Yoga Nidra: Is deze vorm van ‘slaap yoga’ de nieuwe trend? [+ Volledig stappenplan]

Sommige mensen beweren dat drie kwartier Yoga Nidra – oftewel ‘slaap yoga’ – gelijk staat aan 3 uren normale slaap.

Met onze overvolle agenda’s is dit uiteraard een aanlokkelijk aanbod en het is dan ook geen wonder dat deze vorm van yoga een nieuwe trend aan het worden is.

Laat er echter geen misverstand over bestaan, want Yoga Nidra kan nooit je normale gezonde nachtrust van 7 – 9 uur vervangen.

Je kunt het echter wel aan je dagelijkse leven toevoegen om stress te verminderen en zowel lichamelijk als geestelijk optimaal te ontspannen.

Daarnaast kan het je helpen sneller in slaap te vallen, als je goed oefent tenminste.

Yoga Nidra / Slaap Yoga

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’ en is een methode waarmee je jezelf toegang kunt verschaffen tot het stadium tussen waken en slapen.

Tijdens deze uiterst ontspannende fase ben je niet meer echt wakker en bij bewustzijn maar slaap je daarentegen ook nog niet.

Wanneer je dan (bijna) in slaap valt zul je merken dat je gedachten steeds vager worden en dat er totaal geen logica meer in zit.

Deze fase wordt ook wel de ‘sluimertoestand’ genoemd, oftewel de dromerige fase tussen slapen en wakker zijn waar je gedachten alle kanten op gaan.

Veel mensen geloven dat dit hun creativiteit ten goede komt en dit is daarom ook mede de reden dat zoveel mensen erin geïnteresseerd zijn geraakt.

>> Klik hier voor meer informatie over het online Yoga Nidra programma!

Wat is het verschil tussen slaap yoga en de reguliere slaap?

Slaap yoga is niet hetzelfde als de reguliere slaap maar meer een yoga oefening die je helpt een diepere staat van ontspanning te bereiken.

Als je slaapt zijn je lichaam en geest namelijk volledig ontspannen en ben je zelf niet bewust van het feit dat je slaapt.

Wanneer je wakker bent daarentegen maak je alles bewust mee wat er in lichaam, gedachten en in je omgeving gebeurt.

Bij Yoga Nidra probeer je het gebied ertussenin te bereiken en je ultiem te ontspannen terwijl je ergens nog wel bewust van je omgeving bent.

Je hersengolven zijn erg anders gedurende de verschillende slaapfases en wanneer je wakker bent.

Als je wakker bent is je hersenactiviteit in de béta-staat en wanneer je meer ontspant verschuift dit naar de zogenaamde alfa-staat.

Hierna ga je terwijl je in slaap valt over naar de thèta-golven om uiteindelijk met slow-wave hersengolven in je diepe slaap te belanden.

Yoga Nidra helpt je om dichterbij deze zogenaamde thèta-golven te komen terwijl je wél wakker bent.

Wetenschappers hebben met behulp van hersenscans de effecten van Yoga Nidra onderzocht en hieruit blijkt dat mensen die deze techniek goed uitvoeren inderdaad in een staat van rust terechtkomen die vergelijkbaar is met slapen terwijl ze wel bij bewustzijn blijven.

Yoga Nidra om sneller in slaap te vallen

Voordelen van Yoga Nidra

Yoga Nidra klinkt misschien een beetje als meditatie en dan zit je er niet ver vanaf, want het is ook de bedoeling dat je een ontspannen, kalm en relaxed gevoel krijgt.

Net zoals bij mediteren het geval is maakt slaap yoga onderdeel uit van een spirituele reis om je leven te verbeteren.

De mentale voordelen die je van een sessie zult hebben zijn:

 • Minder stress
 • Betere controle over je emoties
 • Je bent minder gehaast
 • Slaapangst overwinnen
 • Weer sneller in slaap kunnen vallen
 • Alerter en geconcentreerder
 • … daarnaast leer je je veel dieper verbonden te voelen met andere mensen en de wereld om je heen.

Door je lichaam en je geest beter met elkaar te verbinden leef je bewuster en meer in het “hier en nu”.

Echter naast de geestelijke voordelen van Yoga Nidra heeft deze oeroude vorm van yoga ook enkele fysieke voordelen:

 • Verbetering van je bloeddruk
 • Verlaagt je hartritme
 • Het helpt mensen met diabetes meer controle over hun bloedsuikerspiegel te krijgen
 • … bovendien helpt het vrouwen beter om te gaan met menstruatiekwaaltjes.

Bovenstaande zijn resultaten uit onderzoeken die zich specifiek richten op Yoga Nidra, echter het is bewezen dat meditatie een positieve invloed heeft op je overall gezondheid en dus ook op je slaap.

Eén van de grootste voordelen van slaap yoga – Engels: yogic sleep – is dat het voor iedereen toegankelijk is (met een klein beetje aansturing maar daar kom ik aan het einde op terug!)

Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, waar je woont en of je de oefeningen samen of alleen wilt uitvoeren. Het kan in principe altijd, thuis of in een yoga studio.

Check hieronder een voorbeeld van hoe een Yoga Nidra sessie in z’n werk gaat:

Hoe werkt Yoga Nidra? [Stappenplan]

Slaap Yoga op een YogamatBen je benieuwd hoe Yoga Nidra precies werkt? Volg dan het onderstaande stappenplan waarin ik je de basisprincipes uitleg:

#1: Ga op je rug liggen (op een yoga mat of op een kleed) en leg je armen gestrekt langs je zij. Om comfortabeler te liggen kun je een klein kussen of opgerolde deken onder je nek leggen. Sluit vervolgens je ogen.

#2: Om volledig te kunnen ontspannen begin je met een aantal eenvoudige ademhalingsoefeningen, ook wel ‘pranayama’ genoemd. Kies hierbij voor steeds twee keer zo lang uitademen als inademen. Door je aandacht volledig op je ademhaling te richten kan je lichaam en geest volledig ontspannen.

#3: Het doel van Yoga Nidra is niet om in slaap te vallen maar een diepere vorm van ontspanning te krijgen, probeer dus bewust wakker te blijven. Daarnaast moet je proberen ook in gedachten positief open te staan voor ontspanning en dit ook in stilte tegen jezelf uitspreken.

#4: Verleg in gedachten bewust het gevoel van links naar rechts door je gehele lichaam. Begin bij je kleine teentje aan je linkervoet, werk vervolgens naar rechts en ga in gedachten elk lichaamsdeel af tot je bij je hoofdspieren bent aangekomen.

Door systematisch elk lichaamsdeel aan te halen en volledig te ontspannen kun je zowel mentaal als fysiek beter gronden en kan je lichaam nóg dieper ontspannen op je matje. Doorloop dit proces snel maar toch kalm en word je bewust van elk lichaamsdeel voordat je naar het volgende gaat.

#5: Hierna kun je een kort moment nemen om je lichaam in z’n geheel op te nemen of wanneer je nog niet genoeg ontspannen bent stap #4 herhalen.

#6: Visualiseer jezelf op een prachtige locatie en word één met deze omgeving, hierdoor kan je lichaam en geest nog verder kan ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld een prachtige bloementuin met zingende vogels zijn of een perfect strand, you name it.

#7: Doorloop dit proces nog 3 keer voordat je langzaam terugkeert naar je volledige bewustzijn en je weer helemaal bewust wordt van je omgeving.

Wil jij Yoga Nidra (slaap yoga) leren?

Online Yoga Nidra programma coverJe kunt een slaap yoga sessie zo lang maken als je zelf wilt, echter de aangeraden duur om je lichaam volledig te kunnen laten ontspannen is tussen 30 minuten en 45 min.

Als je het niet erg vindt om na deze yoga sessie echt in slaap te vallen kun je het bijvoorbeeld toevoegen aan je vaste slaaproutine.

Op deze manier kun je volledig ontspannen een vaak bijzonder snel in slaap vallen en van een goede nachtrust genieten.

Ik ben uiteraard geen expert op het gebied van Yoga Nidra en wanneer je verdere uitleg en informatie wilt over deze unieke vorm van ontspanning wil ik je graag het online Yoga Nidra programma van Happy with Yoga aanraden.

In deze uitgebreide training krijg je toegang tot meerdere Yoga Nidra sessie van verschillende lengte, een eBook vol informatie over deze vorm van yoga en 3 gratis Yogavideo’s als extra bonus.

Voor het online Yoga Nidra programma geldt een 100% niet-goed-geld-terug-garantie, dus als je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug waardoor jij geen enkel risico loopt!

START DIRECT MET HET ONLINE YOGA NIDRA PROGRAMMA!

Meer dan 3.000 tevreden Yogi’s gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *