Slecht slapen en Alzheimer, is er een verband?

Slecht slapen en AlzheimerHet vermoeden dat er een verband bestaat tussen slecht slapen en de ziekte van Alzheimer bestaat al erg lang, echter wetenschappers lijken dit nu ook te kunnen bevestigen.

Uit dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van Washington University School of Medicine in St. Louis, hebben ontdekt dat na slechts 1 nacht slecht slapen je lichaam meer amyloïde-bèta aanmaakt.

Daarom is het beste wat je kunt doen ervoor zorgen dat je nu op jongere leeftijd er al voor zorgt dat je genoeg en goed slaapt.

Heb je hier hulp bij nodig dan wil ik je de slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen aanraden.

SLECHT SLAPEN EN ALZHEIMER

Amyloïde-bèta is een proteïne die met de ziekte van Alzheimer in verband gebracht kunnen worden.

Na een week slecht slapen stijgt ook de hoeveelheid ’tau’ in het lichaam. Tau is ook een proteïne die in verband staat met Alzheimer.

Hoofd van het onderzoeksteam Dr. David Holtzman zegt: “We hebben bewezen dat slecht slapen rechtstreeks in verband gebracht kan worden met grotere hoeveelheden van 2 proteïnen die verbonden zijn aan de ziekte van Alzheimer.”

“Wij vermoeden dat chronisch slecht slapen op middelbare leeftijd een grotere kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer geeft op latere leeftijd,” voegt hij eraan toe.

Lees het volledige rapport van het onderzoek hier.

ZIEKTE VAN ALZHEIMER

Vrouw in een verzorgingshuisDe ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie op latere leeftijd en is vernoemd naar de Duitse psychiater en neuropatholoog Alois Alzheimer. (Wikipedia)

In Nederland zijn er ongeveer 270.000 mensen dement, waarvan ongeveer 160.000 – 190.000 mensen lijden aan Alzheimer.

Belangrijkste symptomen van de ziekte van Alzheimer:

  • Moeite met concentreren, beslissingen nemen en onthouden
  • Niet meer weten waar je bent, welke dag, maand of jaar het is
  • Slecht uit woorden en zinnen komen en onsamenhangend praten
  • Verminderd inzicht en beoordelingsvermogen over bepaalde situaties
  • Voorwerpen en geluiden niet meer kunnen herkennen

SLECHT SLAPEN EN METABOOL SYNDROOM

Mensen die bijvoorbeeld lijden aan slaapapneu krijgen gemiddeld 10 jaar eerder te maken met geheugenverlies dan mensen zonder slaapstoornis.

Slaapapneu wordt gekenmerkt door (lange) adempauzes tijdens het slapen die in veel gevallen veroorzaakt worden door een versperring van de luchtweg.

Licht geheugenverlies is een kenmerk die zich vroeg openbaart en kan duiden op de ziekte van Alzheimer.

Het onderzoeksteam heeft 17 gezonde vrijwilligers tussen 35 en 65 jaar oud om te onderzoeken waarom juist slecht slapen de kans op Alzheimer vergroot. Deze “proefkonijnen” hadden geen bekende slaapproblemen of geestelijke stoornissen.

Deze vrijwilligers droegen 2 weken lang activiteitsmeters voordat ze naar het laboratorium werden geroepen om daar een nacht te slapen en hun slaapkwaliteit werd gemeten en beoordeeld.

Bij de helft van de deelnemers werd de slaap verstoord tijdens de eerste nacht, waarna ze een maand later terug moesten komen en bij de andere helft van de groep de slaap werd verstoord.

De dag na beide experimenten werd er bij de deelnemers een lumbaalpunctie genomen zodat de hoeveelheid amyloïde-bèta en tau kon worden gemeten.

HOUD JE HERSENEN GEZOND

DementieDe onderzoekers ontdekten een stijging van 10% meer amyloïde-bèta na slechts 1 nacht slecht slapen, er was echter geen stijging in de hoeveelheid tau na 1 slechte nacht.

Echter de kandidaten die slecht hadden geslapen in de week voor het onderzoek hadden wel een verhoogd tau-niveau.

De wetenschappers waren niet verrast om te zien dat de hoeveelheid tau niet was toegenomen na slechts 1 nacht slecht te hebben geslapen, terwijl dit bij amyloïde wel het geval was.

Dit komt omdat het ook normaal is dat het amyloïde-niveau sneller verandert dan het tau-niveau.

Na meerdere nachten van slechte nachtrust op rij echter kon men wel een stijging in het tau-niveau zien.

Betekent dit dus dat slechts 1 nacht slecht slapen je meer kans geeft op de ziekte van Alzheimer?

Waarschijnlijk niet, omdat de hoeveelheden amyloïde-bèta en tau waarschijnlijk weer naar hun normale niveau worden gebracht als je weer een goede nacht het gedraaid.

De grootste zorg is voor mensen met chronische slaapproblemen waardoor chronisch hoge amyloïde-bèta hoeveelheden in het lichaam bevinden waardoor er een grotere kans op Alzheimer bestaat.

Het is echter niet duidelijk of meer en beter slapen de kans op de ziekte van Alzheimer vermindert, maar duidelijk is wel dat dit uiteraard nooit kwaad kan.

MINDER KANS OP ALZHEIMER ALS JE WÉL GOED SLAAPT?

Vrouw achter rollator met AlzheimerIn Nederland hebben erg veel mensen te kampen met slaapproblemen en slapeloosheid en de negatieve effecten die het op hun gezondheid heeft.

De oorzaak kan in veel gevallen gezocht worden in onze steeds voller wordende agenda en toegenomen stress en druk op de werkvloer.

“Op dit moment is het nog te vroeg om te zeggen of het verbeteren van je nachtrust de kans op Alzheimer verkleint.”

“Het enige wat we zeker weten is dat slecht slapen ervoor zorgt dat je een grotere hoeveelheid van bepaalde proteïnen produceert die in verband gebracht kunnen worden met de ziekte van Alzheimer.”

“Hoe dan ook kun je voor je algemene gezondheid er beter voor zorgen dat je beter gaat slapen,” zegt hoofdonderzoeker Dr. Yo-El Ju.

BETER LEREN SLAPEN

Of je het doet om de kans op Alzhheimer te verkleinen of puur voor je gezondheid, het is altijd belangrijk om je slaap te verbeteren als je slecht slaapt.

Maar hoe doe je dat en hoeveel kost dit? Het beste wat je kunt doen is de slaapcursus Perfect Slapen in 7 Stappen te downloaden.

Dankzij de tijdelijke korting van 50% als je via de kortingslink hieronder bestelt kun je deze methode al downloaden voor €37,-.

Perfect Slapen in 7 Stappen

Perfect Slapen in 7 Stappen boekPerfect Slapen in 7 Stappen is ontwikkeld door slaapexpert en ervaringsdeskundige William van der Klaauw en richt zich op het aanpakken van de oorzaak van het slaapprobleem.

In dit 120-pagina’s tellend eBook leer je je slaapprobleem bij de wortel aan te pakken en voorgoed uit je leven te verbannen.

Bijvoorbeeld hoe je een ontwrichte biologische klok weer gelijk kunt zetten en dit in de toekomst kunt voorkomen.

Ook leer je hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken en surprise surprise dit begint al overdag.

Maar het belangrijkste wat je leert is hoe je stress uit je leven kunt verbannen en stopt met piekeren zodat je rustig in slaap kunt vallen waardoor je ook langer door kunt slapen.

Niet-goed-geld-terug garantie

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen nu gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Daarnaast krijg je nog een aantal extra bonussen, waaronder het Welterusten Snacks Receptenboek, als je nu download via de onderstaande kortingslink.

Wil jij net als ik makkelijker in slaap kunnen vallen en langer door slapen? Download dan snel deze slaapmethode en pas de eerste tips en oefeningen vanavond al toe!

JA! IK WIL BETER SLAPEN MET PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Ruim 5.000 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *