Zout en slapen: Zo zorgen zout en cortisol ervoor dat je slecht slaapt!

Slaap jij slecht? Houd dan je dagelijkse zoutinname nauwlettend in de gaten, want dit kan de grote oorzaak van al je slaapproblemen zijn.

Wanneer je veel zout binnenkrijgt zorgt dit voor een verhoogde cortisolspiegel wat op zijn beurt weer tot slapeloosheid kan leiden.

Zout en slapen

Slaapproblemen door te veel zout

Daarnaast werkt zout slaapstoornissen als slaapapneu in de hand. Ben je benieuwd wat het verband tussen zout en slapen precies is?

In Nederland heeft ongeveer een kwart van alle volwassenen regelmatig te maken met slaapproblemen, dit zijn meer dan 4 miljoen mensen.

Het is daarom ook niet vreemd dat een slechte slaapkwaliteit en slaapstoornissen als insomnie en slaapapneu wereldwijd ernstige gezondheidsproblemen vormen.

Hoewel veel mensen overmatige vermoeidheid te lijf gaan met koffie en energiedrankjes is ook cafeïne niet de juiste oplossing.

Veel slaapstoornissen zorgen echter voor langdurige gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes waardoor je kwaliteit van leven achteruit gaat.

Waar veel mensen de gevaren van alcohol, drugs en cafeïne voor de slaapkwaliteit kennen is bijna niemand zich ervan bewust dat ook een te grote dagelijkse zoutinname voor slaapproblemen kan zorgen.

Zout en cortisol

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen een hoge zoutconsumptie en een verhoogde cortisolspiegel. Cortisol is het welbekende stresshormoon.

Daarnaast blijkt er een connectie tussen zout en cortisol en het metabool syndroom te zijn.

Metabool syndroom is een verzamelnaam voor:

  • Verhoogde nuchtere bloedglucosewaarden
  • Laag HDL-cholesterolgehalte
  • Verhoogde serumtriglyceriden
  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogde buikomvang

Dit klinkt wellicht ingewikkeld en erg medisch maar het komt er in het kort op neer dat iemand die de diagnose ‘metabool syndroom’ krijgt twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten heeft en zelfs vier keer meer kans op diabetes.

Vrouw met stress

Wat is cortisol?

Maar wat is cortisol nou precies en wat doet het met je lichaam en geest? De antwoorden op deze vragen helpen jou beter begrijpen hoe het precies werkt.

Cortisol is een glucocorticoid hormoon die geproduceerd wordt in de bijnierschors rondom je nieren.

In hetzelfde gebied in je lichaam wordt ook aldosteron geproduceerd en dit is een hormoon die je het zoutgehalte in je lichaam reguleert.

Cortisol staat bekend als het “stresshormoon” en de cortisolspiegel is het hoogst in de vroege ochtend.

Wanneer je dus in de ochtend wakker wordt en vol goede moed aan de dag wilt beginnen heb je vooral te danken aan het hormoon cortisol.

Bovendien zorgt dit stresshormoon ervoor dat je goed om kunt gaan met stress en gespannen situaties.

Cortisol heeft een grote invloed op een groot deel van je lichaam, met name het immuunsysteem waar het een ontstekingsremmende werking heeft.

Het bevordert gluconeogenese wat voor een vergrote suikerproductie zorgt, want in geval van stress of nood heeft je lichaam juist suiker (oftewel: energie) nodig.

Het deel in je hersenen waar je geheugen zich bevindt, genaamd de hippocampus, zitten talloze cortisol receptors.

Wanneer je echter gespannen bent of stress ervaart beïnvloedt de overvloed aan cortisol juist dit deel van je brein waardoor er geheugenverlies kan ontstaan.

Daarnaast heeft cortisol een grote invloed op het limbisch systeem in je hersenen en dit heeft een grote invloed op je gemoedstoestand en emoties.

Cortisol bereidt je lichaam voor op een “vecht of vlucht” reactie op een stressvolle situatie en dit verklaart ook direct het verband tussen het hormoon en slapeloosheid.

Een hoge cortisolspiegel kan direct gelinkt worden aan een disfunctionele hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as) die mede verantwoordelijk is voor je slaap- waakritme.

Hierdoor gaat je slaapkwaliteit achteruit, slaap je minder diep en slaap je minder lang.

Cortisol en melatonine

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cortisol ook de melatonine productie kan aantasten.

Melatonine wordt ook wel het “slaaphormoon” genoemd omdat het (de naam zegt het al) ervoor zorgt dat je slaperig wordt en in slaap kunt vallen.

Melatonine en cortisol hebben een tegenovergestelde werking en horen elkaar af te wisselen. Zo hoor je ’s avonds meer melatonine in je lichaam te hebben om snel in slaap te kunnen vallen.

Heb je ’s nachts te veel cortisol in je lichaam, bijvoorbeeld vanwege stress, dan zul je erg moeizaam inslapen.

Wat doen zout en cortisol met je slaap?

Zout en slapen

Ok, we hebben het nu lang genoeg gehad over cortisol en hoe slecht het voor je slaap is, maar wat heeft dat te maken met zout?

Nou, het is eigenlijk erg eenvoudig. Wanneer je te veel zout consumeert vergroot dit de cortisol productie wat dus op zijn beurt ervoor zorgt dat je slecht slaapt.

Hieruit kun je dus afleiden dat zout en slapen niet goed samengaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van veel zout de symptomen van de slaapstoornis slaapapneu verergert.

Mensen die lijden aan slaapapneu hebben een vernauwing of zelfs blokkade in hun luchtwegen tijdens het slapen.

Hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof en last men korte adempauzes in tijdens het slapen waardoor ze af en toe wakker schrikken en bijzonder verstoord slapen.

Naast het feit dat zout ervoor kan zorgen dat je niet in slaap kunt vallen kan zout er ook voor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt omdat je moet plassen.

Want wanneer je lichaam het zout uitdrijft doet het dit in combinatie met water waardoor je dus naar het toilet moet, zelfs midden in de nacht.

>> Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om sneller in slaap te vallen en langer te slapen? Volg dan de 7-Stappen methode waarin je dit kunt leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *