Waarom gapen we? [En is gapen ècht besmettelijk?]

Waarom gapen we?Weet jij waarom mensen gapen en waarom veel mensen automatisch volgen als je jou zien gapen?

Neem maar eens een keer de proef op de som en doe in een vergadering een grote gaap en bedek je mond uit beleefdheid.

Kijk terwijl je de gaap probeert te bedekken stiekem rond om te zien hoeveel collega’s ook ineens beginnen te gapen.

Grote kans dat je een kettingreactie hebt veroorzaakt en de helft van de tafel ineens hun wijde open monden proberen te bedekken met hun hand, gapen is namelijk besmettelijk.

Daarnaast is de kans groot dat jij nog voordat je dit artikel hebt uitgelezen ook tenminste één keer hebt gegaapt.

En dit is niet omdat dit artikel zo saai is, maar door simpelweg over gapen te lezen of andere mensen zien of horen doen ga je zelf ook gapen.

WAT IS GAPEN?

Baby gaaptHoe zit dit nou met deze vreemde besmettelijke “ziekte” die gapen heet en waarom kopiëren we elkaar als we het doen?

Laten we eerst eens naar gapen zelf kijken, de beweging en waardoor het wordt veroorzaakt.

Gapen is een onwillekeurige en niet vrijwillige beweging die ervoor zorgt dat je mond wagenwijd opent en je bijzonder diep inademt.

We weten dat deze beweging niet vrijwillig gedaan wordt omdat mensen (baby’s) al gapen vanaf het moment dat ze worden geboren.

Uit onderzoek van baby-slaapexpert en schrijfster van het boek Baby Slaap Geheimen, Annelot Hofstede, blijkt dat baby’s van amper 6 weken oud al gapen en vaak vrijwel meteen na deze gaap in een diepe slaap vallen.

Gapen wordt vaak geassocieerd met ontspanning en slaperigheid, echter geeuwen is vooral een teken van (seksuele) opwinding en je hartslag gaat soms met wel 25% omhoog als je gaapt.

Dit blijkt ook uit het feit dat erg veel “onderdelen” van je lichaam in beweging komen tijdens het gapen.

Eerst opent je mond en valt je kaak naar beneden waardoor je zoveel mogelijk lucht binnen kunt krijgen en je longen kunnen vullen.

Je buikspieren rekken uit en je middenrif wordt naar beneden geduwd waarna je alle lucht uitblaast en je weer normaal kunt ademen.

Nu we weten wat een gaap is kunnen onder de loep gaan nemen waardoor het wordt veroorzaakt.

WAAROM GAPEN MENSEN?

Waarom gapen we?Hoewel wetenschappers en slaapexperts het niet zeker weten waarom mensen gapen zijn er in de loop der jaren 4 populaire theorieën ontwikkeld over die eeuwige vraag ‘waarom’?

Hoewel je vaak gaapt als je moe, slaperig of verveeld bent zijn wetenschappers erachter gekomen dat er meer redenen zijn waarom je kunt gapen.

Er is tot op heden nog weinig bekend over waarom we gapen en of het daadwerkelijk ook een functie heeft, hiervoor is nog veel meer onderzoek noodzakelijk.

Zoals gezegd zijn er wel een aantal theorieën over waarom we soms geeuwen en hieronder ga ik de bekendste en meest aannemelijke vier redenen met je doornemen:

#1: FYSIOLOGISCHE VERKLARING VOOR GAPEN

Het menselijk lichaam zorgt ervoor dat het gaat gapen wanneer het meer zuurstof nodig heeft of om een blokkade van kooldioxide te verhelpen.

Deze verklaring geeft ook antwoord op de vraag waarom we vaak meegapen wanneer een ander ook gaapt.

Wanneer je je in een grote groep bevindt dan krijg je meer kooldioxide binnen waardoor een natuurlijke reactie van je lichaam is om meer zuurstof in te ademen om hier weer vanaf te komen.

Echter nu komt meteen de vraag naar boven: Als we juist gapen omdat we meer zuurstof nodig hebben waarom gapen we dan niet tijdens het sporten?

Slaapexperts hebben deze theorie onderzocht door mensen extra zuurstof te geven, hierdoor gingen ze echter niet minder gapen.

Daarnaast gaapten de kandidaten ook niet minder toen de hoeveelheid kooldioxide in hun directe omgeving omlaag werd gebracht.

#2: ONTWIKKELING VAN DE MENS (EVOLUTIE)

Sommige experts denken dat mensen duizenden jaren geleden zijn begonnen met gapen om hun tanden te laten zien en anderen (vijanden) te intimideren.

Een zijtak van deze verklaring is dat mensen in de prehistorie zijn begonnen met gapen als een teken om iets anders te gaan doen.

#3: DE HERSENEN AFKOELEN MET GAPEN

Hersenen afkoelen door te gapenDit is de meest recente theorie over waarom mensen gapen en deze stelt dat mensen gapen om hun hersenen te koelen.

Mensen gapen namelijk meer in situaties wanneer hun brein warmer is en dat de hersenen juist weer kunnen afkoelen wanneer men gaapt.

Dit hebben ze onderzocht door kandidaten door hun neus te laten ademen of een warme of koude washand tegen hun voorhoofd te houden.

Waarom moeten we onze hersenen koelen zul je je afvragen? Nou, met een koel brein kun je helderder nadenken en betere beslissingen nemen.

Dit is waarom wetenschappers volgens deze theorie denken dat mensen zijn gaan gapen om alert te kunnen blijven voor vijanden en roofdieren.

#4: GAPEN UIT VERVELING

Hoewel we vaak gapen wanneer we ons vervelen of wanneer we moe zijn kan deze theorie direct onderuit gehaald worden.

Want waarom gaapt een topsporter bijvoorbeeld vlak voor een beslissende wedstrijd? En waarom gapen honden juist vlak voordat ze aanvallen?

Beide tegenargumenten zijn genoeg reden om aan te nemen dat verveling niet de reden is waarom je gaapt.

WAAROM IS GAPEN BESMETTELIJK?

Is gapen besmettelijk?Ok, nu we (waarschijnlijk) weten waarom mensen gapen kunnen we in de vraag duiken: “Waarom ga je zelf ook gapen als je een ander dit ziet doen?”

Het is bijzonder om te zien hoe bijna alle gewervelde dieren op aarde gapen, maar alleen mensen, apen en honden elkaar hiermee aansteken.

Daarnaast wordt gapen pas besmettelijk vanaf je vierde levensjaar en gapen mensen met een groter empathisch inlevingsvermogen sneller mee dan anderen.

Er is echter nog geen eenduidige verklaring waarom gapen aanstekelijk werkt en waarom bepaalde mensen wèl meegapen met anderen en sommige andere mensen juist niet.

En hoevaak heb jij al gegaapt terwijl je dit artikel leest? Ik hoop niet te vaak!

IS TE VEEL GAPEN GEVAARLIJK?

Wanneer je verneemt dat je veel meer gaapt dan je gebruikelijk doet, zelfs als je moe bent, dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Wanneer je na overmatig gapen flauwvalt kan dit duiden op een ernstig probleem in je hersenen, hartaanval en bloedingen in en rondom de aorta.

Ook kan het duiden op een ernstige slaapstoornis, het is daarom aan te raden om altijd je huisarts te raadplegen wanneer je ineens overmatig veel gaapt en overdag extreem vermoeid bent zonder dat hier een aanwijsbare verklaring voor is.

GAPEN VOORKOMEN

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenHoewel er nog geen eenduidige oorzaak voor gapen is gevonden is er dus ook geen duidelijke oplossing hoe je kunt voorkomen dat je gaat gapen.

We weten wel dat vermoeidheid een grote rol speelt en daarom is het aan te raden om je slaapkwaliteit te verbeteren om (overmatige) vermoeidheid te voorkomen.

Je slaapproblemen oplossen doe je het best met behulp van de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw.

In deze unieke online slaaptraining leer je in 7 eenvoudige stappen gegarandeerd sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

Je kunt deze slaapcursus bovendien GRATIS uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire online slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *