Slecht slapen door hooikoorts: 13 Slaaptips voor tijdens het pollenseizoen!

Iedereen die last heeft van hooikoorts weet hoe vervelend dit is en voor welke slaapproblemen deze allergie kan zorgen, maar hoe los je deze op? Je leest het in dit artikel!

Ongeveer één op de vijf mensen wereldwijd heeft last van hooikoorts en dit geldt natuurlijk ook voor Nederlanders.

Het is dan ook niet vreemd dat je hier tijdens het pollenseizoen bijzonder veel last van kunt hebben en hierdoor vaak erg slecht slaapt.

Slecht slapen door hooikoorts

Slecht slapen door hooikoorts

Met ons steeds warmer wordende klimaat staat de natuur bijna elk jaar eerder in bloei waardoor het hooikoortsseizoen steeds langer duurt en dus ook voor steeds meer slaapproblemen kan zorgen.

Waar het pollenseizoen vroeger nog liep van begin april tot begin september kan het seizoen tegenwoordig zelfs al halverwege februari beginnen en doorlopen tot begin oktober.

Naast het feit dat pollenallergie natuurlijk bijzonder irritant en vervelend is – vooral wanneer het je uit je slaap houdt – kost het de maatschappij jaarlijks tot wel 3 miljard euro.

Maar hoezo kost hooikoorts de maatschappij zoveel geld? Vraag je je wellicht af.

Nou naast de benodigde medische kosten en medicatie (30%) kost hooikoorts ook bijzonder veel geld in verloren productiviteit en zelfs ziekteverzuim (70%) bleek uit een Zweeds onderzoek uit 2016.

>> Los gegarandeerd je slaapproblemen op dankzij de unieke 7-Stappen methode! [KLIK HIER]

Wat is hooikoorts?

Ik denk dat ik bijna niet meer hoef uit te leggen wat hooikoorts precies is, want iedereen kent wel iemand die hier last van heeft en de symptomen zijn in veel gevallen erg duidelijk.

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis en seizoensallergie genoemd, wordt veroorzaakt door rondvliegende pollen van bomen, bloemen, gras en schimmels die het lichaam binnenkomen via je neus, ogen of mond.

Zoals gezegd lijden meer dan 3 miljoen Nederlanders aan hooikoorts en laten zij deze pollen hun lichaam binnendringen waarop het lichaam reageert door bepaalde stofjes zoals histamine af te geven om de ‘indringers te bestrijden’.

Dit resulteert in ontstekingen van de betreffende gebieden en zorgt voor ongemak en irritatie.

Meisje met hooikoorts allergie

Symptomen van hooikoorts

Enkele veel voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:

 • Jeukende neus, mond, ogen en keel
 • Moeilijk kunnen ruiken
 • Loopneus
 • Veelvuldig niezen
 • Waterige ogen
 • Hoofdpijn
 • … het komt dan ook niet als een verrassing dat je door al deze symptomen eenvoudig ook (tijdelijk) slaapproblemen kunt krijgen.

Slaaptekort en slapeloosheid wordt dan ook vaak vergeten als bijkomstig symptoom van hooikoorts maar kan wel degelijk problematisch zijn.

Hoewel een paar slechte nachten niet direct grote problemen zullen opleveren in vergelijking met de andere moeilijkheden die je tijdens deze periode ervaart kunnen ze wel opstapelen naarmate het langer duurt.

Slaap en allergieën

Verschillende allergieën, zoals hooikoorts, kunnen voor een verstopte neus zorgen waardoor de neusholtes kunnen opzwellen en de bovenste luchtwegen vernauwen.

Deze vernauwing van de luchtwegen kan het risico op snurken vergroten en er zelfs voor zorgen dat je slaapapneu krijgt.

Daarnaast kunnen slaapproblemen verergeren wanneer het slijm dankzij je lighouding zijn weg naar verderop in de luchtwegen kan vinden waardoor ademen tijdens het slapen nòg lastiger wordt.

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat meer dan de helft (52%) van alle mensen met hooikoorts ook slaapproblemen ondervindt tijdens het pollenseizoen.

Daarnaast bleek uit hetzelfde onderzoek dat deze slaapproblemen ook overdag voor problemen kunnen zorgen, zoals:

 • Slaperigheid overdag
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Stemmingswisselingen

Slaaptips hooikoorts

Slaaptips voor tijdens het pollenseizoen

Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om de symptomen van seizoensallergieën te verminderen of verzachten, zoals:

 1. Blijf binnen: Ok, de hele dag binnen blijven is voor de meeste mensen niet haalbaar en zeker niet gewenst. Maar mensen met hevige hooikoorts doen er goed aan blootstelling aan de buitenlucht vroeg in de ochtend en tijdens droge winderige dagen te voorkomen omdat er zich dan de meeste pollen in de lucht bevinden.
 2. Sluit ramen en deuren: Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten tijdens het pollenseizoen.
 3. Houd je huis schoon: Stofzuig tijdens het pollenseizoen vaker gedurende het hooikoortsseizoen.
 4. Kleed je om: Doe kleren die je buiten hebt gedragen direct uit en hang deze na het wassen niet buiten te drogen maar doe deze in een droger of hang ze binnen op om nieuwe pollen te vermijden.
 5. Was je beddengoed vaker: Door je dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenhoezen vaker te wassen heb je een kleinere kans op een allergische reactie tijdens het slapen.
 6. Installeer een luchtbevochtiger: Sluit een luchtbevochtiger aan in je huis en slaapkamer om een vochtigere lucht te krijgen en pollen minder kans te geven.
 7. Gebruik neusspray: Gebruik een neusspray om een verstopte neus weer te ontstoppen. Wees je er echter wel van bewust dat sommige neussprays juist voor slapeloosheid kunnen zorgen.
 8. Stomen: Neem een warme douche of stoom boven een teiltje voor je gaat slapen om je holtes vrij te maken.
 9. Kruidenthee: Er zijn verschillende soorten kruidentheeën die je voor je naar bed gaat kunt drinken om beter te slapen als je hooikoorts hebt.
 10. Zorg voor een goede slaaproutine: Als je een goede slaaphygiëne hebt kun je je aan dit vaste patroon vasthouden en kan dit je helpen je slaap ook tijdens het pollenseizoen te verbeteren.
 11. Draag overdag een zonnebril: Door overdag een zonnebril te dragen kun je oogirritatie beperken. Probeer daarnaast zo weinig mogelijk in je ogen te wrijven omdat het dan alleen maar meer gaat jeuken en er bovendien ook op je handen zich pollen kunnen bevinden.
 12. Zoenen: Ook door met je partner te zoenen kun je hooikoortsklachten verminderen blijkt uit Japans onderzoek. Door met je geliefde te zoenen produceert je lichaam minder histamine en laat dit nu net het stofje zijn waardoor je gaat niezen en een loopneus krijgt.
 13. Neem je medicijnen op tijd: Je doet er goed aan om enkele weken voor het pollenseizoen begint al preventieve medicatie te nemen. Op deze manier kun je de symptomen verzachten nog voordat de hooikoorts in al z’n hevigheid losbarst.

Hooikoorts en slaapapneu

Als je slaapapneu hebt kan hooikoorts de symptomen deze slaapstoornis zelfs verergeren.

Zij zullen in veel gevallen ’s nachts een CPAP-masker moeten dragen om de luchtwegen open te houden en adempauzes te voorkomen.

Een CPAP-machine geeft je gedurende de nacht een constante stroom van zuurstof die je via het masker direct kunt inademen.

Hoewel behandeling met CPAP meestal als laatste behandelingsmethode wordt gezien kan het zeker voor mensen met hooikoorts wel de uitkomst bieden om eindelijk weer beter te slapen.

Los je slaapproblemen op!

Perfect Slapen in 7 Stappen coverWil jij al je slaapproblemen in 7 praktische stappen oplossen? Download dan het eBook Perfect Slapen in 7 Stappen.

Je kunt deze online slaaptraining direct downloaden waardoor je direct aan de slag kunt gaan met de eerste tips en oefeningen.

Je loopt daarnaast geen enkel risico en kunt de 7-Stappen methode GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug zonder vervelende vragen of voorwaarden!

>> Klik hier voor meer informatie over de 7-Stappen methode en om deze direct te downloaden!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *