Uit recent onderzoek is gebleken dat eenzaamheid en slaaptekort hand in hand gaan en dat een slecht sociaal leven je slaap ernstig kan verstoren, daarom is het belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Want aan de andere kant kan slecht slapen er ook voor zorgen dat je juist eenzaam wordt.
Hoe zit dit dan, stoot slaaptekort en slaperigheid andere mensen af?
Het verband tussen eenzaamheid en slapen werd nog maar een bevestigd tijdens een onderzoek van de universiteit van Californië.
EENZAAMHEID EN SLAPEN
Zij kwamen erachter dat je je door te weinig slapen eenzamer voelt.
Het gaat hier om een kleinschalig onderzoek waarin 18 jonge volwassenen werden gevolgd na een goede nachtrust en een onderbroken nacht.
Toen ze wakker werden werd hen gevraagd een video te kijken van mensen die op hen af kwamen lopen en de video te stoppen wanneer de mensen tè dichtbij kwamen.
Nadat de kandidaten slecht geslapen hadden lieten ze de mensen tot wel 60% minder dichtbij komen.
Dit bleek ook uit verschillende hersenscans van de kandidaten na een slechte nachtrust waarin er veel meer activiteit was in de hersendelen die bedreigingen herkennen en verwerken.
Tijdens een ander wetenschappelijk onderzoek werden ruim 1000 mensen gevraagd foto’s van mensen te beoordelen terwijl sommige leden aan ernstig slaapgebrek.
Ze moesten beoordelen hoe sociaal interessant deze mensen waren en de mensen met weinig slaap brachten het er veel slechter van af.
De wetenschappers ontdekten dat mensen met slaapgebrek veel minder geneigd waren om met andere mensen te communiceren en zich afzonderden.
Daarnaast voelden normaal gesproken gezonde en gelukkige mensen eenzamer nadat ze naar slaperige en vermoeide mensen hadden gekeken.
SLAAPTEKORT VERANDERT MENSEN IN SOCIALE ZOMBIES
Mensen zijn sociale wezens, maar wanneer je niet genoeg slapen kunnen we veranderen in zombies.
Des te minder je slaapt des te minder behoefte je aan sociale contacten hebt, daarnaast zien andere mensen jou als sociaal afschrikwekkend waardoor nog verder in een sociaal zwart gat valt. (Tom v/d Petten, slaapexpert)
Het is daarom zeer aannemelijk dat deze vicieuze cirkel aan de voet van het “gezondheidsprobleem” eenzaamheid staat.
We leven in een steeds meer geïsoleerde maatschappij, want alleen in Nederland verklaren al ruim een miljoen volwassenen zich soms of altijd eenzaam te voelen.
Het is inmiddels bekend dat dit verstrekkende gevolgen voor de gezondheid kan hebben en dat er zelfs mensen aan eenzaamheid sterven.
Recent onderzoek deed zelfs uitwijzen dat eenzaamheid gevaarlijker is dan obesitas en dat je met goede sociale contacten 40% minder kans hebt om (te) vroeg te sterven.
Vorig jaar kwam uit een onderzoek onder 2.000 volwassenen naar voren dat eenzame mensen slechter slapen, meer vermoeid zijn en zich minder goed kunnen concentreren op alledaagse taken dan mensen die niet eenzaam zijn.
Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met het feit dat deze eenzaamheid je ook een gevoel van onveiligheid geeft waardoor een goede nachtrust lastig wordt.
Dit kan er dan weer voor zorgen dat je niet op je best bent en dat je minder goed communiceert waardoor je uiteindelijk weer eenzaam kun worden.
VICIEUZE CIRKEL
Het is overigens niet duidelijk of slaaptekort voor eenzaamheid zorgt of dat eenzaamheid voor slaaptekort zorgt, beetje het verhaal van de kip en het ei.
Waarschijnlijk werkt het van beide kanten.
Eenzaamheid kan voor slaapproblemen zorgen omdat je je niet veilig voelt en wanneer je slecht slaapt kan dit ervoor zorgen dat je slechter met andere communiceert waardoor je je weer steeds meer afgesloten en eenzaam kunt gaan voelen.
Wetenschappers zijn erachter gekomen dat eenzame mensen niet per definitie minder slapen, echter zij ervaren niet de herstellende diepe slaap en hebben zij simpelweg een mindere slaapkwaliteit.
Veel wetenschappers denken dat grotere eenzaamheid onderdeel van onze menselijke ontwikkeling is omdat we simpelweg veel meer dingen zelf kunnen.
Zo moesten onze prehistorische voorouders nog vooral in groepen leven om te kunnen overleven.
Eenzame mensen voelen zich daarnaast vaak onveilig en voor hen is de wereld een steeds onveiligere plek waardoor ze ook slaapangst kunnen ontwikkelen.
Om een verband te kunnen leggen hoe een gevoel van onveiligheid de slaap kan beïnvloeden hebben wetenschappers gekeken naar de geschiedenis van de kandidaten en dan met name naar blootstelling aan geweld.
Ze ontdekten dat het verband tussen slaapgebrek en eenzaamheid bijna 70% hoger was bij mensen die extreem geweld hadden meegemaakt in hun verleden.
EENZAAMHEID EN GEZONDHEIDSPROBLEMEN
Eenzaamheid wordt steeds meer in verband gebracht de algehele gezondheid en in het bijzonder met veel gezondheidsproblemen.
Slaapexperts zeggen dat een goed contact met de buitenwereld en je omgeving net zo belangrijk voor je gezondheid is als slaap, bewegen en gezonde voeding.
Eenzaamheid heeft een destructieve werking op je fysieke en geestelijke gezondheid en betere sociale contacten kunnen hiervoor de oplossing zijn.
Zo weten we dat eenzaamheid voor verschillende gezondheidsproblemen kan zorgen, zoals:
- Depressie
- Stress
- Paniekaanvallen
- Hart- en vaatziekten
- … en uiteraard slaapproblemen
EENZAAMHEID OPLOSSEN
Eenzaamheid is zeer complex en zit meestal bijzonder diepgeworteld, echter hebben eenzame mensen meestal één ding gemeen.
Het ontbreekt hen namelijk bijna altijd aan het zelfvertrouwen om mensen aan te durven spreken en überhaupt met mensen in contact te komen en te blijven.
Om je zelfvertrouwen terug te vinden en te bevorderen wil ik je de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen aanraden.
Je leert in deze online training uiteraard je zelfvertrouwen te vergroten, betere communicatie skills en te stoppen met twijfelen.
Dit alles kan je helpen om uit je isolement te stappen en beter te slapen.
Frank de Moei auteur en professioneel coach en trainer met diploma’s in Life-Coaching en Positieve Psychologie belooft je gegarandeerd resultaat.
Je kunt de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen ook gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!
KLIK HIER VOOR BLIJVEND ZELFVERTROUWEN!
Ruim 10.000 tevreden cursisten gingen je al voor!