Beter slapen met sofrologie: Mindfulness 2.0 voor een betere slaap!

Beter slapen met sofrologieVan alle methodes om beter te slapen is sofrologie waarschijnlijk één van de onbekendste.

Sofrologie wordt door velen gezien als de natuurlijke opvolger van mindfulness en je zou het dus mindfulness 2.0 kunnen noemen.

Echter net zoals het met mindfulness het geval is kan ook sofrologie je slaap verbeteren en juist daar wil ik het met je over hebben.

WAT IS SOFROLOGIE?

Sofrologie (Sofro) is een subtiele therapie die bestaat uit een kruising tussen eeuwenoude oosterse technieken en en modernere westerse technieken die je gezondheid en kwaliteit van leven ten goede komen.

De oosterse technieken die gebruikt worden zijn onder andere: yoga, boeddhistische meditatie en Zen.

De westerse therapeutische technieken bestaan uit: hypnose en andere moderne ontspanningstechnieken.

Sofrologie kun je eenvoudig in je dagelijkse leven uitoefenen aan de hand van eenvoudige ademhalingstechnieken, lichaamsbewegingen, spierontspanningen en visualiseren.

We weten inmiddels allemaal hoe belangrijk goed slapen voor onze gezondheid is en welke invloed niet genoeg slapen op ons gedrag heeft.

Uiteraard heb je minder energie wanneer je slecht slaapt, maar je bent ook humeuriger en kun je slechter concentreren op belangrijke taken.

Sofrologie is een zachte dynamische relaxatiemethode die voornamelijk zittend en staand beoefend wordt. Tijdens een SOFRO-sessie leer je je bewust te ontspannen maar daarnaast  activeer je ook verschillende vaardigheden zoals je concentratie, stress- en emotiebeheersing, je toekomst programmeren, je levensstijl aanpassen, goede gewoonten kweken, je geheugen trainen. (Sofropraktijk.be)

BETER SLAPEN MET SOFROLOGIE

Goed slapen met sofrologieMaar hoe kun je sofrologie nou inzetten om je slaap te verbeteren en energieker en vrolijker wakker te worden?

Je leert tijdens een sofro-training hoe je met behulp van je ademhalingstechnieken je geest tot rust kunt brengen en onnodige zorgen opzij kunt schuiven waardoor je kunt ontspannen.

Met behulp van visualisatie focus je je aandacht op de positieve zaken in het leven en denkt aan kalmerende zaken in plaats van verontrustende gedachten.

Daarnaast leer je ook fysieke pijn en spanning naar de achtergrond te verplaatsen zodat deze je ’s nachts niet wakker houden.

Omdat hoe je je overdag gedraagt je slaap direct beïnvloedt is het belangrijk dat je eigenlijk de hele dag bezig bent met je nachtrust.

Daarom richt sofrologie zich op korte oefeningen die je overdag kunt uitvoeren om energie te krijgen en beter om te kunnen gaan met spanning en stress.

SOFRO-OEFENINGEN VOOR THUIS TIJDENS BEDTIJD

Yoga sofro#1: Ga in bed liggen en word bewust van je eigen lichaamshouding en voel de drukpunten van je lijf in het matras.

Scan je lichaam in je hoofd van top tot teen en maak elke spier in je lichaam los om de spanning weg te nemen, ontspan dus elke spier in je lichaam.

Hierna adem je in en breng je alle spieren in je lichaam geleidelijk op spanning en terwijl je uitademt ontspan je al je spieren weer en laat in gedachten alle spanningen van je af glijden.

In gedachten kun je je spanningen en stress een kleur geven en je inbeelden dat alle zwarte bubbels (stress) je lichaam verlaat.

#2: Word bewust van je eigen ademhaling en plaats hierbij je handen op je buik en laat je buik groeien als je inademt en krimpen wanneer je uitademt.

Volg hoe de lucht binnenkomt in je lichaam en hoe je deze even later weer uitblaast.

Na ongeveer twee minuten verander je je ademhaling en adem je 2x zo lang uit als je inademt.

Terwijl je dit doet word je kalm en ontspannen in zowel je lichaam als geest. Doe deze ademhalingsoefening vijf minuten waarna je ontspannen kunt gaan slapen.

#3: Wanneer je nog steeds wakker bent kun je jezelf inbeelden dat je op een plek bent waar je van houdt, je vrolijk bent en waar je rustig van wordt.

Probeer je zintuigen hier volledig bij te betrekken zodat je jezelf in gedachten echt in deze plek onder kunt dompelen.

Wanneer je bijvoorbeeld in gedachten naar een zonnige plek gaat kun je de warme zonnestralen op je huid voelen.

Adem de frisse lucht van het landschap in door je neus en laat alle lucht weer kortstondig uit je lichaam verdwijnen terwijl je uitademt door je mond.

SOFROLOGIE VOOR OVERDAG OP JE WERK

Door meerdere micropauzes gedurende de dag (1 à 2 minuten is al voldoende) te nemen kun je al beter gaan slapen.

Ga rustig zitten, sluit je ogen, ontspan je kaken, gooi je schouders los en laat alle spanning en stress van je afglijden terwijl jij je concentreert op hoe je voeten de grond raken en je ademhaling.

Ga bij jezelf na of je goed ademt, want wanneer je zo diep in gedachten bent kun je dit nog weleens vergeten.

Je houdt je adem dan onbewust veel te lang in, vooral wanneer je je op iets nieuws concentreert.

Experimenteer met je ademhaling en ontdek wat voor jou werkt, zorg er echter wel voor dat je diep vanuit je buik blijft ademen.

Zoals je ziet hoef je niet ergens in een stille ruimte op een yogamatje in de kleermakerszit te zitten om tot jezelf te komen.

Je kunt deze eenvoudige ademhalingsoefeningen eenvoudig op je werk doen wanneer je aan je bureau zit.

BETER SLAPEN DANKZIJ DE 7-STAPPEN METHODE

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenIk wil je aanraden om in combinatie met de sofrologie-oefeningen ook de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te volgen.

In deze unieke online slaaptraining leer je hoe je gegarandeerd sneller in slaap valt, langer doorslaapt en fitter wakker wordt.

Je leert o.a. hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kun produceren en hoe je de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur kunt benutten om beter te slapen.

Je kunt het eBook als PDF-bestand downloaden via de knop hieronder waardoor je direct aan de slag kunt, ook op smartphone en tablet.

Van der Klaauw garandeert je dat je beter slaap na het volgen van zijn training. Zo niet? Dan krijg je gewoon je geld terug!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *