Wat is het verschil tussen een stapelbed en hoogslaper? Maak de beste keuze met deze info!

StapelbedGezinnen die thuis een zeer beperkte woon- en slaapruimte hebben kiezen vaak voor een stapelbed of een hoogslaper om meer uit de vloeroppervlakte van hun woning te halen.

Want in plaats van een eenvoudig eenpersoonsbed of kinderbed kun je bijvoorbeeld met een stapelbed ineens twee kinderen in dezelfde slaapkamer laten slapen.

Nu hoor ik je denken: “Is een stapelbed niet hetzelfde als een hoogslaper?”

Nee, hoewel ze wel in dezelfde sectie geadverteerd worden in folders en op internet, zijn stapelbedden en hoogslapers twee volledig verschillende meubelstukken.

Inhoud

Verschil tussen een stapelbed en hoogslaper

Een stapelbed is een meubelstuk waarbij zich twee of meer bedden boven elkaar bevinden waarbij de bovenste bedden meestal voorzien zijn van een reling of hekwerk om te voorkomen dat je eruit valt.

Je kunt het bovenste bed bereiken dankzij een ingebouwde ladder en deze bedden worden vaak gebruikt in kinderkamers, studentenkamers en op schepen.

Stapelbedden worden vooral gebruikt in beperkte ruimtes zoals je ziet en zijn handig voor grote gezinnen in een kleine woning en om grote groepen bij elkaar te kunnen laten slapen zoals in een jeugdherberg maar ook in gevangenissen.

Een hoogslaper is wel vergelijkbaar met een stapelbed maar de ruimte onder het bed wordt bij dit meubelstuk niet gebruikt om op te slapen maar heeft een ander doeleinde.

De ruimte onder het bed wordt in kinderkamers veelal gebruikt als speelruimte of opbergruimte terwijl in een studentenkamer vaak een bureau onder het bed is geplaatst.

Maar wat is de beste optie voor jou wanneer je een beperkte vloeroppervlakte hebt in je huis en geen ongelimiteerd budget hebt.

In dit artikel neem ik beide opties met je door en hoop ik dat je aan de hand van deze vergelijking de juiste keuze kunt maken.

>> Klik hier om gegarandeerd sneller in slaap te vallen en beter te slapen! [Online slaaptraining]

Waarom zou ik een stapelbed kopen?

Als je bijvoorbeeld in verwachting bent van je derde kind en je hebt slechts drie slaapkamers tot je beschikking in je huis dan kom je voor een probleem te staan.

Uiteraard moet de baby een eigen babykamer krijgen in verband met het geluid wat hij of zij ’s nachts kan produceren en omdat je baby ook in de nachtelijke uren gevoed en verschoond moet worden.

Dan is er geen andere optie dan je twee andere kinderen bij elkaar op de kamer te laten slapen en om genoeg ruimte over te houden kun je dit bewerkstelligen door een stapelbed te plaatsen.

Of wanneer jouw huis hét logeeradres is van de buurtkinderen omdat jullie kind het populairste jongetje of meisje van de straat is dan is het handig om een logeerkamer in te richten met meer dan één bed erin.

Stapelbedden

Voordelen van een stapelbed:

Beperkte vloeroppervlakte nodig

Wanneer je met kinderen in een klein appartement in een grote stad woont heb je meestal slechts de beschikking over 2 à 3 slaapkamers.

Uiteraard hebben pappa en mamma ook een slaapkamer nodig en wanneer je dan nog een kind krijgt kun je al snel ruimte tekort komen.

De oplossing ligt in dit geval erg voor de hand door twee kinderen op één slaapkamer te laten slapen in een stapelbed.

Meer slaapgelegenheid

Met behulp van een stapelbed kun je tenminste twee personen laten overnachten maar er zijn ook stapelbedden waarin tot wel 5 mensen tegelijk kunnen slapen.

Zo kunnen de meest luxe stapelbedden ook bestaan uit tweepersoonsbedden en wel drie verdiepingen hoog zijn.

Je eigen voorkeuren bepalen

Ok, nu ga ik heel erg “out-of-the-box” maar je kunt er als volwassen stel ook voor kiezen om in plaats van naast elkaar boven elkaar te gaan slapen.

Op deze manier kun je je eigen voorkeuren bepalen wat betreft matras, de hardheid van het matras en het beddengoed.

Wanneer je dan toch een intiem moment wilt delen voor je gaat slapen dan kruip je gewoon bij elkaar in bed, want hé zoveel ruimte heb je daar nou ook weer niet voor nodig.

Nadelen van een stapelbed:

Oncomfortabel op lange termijn

Hoewel stapelbedden de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn is het niet voor iedereen de beste slaapplek.

Deze kleinere bedden bieden vaak niet de ruimte voor een goed ondersteunend matras waardoor je na verloop van tijd rug- en nekklachten kunt ontwikkelen.

Daarnaast voelen sommige mensen zich erg opgesloten tussen de hekken van het bovenste bed en kan dit zelfs als claustrofobisch worden ervaren.

Wel slaapruimte, geen opbergruimte

Hoewel je door het plaatsen van een stapelbed wel meer slaapruimte creëert krijg je hierdoor niet direct de beschikking over meer opbergruimte.

Waar je anders bijvoorbeeld nog planken boven je bed plaatst om dingen op te bewaren (howel dit niet altijd verstandig is) ben je deze ruimte met een stapelbed toch echt kwijt.

Waarom zou ik een hoogslaper kopen?

Hoewel een hoogslaper wel erg lijkt op een stapelbed en ook vaak ermee verward wordt zijn ze niet hetzelfde.

Echter onder een hoogslaper bevindt zich géén ander bed maar bijvoorbeeld een kast of een bureau of een lege ruimte.

Dus als je ontdekt dat de ruimte in je slaapkamer niet voldoende is om zowel een bed als een bureau of kast te plaatsen dan is een hoogslaper de juiste keuze voor jou.

Hoogslapers kunnen gebouwd worden uit allerlei verschillende materialen variërend van hout tot plastic en metaal wat de prijs uiteraard erg kan beïnvloeden.

Hoogslaper met speelruimte eronder

Voordelen van een hoogslaper:

Meer opbergruimte

In een grote stad zul je niet snel een appartement of huis vinden met veel opbergruimte en het is dan des te handiger dat je onder je bed veel spullen kwijt kunt.

Zo is er onder een hoogslaper in een kinderkamer vaak een speelplek te vinden terwijl een student hier liever een bureau plaatst.

Maar je kunt zoals gezegd ook simpelweg kiezen voor een aantal grote (lade)kasten.

Verticale ruimte goed benutten

Net zoals een stapelbed bevindt het bedgedeelte van een hoogslaper zich ver boven de vloer waardoor je minder horizontale ruimte kwijt bent voor je bed.

Deze ruimte kun je dus prima gebruiken voor andere doeleinden en kun je ook prima een kleine zithoek van maken inclusief bank.

Veel (ingebouwde) mogelijkheden

Dankzij de vele verschillende soorten en afmetingen van hoogslapers bieden ze bijzonder veel mogelijkheden die in veel gevallen zelfs al ingebouwd zijn.

Zo komen veel hoogslapers bij aanschaf al met ingebouwde kasten, banken of bureaus hoewel dit de prijs wel erg kan opdrijven.

Nadelen van een hoogslaper:

Hoogslapers zijn duur

Omdat ze veelal uit duurdere materialen zijn vervaardigd en bijzonder veel mogelijkheden hebben zijn hoogslapers gebruikelijk relatief duur.

Bed opmaken

Het is bij hoogslapers vaak lastig om het bed op te maken of verschonen omdat ze gebruikelijk tegen een muur zijn geplaatst en uiteraard vanwege de hoogte waardoor dit vanaf het trapje moet gebeuren.

Dit geldt overigens ook voor het bovenste bed van een stapelbed.

Zelf een hoogslaper maken?

Ben jij een echte doe-het-zelver en noemt de hele buurt jou ‘Handige Harry’? Dan is het voor jou niet moeilijk om zelf een hoogslaper te maken.

Check de onderstaande video om te zien hoe ook jij zelf een hoogslaper kunt bouwen:

Wat is een halfhoogslaper?

Halfhoogslapers zijn – zoals het woord al zegt – een gulden middenweg tussen een normaal bed en een hoogslaper en het enige verschil met een normale hoogslaper is dan ook de hoogte.

Een halfhoogslaper is gebruikelijk een meter tot anderhalve meter hoog.

Omdat een halfhoogslaper minder hoog is dan een hoogslaper kun je je kind hierin laten slapen wanneer hij of zij zelfstandig kan traplopen (ongeveer 3 jaar), mits het bed over een goed afgesloten hekwerkje beschikt.

Conclusie

Het kopen van een nieuw bed is een kostbare aanschaf die je niet snel wilt overdoen en je wilt er dan ook zeker van zijn dat je het beste bed voor jouw slaapkamer koopt.

Maar wat is de beste keuze, een stapelbel of juist een hoogslaper? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord omdat dit sterk afhankelijk is van jouw specifieke leefomgeving.

Je kunt jezelf beter de vraag stellen: “Welk bed past het beste bij jouw levensstijl en woonsituatie?”

Woon jij in een klein appartement of woon je met een groot gezin in een kleine woning dan is een stapelbed waarschijnlijk de beste oplossing voor jou om zo weinig mogelijk ruimte kwijt te zijn aan slaapplekken.

Als je echter alleen woont en bijvoorbeeld studeert dan is een hoogslaper de beste oplossing omdat het vaak een ingebouwd bureau onder het bed heeft.

Om te beginnen moet je voor je een nieuw bed gaat aanschaffen altijd uitgebreid onderzoek doen en informatie inwinnen over de prijzen en mogelijkheden van verschillende bedden.

>> Wil jij leren hoe je gegarandeerd beter kunt leren slapen? Val sneller in slaap dankzij de 7-Stappen methode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *