Wat is het verschil tussen rusten en slapen? PS beide zijn erg belangrijk voor je gezondheid!

Wat is het verschil tussen rusten en slapen?Iedereen weet hoe belangrijk slapen is voor je gezondheid omdat je dan uitrust en nieuwe energie opdoet voor de volgende dag.

Maar kun je ook hetzelfde effect bereiken door ’s avonds wakker op de bank te liggen uit te rusten?

Kortom, wat is het verschil tussen rusten en slapen en wat zijn de voordelen èn nadelen van beide?

HET VERSCHIL TUSSEN RUSTEN EN SLAPEN

Het belang van slapen kan je niet zijn ontgaan wanneer je vaker deze website bezoekt, want goed slapen is goed voor je algehele gezondheid en je hebt minder kans op ziektes en aandoeningen zoals:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Stress
  • Overgewicht
  • … en nog veel meer vervelende gezondheidsproblemen

Ok, goed en genoeg slapen is dus bijzonder belangrijk maar wist je dat hetzelfde geldt voor genoeg rusten?

Mede dankzij onze alsmaar drukker wordende agenda’s staan de meeste mensen ’s ochtends op en moeten ze meteen rennen en vliegen om al hun taken af te ronden en dit gaat door tot men ’s avonds weer naar bed gaat.

Dit is killing en grotendeels de reden waarom zoveel mensen in een burnout terechtkomen, simpelweg omdat de agenda tè vol is en mensen tè druk zijn.

Ze vechten zich vaak de dag door met behulp van vele liters koffie – wat op zich weer slecht is voor de nachtrust – en nemen niet de tijd om hun lichaam en geest te laten rusten.

Uitrusten liggen in het gras

MAAK GEBRUIK VAN JE WEEKEND

Veel mensen met bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben geen tijd om een dag vrij te nemen en werken soms letterlijk 24/7.

Toch wil ik je aanraden om tenminste 1 dag in de week helemaal vrij te nemen en uit te rusten en vooral je gedachten op andere zaken te richten.

Besteed bijvoorbeeld extra aandacht aan je gezin en onderneem leuke dingen met elkaar, op deze manier zul je merken dat je vooral geestelijk meer tot rust kunt komen waardoor je tegelijkertijd ook beter slaapt.

Je kunt namelijk niet elke minuut van elke dag productief zijn en zult merken dat je juist productiever wordt wanneer je ook rustmomenten inplant.

PRODUCTIEVER DOOR RUST

Slapen voeten in bedDoor te rusten voorzie je je lichaam ook van nieuwe energie en kun je je geest ontspannen en dit is ook bijzonder belangrijk voor een goede gezondheid.

Toch moet je wel voorzichtig omgaan met rust omdat dit snel kan omslaan in luiheid en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Maar als je meer rustmomenten toelaat in je dag, raak je dan niet mijlenver achter op schema?

Ja en nee, wanneer je aan al je taken vasthoudt zoals je voorheen deed dan krijg je inderdaad niet alles gedaan wat je wellicht zou willen doen.

Daarom is het belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en taken met weinig tot geen prioriteit van je to-do lijstje te strepen.

Ohja, vergeet niet om de rustmomenten en je slaaptijd simpelweg in je agenda te zetten zodat je hier bij voorbaat al (genoeg) tijd voor inplant.

IEDEREEN RUST ANDERS

Sommige mensen noemen een avondje uit met vrienden ‘rust’ terwijl anderen op een yogamatje met gesloten ogen mediteren ‘rust’ noemen.

Ook een avondje op de bank met een goede serie of leuk spelletje wordt vaak een ultiem rustmoment genoemd.

Wat je ook doet om aan je rust te komen, het is belangrijk dat je iets doet waar je je niet al te veel bij hoeft te concentreren en je gedachten de vrije loop kunt laten gaan.

Om goed te kunnen rusten moet je stressvrij kunnen ontspannen en je spieren en organen relaxen.

Dit betekent ook dat je af en toe ‘nee’ moet durven zeggen wanneer je juist net een avondje vrij hebt gepland en echt toe bent aan rust.

SLAPEN VS. RUSTEN

Je moet naast wakker uitrusten uiteraard ook slapen, want alleen dan zul je in de diepe herstellende slaapfases belanden die je lichaam zo hard nodig heeft.

Zo kun je alleen door ècht te slapen beter nieuwe informatie opnemen en onthouden en kunnen je cellen zichzelf repareren en vernieuwen.

Daarnaast is slapen essentieel voor een aantal fysiologische aspecten zoals de productie van groeihormonen en een aantal andere hormonen zoals de hormonen die je eetlust en verzadiging controleren.

Zoals je ziet is het erg belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk, rust en slaap en is genoeg rust nemen in mijn ogen (bijna) net zo belangrijk als goed en genoeg slapen.

BETER SLAPEN DANKZIJ DE 7-STAPPEN METHODE

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenJe weet nu alles over rusten en slapen en wat de voor- en nadelen van beide zijn en hoe je deze in kunt zetten om meer van je leven te genieten.

Eén van de beste en simpelste methoden om beter te slapen en jezelf fit en energiek te voelen vind ik de 7-Stappen methode van William van der Klaauw.

In z’n eBook en fysiek hardcover boek vertelt William je hoe je op een snelle en verantwoorde manier beter kunt gaan slapen zonder vreemde en zweverige oefeningen te doen.

Wil jij meer informatie over de 7-Stappen methode? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 15.000 keer gedownload!

MEER INFORMATIE OVER DE 7-STAPPEN METHODE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *