De mens slaapt ongeveer een derde van zijn gehele leven op aarde. Als je niet slaapt zul je letterlijk gek worden en uiteindelijk overlijden, maar waarom is dit? Waarom slapen we?
Het is duidelijk dat een goede nachtrust cruciaal voor je lichaam is om goed te kunnen functioneren, echter niemand weet wat slaap precies met je doet.
Sommige wetenschappers noemen het zelfs beschamend dat we bijvoorbeeld wel weten waarom we moeten eten en ons voorplanten, maar het nog steeds niet duidelijk is waarom mensen moeten slapen.
WAAROM SLAPEN WE?
Als we slapen zijn we namelijk kwetsbaar als mens dus je kunt ervan uitgaan dat het zeker de moeite waard is voor je brein om zichzelf bijna volledig uit te schakelen.
Er zijn wel een aantal theorieën over het waarom we slapen en hoewel geen enkele volledig bewezen is zijn er wel een aantal die kunnen verklaren wat er elke nacht tijdens onze slaap gebeurt.
De belangrijkste is dat het erop lijkt dat je hersenen zich tijdens het slapen weer kunnen herstructureren en reorganiseren voor de volgende dag, dit proces wordt neurale plasticiteit (Wikipedia) genoemd.
VERSCHILLENDE SLAAPFASES
Het is niet moeilijk om te bewijzen dat slaap erg belangrijk is. Bij onderzoeken op ratten bijvoorbeeld bleek namelijk dat zij na 2 à 3 weken doodgingen als ze wakker gehouden werden.
Natuurlijk zijn zulke tests nooit op mensen uitgevoerd, echter tijdens een onderzoek in 2014 bleek dat gezonde mensen al na 24 uur zonder slaap hallucinaties hadden en sommigen zelfs symptomen van schizofrenie vertoonden.
Een reden waarom het moeilijk is om te onderzoeken waarom we slapen is dat veel verschillende omstandigheden en gebeurtenissen in je lichaam samenwerken tijdens het slapen.
Er namelijk voor zorgen dat een dier niet slaapt is relatief gemakkelijk en zorgt ervoor dat veel van zijn biologische systemen in de war raken.
Het is echter moeilijk te bepalen welke van deze gebeurtenissen direct te maken hebben met niet slapen en welke bijvoorbeeld te maken hebben met stress of paniek. Dit is bij de mens precies hetzelfde.
Een andere reden waarom het moeilijk is om te begrijpen waarom we slapen is dat je hersenen verschillende dingen doen tijdens de twee grote slaapfases.
Elke nacht ga je namelijk meerdere keren door de NREM-slaapfase (Non-rapid eye movement) en de REM-slaapfase (Rapid eye movement), een volledige slaapcyclus duurt ongeveer anderhalf uur.
Tijdens de NREM-slaapfase krijg je te maken met langzame hersengolven genaamd theta-golven en delta-golven.
Dit terwijl de elektrische activiteit in je hersenen tijdens de REM-slaapfase vergelijkbaar is met wanneer je wakker bent, alleen zijn de spieren in je lichaam verlamd.
Sommige mensen maken af en toe mee dat ze wakker worden uit de REM-slaap terwijl ze nog verlamd zijn, dit fenomeen wordt slaapverlamming genoemd.
Uit onderzoek is gebleken dat je brein wel degelijk verschillen vertoont tijdens de verschillende slaapfases.
Tijdens de NREM-slaapfase maakt je lichaam bijvoorbeeld groeihormonen en verhoogt het de proteïneproductie terwijl dit tijdens de REM-slaap niet gebeurt.
WAT WETEN WE OVER SLAAP?
Na jarenlang slaaponderzoek kunnen we wel concluderen dat slapen vooral nuttig is voor je hersenen.
Hoewel te weinig slapen je immuunsysteem aantast en je hormoonhuishouding in je lichaam in de war schopt blijkt niet slapen toch de grootste impact op je brein te hebben.
Slapen heeft altijd een impact op je zenuwstelsel en hoewel er gedurende de ontwikkeling van de mens meer redenen bij zijn gekomen waarom we slapen heeft de primaire functie echt te maken met je hersenen.
Er lijkt wel bewijs te zijn dat slapen iets is wat neuronen in onze hersenen doen wanneer ze samenvoegen.
Dit blijkt uit het feit dat zelfs samenvoegende neuronen in petrischalen in laboratoria fases van activiteit en fases van rust vertonen, vergelijkbaar met ons slaap- waakritme.
Hieruit zou kunnen blijken dat slaap natuurlijk voortvloeit wanneer enkele neuronen samen gaan werken.
Dit kan verklaren waarom zelfs de kleinste en eenvoudigste organismen slaapgedrag vertonen.
WAT GEBEURT ER TIJDENS HET SLAPEN?
De verklaring dat slaap een natuurlijk fenomeen is die voortkomt uit het samenvloeien van neuronen verklaart echter niet wat er gebeurt tijdens het slapen.
Ook hierover zijn verschillende meningen, de meest gehoorde is dat slaap het energieniveau in je hersenen herstelt.
Tijdens de NREM-slaapfase verbruikt je brein namelijk maar de helft van de glucose die het verbruikt als je wakker bent.
Je cellen verbranden suiker om energie te krijgen, dit verbrande suiker wordt glucose genoemd.
Echter als het idee waar is dat je hersenen slaap nodig hebben om nieuwe energie te krijgen blijft de relatie tussen slapen en het energieverbruik van je hersenen nog steeds een vraagteken.
Als je slecht slaapt verbruiken sommige delen van je hersenen meer glycogeen (energieopslag) dan andere delen van je brein.
Een andere suggestie is dat onze hersenen tijdens het slapen gifstoffen afvoeren die we produceren als we wakker zijn.
Je hersenen verbruiken namelijk enorm veel energie en dit betekent tegelijk dat het ook veel “afval” produceert wanneer de energie verbruikt is.
Dus is de reden waarom we slapen dat je hersenen elke nacht een grote schoonmaak kunnen houden?
De beste theorie is echter dat slapen een grote rol speel in de neurale plasticiteit van je hersenen.
Deze neurale plasticiteit wordt gebruikt om te kunnen leren en wordt door je geheugen gebruikt dingen op te kunnen slaan.
Het is (nog) niet precies bekend hoe dit in z’n werk gaat, maar we weten allemaal dat slaapgebrek geheugenproblemen kan veroorzaken.
Daarnaast kun je je minder goed concentreren, problemen oplossen en je emoties onder controle houden als je lijdt aan slapeloosheid.
DE TOEKOMST VAN SLAAPONDERZOEK
Het is dus niet precies duidelijk waarom we slapen en wat er precies gebeurt tijdens het slapen.
Wetenschappers denken dat hier in de toekomst, na onderzoek van gliacellen (Wikipedia), meer duidelijkheid over komt.
De naam “Glia” betekent letterlijk “lijm” en van deze gliacellen werd lang gedacht dat ze eigenlijk geen functie hadden.
Dit blijkt echter niet het geval te zijn, want het blijkt dat gliacellen een belangrijke rol spelen in het reguleren van het hersenvocht waarin hersenafval bijvoorbeeld kan worden afgevoerd tijdens het slapen.
Een aantal wetenschappers geloven dat de vraag waarom we slapen voor eens en voor altijd kan worden ontrafeld door het begrijpen van de exacte functie van de gliacellen.
LOS JE SLAAPPROBLEMEN OP (ERG BELANGRIJK!)
Of dit ooit gaat gebeuren blijft natuurlijk een groot raadsel, we weten echter wel dat slecht slapen voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen waardoor het erg belangrijk is om je slaapproblemen op te lossen en goed te leren slapen.
Enkele gezondheidsproblemen die voorkomen uit slecht slapen zijn:
- Overgewicht
- Hart- en vaatziekten
- Hoge bloeddruk
- Stress
- Depressie
- Huidveroudering
- Te vroeg overlijden
VOLG DEZE ONLINE SLAAPTRAINING
Als jij slecht slaapt dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.
In dit 120+ pagina’s tellend eBook leer je hoe je sneller in slaap kunt vallen, rustiger slaapt en langer door kunt slapen.
Dit doe je zoals de naam al verraadt in 7 logische stappen aan de hand van 1001 tips en oefeningen en uitgebreide uitleg.
Je kunt deze online slaaptraining direct downloaden waardoor je meteen kunt beginnen en vannacht de eerst tips al kunt toepassen.
Je krijg het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.
Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen nu gratis uitproberen!
Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je bovendien tijdelijk 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.
Als je twijfelt wil ik je vertellen dat je deze online slaaptraining gratis kunt uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!
Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!