dan kun je beter stoppen met het tracken van je slaap.

Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert, omdat je immers geen app nodig hebt om je te vertellen wanneer je slecht slaapt en je slecht voelt.

Als je denkt dat je een serieuze slaapstoornis (insomnie) hebt dan is het tijd om naar je huisarts te gaan en wellicht een slaaponderzoek in het ziekenhuis te ondergaan.

Deze zijn vele malen beter en bovendien kan er hierna meteen actie ondernomen worden al dan niet met medicatie (slaappillen).

WIL JIJ MEETBAAR BETER SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekZoals beloofd heb ik een tip voor je waarmee je onder andere slaapangst specifiek leert aanpakken met behulp van goede oefeningen en tips.

Ik heb het natuurlijk over de Perfect Slapen in 7 Stappen methode waarmee ik mijn slaapkwaliteit sterk heb verbeterd.

Je leert in dit 120 pagina’s tellend boek van William van der Klaauw niet alleen je slaapangst overwinnen.

Ook leer je je biologische klok weer gelijk te zetten, de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur onder controle te krijgen en de juiste slaaphormonen aan te maken.

Bovendien krijg je nu 50% korting op de gehele cursus en kun je meteen aan de slag door op de link hieronder te klikken.

Je loopt overigens geen enkel risico, want als je deze online slaaptraining download krijg je dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Ruim 15.000 mensen hebben deze slaaptraining reeds gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *