Cannabis en slapen een gouden combinatie?

Cannabis en slapenHet is niet ongebruikelijk dat mensen cannabis gebruiken voor ze gaan slapen, in dit artikel gaan we erachter komen of cannabis en slapen een goede combinatie is of juist niet.

Naast makkelijker in slaap vallen en het verlichten van slapeloosheid heeft wiet nog veel meer effecten op je slaapkwaliteit en slaapduur die wellicht minder bekend zijn bij het grote publiek.

CANNABIS EN SLAPEN

Dit komt omdat de chemicaliën in cannabis, genaamd cannabinoïden, de natuurlijke chemicaliën in je hersenen nabootsen en overnemen.

Deze chemicaliën en hun natuurlijke werkingen maken samen het endocannabinoïde systeem van je lichaam, wat onder meer verantwoordelijk is voor het reguleren van je slaap.

Het endocannabinoïde systeem. Door het ontdekken dat de hersenen een lichaamseigen cannabis systeem hebben, het endocannabinoïde systeem, (dit bestaat uit: Cannabisachtige stoffen (endocannabinoïden) die het lichaam zelf maakt en de cannabisreceptoren), wordt hier de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan. (PGMCG)

Het is daarom al jaren bekend dat marihuana een directe impact heeft op slapen. Hieronder heb ik de 5 belangrijkste effecten van het nemen van cannabis voor je gaat slapen voor je in kaart gebracht.

Disclaimer vooraf: Ik wil absoluut geen mensen aanzetten tot het gebruiken van drugs en benoem hier alleen een aantal wetenschappelijk bewezen bevindingen.

Het is altijd beter om je slaapprobleem op een natuurlijke manier te verhelpen, bijvoorbeeld door het volgen van een (online) slaapcursus als Perfect Slapen in 7 Stappen.

#1: MAKKELIJKER IN SLAAP VALLEN

Joint rokenUit de vroegste onderzoeken naar cannabis en slapen is gebleken dat het hoofdingrediënt van cannabis (THC) de benodigde tijd om in slaap te vallen flink terug kan brengen.

Deze verkorte inslaaptijd is bij zowel gezonde mensen als mensen met een slaapprobleem van toepassing.

Uit een relatief klein onderzoek uit 1973 bleek zelfs dat THC de tijd die 9 proefpersonen met insomnie nodig hadden om in slaap te vallen gemiddeld met een uur werd verkort.

Echter uit hetzelfde onderzoek bleek dat een té hoge dosering juist een tegenovergesteld effect had en deze patiënten juist nog verder uit hun slaap werden gehouden.

Maar ook gezonde mensen zonder slaapprobleem vallen makkelijker in slaap nadat ze cannabis hebben gebruikt.

#2: LANGER SLAPEN

Het nemen van wiet of CBD olie (Cannabidiol is een niet psychoactieve cannabinoïde) voor het slapen leidt daarnaast tot langer en dieper slapen.

Daarnaast blijkt dat des te meer THC je neemt voor het slapen des te langer je slaapt, maar pas wel op want een hogere dosering THC kan wel leiden tot een katergevoel bij het ontwaken.

Deze kater wordt (bijna) nooit waargenomen door mensen die een kleine dosering cannabis nemen voor het slapen.

#3: DIEPER  SLAPEN

Slapende vrouw op de bankEen ander erg interessant effect van de combinatie cannabis en slapen is de invloed op de slaapcyclus.

Het gebruik van wiet zorgt namelijk voor meer slow-wave slaap, ook wel deltaslaap genoemd, en dit is de diepe slaapfase in de gehele slaapcyclus.

Dit is natuurlijk een bijzonder goed effect omdat je diepe slaapfase een grote rol speelt in het herstelproces die je lichaam in gang zet tijdens het slapen.

Daarnaast bestaat er volgens slaapexperts een duidelijk verband tussen een tekort aan deltaslaap en slapeloosheid.

Een tekort aan slow-wave slaap kan bij, vooral oudere mannen, leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

#4: KORTERE REM-SLAAP

ChemicaliënTot nu toe hebben we het alleen over positieve effecten die het gebruik van cannabis voor je slaap kunnen hebben, maar een kortere REM-slaap is wel degelijk een negatief effect.

Want mensen die voor ze gaan slapen een joint roken brengen hierdoor minder tijd door in de REM-slaapfase.

Deze mensen geven vaak aan dat ze minder of nooit dromen en dit is goed mogelijk, want je droomt alleen in je REM-slaap.

Echter is niet iedereen het erover eens dat dit een negatief effect is omdat wetenschappers het nog niet eens zijn geworden welk doel de REM-slaap eigenlijk heeft en of deze zo belangrijk is als we altijd dachten.

Wanneer je echter stopt met het nemen van cannabis voor je gaat slapen zul je te maken krijgen met langere REM-slaap, dit wordt ook wel “REM rebound” genoemd.

Deze REM rebound kun je herkennen aan het ineens hebben van erg levendige dromen en rusteloosheid gedurende de nacht.

Dit effect neemt overigens na een aantal dagen tot een week weer af, afhankelijk van je algehele gezondheid en hoeveel je voorheen gebruikte.

#5: BETER ADEMEN

Slapende manDe combinatie cannabis en slapen kan een enorm positief effect hebben op de ongeveer 20% van alle mannen en 10% van de vrouwen in Nederland die lijden aan een slaapstoornis genaamd slaapapneu.

Mensen die last hebben van slaapapneu ademen erg slecht tijdens het slapen en in veel gevallen hebben ze zelfs adempauzes omdat de luchtwegen geblokkeerd zijn.

Slaapapneu wordt zelfs gelinkt aan enkele serieuze medische condities als: diabetes en hartproblemen.

Helaas wordt slaapapneu bij veel mensen nooit ontdekt en wordt er dus ook nooit iets aan gedaan.

Wellicht kan cannabis ook hier uitkomst bieden omdat na onderzoek is gebleken dat THC een alternatief kan zijn voor de onaangename slaapmaskers die deze patiënten moeten dragen en de eerste resultaten zijn zeer positief.

Als de testen zijn afgerond en het medisch gebruik van cannabis voor slaapapneu-patiënten is goedgekeurd kunnen ook zij wellicht binnenkort genieten van een goede nachtrust dankzij wiet.

IS CANNABIS VOOR HET SLAPEN DE OPLOSSING VOOR ALLE SLAAPPROBLEMEN?

Nee cannabis voor het slapen is zeker niet de oplossing voor alle slaapproblemen, maar kan wel degelijk hulp bieden om makkelijker in slaap te vallen en langer door te slapen.

Bovendien is en blijft het een (soft) drug die verslavend kan zijn waardoor weer andere aspecten in je leven in gevaar kunnen komen.

Je doet er daarom goed aan om voorzichtig met de combinatie cannabis en slapen om te gaan, maar af en toe kan het best handig zijn en goed helpen.

SLAPELOOSHEID DEFINITIEF OPLOSSEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekHet gebruik van cannabis is niet een definitieve oplossing voor je slapeloosheid en daarom wil ik je ook aanraden om een slaapcursus te volgen als je chronisch slecht slaapt.

Persoonlijk heb ik veel baat gehad bij de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw.

Deze slaapcursus pakt je slaapprobleem bij de wortel aan en helpt jou om de onderliggende redenen van je slapeloosheid aan te pakken.

Perfect Slapen in 7 Stappen is een slaapcursus waarin je leert om te gaan met stress en (slaap)angst en dankzij vele tips en oefeningen rustiger gaat slapen.

Ook leer je hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt aanmaken en om te gaan met de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur die erg belangrijk is voor de slaapkwaliteit.

Perfect Slapen in 7 Stappen downloaden (+ Kortingslink)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via de kortingslink hieronder krijg je 50% korting en een aantal extra bonussen waaronder het Welterusten Snacks Receptenboek met vele “slaapverwekkende” recepten.

Je kunt deze methode overigens gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Download deze online slaapcursus dus snel via de link hieronder en je kunt komende nacht al beginnen met beter te slapen!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Ruim 5.000 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *