Iedere ouder herkent het gevoel wat je krijgt wanneer een goed slapend kindje ineens slecht slaapt, dit wordt ook wel ‘slaapregressie’ genoemd.
Hoewel het volkomen normaal is en je baby vanzelf weer beter gaat slapen ervaren veel ouders deze periodes als bijzonder vervelend.
Dus wanneer jouw perfecte slapertje ineens midden in de nacht wakker wordt en hard begint te schreeuwen en huilen wanneer je hem weer neerlegt heb je waarschijnlijk te maken met slaapregressie.
In dit artikel leg ik precies uit wat slaapregressie precies is, wanneer het meestal voorkomt, hoe lang het gebruikelijk duurt en wat je kunt doen om het op te lossen of deze periode beter door te komen.
Wat is slaapregressie
Slaapregressie is een korte periode (gebruikelijk 2 – 4 weken) waarin een goed slapende baby plotseling slechter slaapt, zo valt hij minder snel in slaap, blijft ‘ie maar woelen en draaien in z’n bedje of wordt ie plots midden in de nacht wakker.
Oorzaken van slaapregressie
Er zijn een aantal verschillende factoren die ervoor zorgen dat een baby zich niet lekker voelt of waardoor een baby rusteloos wordt wat tot slaapregressie kan leiden, bijvoorbeeld:
- Een sprongetje in de ontwikkeling
- Doorkomende tandjes
- Wisselde dagroutines
- Slapen in verschillende bedjes/slaapkamers
- Ziekte (verkoudheid, oorontsteking, etc.)
Hoe lang duurt slaapregressie?
De verschillende slaapregressies duren gemiddeld 2 tot 4 weken om aan een nieuwe routine te wennen of van een ziekte te herstellen, hoewel de exacte duur niet te voorspellen is en per kind kan verschillen.
Probeer ondertussen zoveel mogelijk aan je vaste slaaproutines vast te houden of een online slaaptraining, zoals de Numsy Plus cursus, te volgen.
Symptomen van slaapregressie
De symptomen en tekenen van slaapregressie variëren per baby en de problemen die hij ervaart maar een aantal voorbeelden zijn:
- Vaak ’s nachts wakker
- Moeilijk in slaap vallen
- Slecht humeur
- Verzetten tegen slapen
Wanneer komen slaapregressies voor?
Slaapregressies kunnen altijd voorkomen omdat het rechtstreeks in verband staat met een aantal onvoorspelbare factoren.
Er zijn echter wel een aantal periodes waarin slaapregressie wél voorspelbaar is, dankzij sprongetjes, doorkomende tandjes en het leren van nieuwe vaardigheden, zoals:
3 – 4 Maanden: Een van de meest gevreesde slaapregressies is die wanneer je baby 3 á 4 maanden oud is en dit is meestal de zwaarste voor ouders, simpelweg omdat het de eerste is. De slaapproblemen op deze leeftijd worden veelal veroorzaakt door de pijn van doorkomende tandjes, vergrote eetlust door een sprong en bijvoorbeeld de spanning van het zelf omdraaien voor de eerste keer.
6 Maanden: Baby’s gaan gebruikelijk door een nieuwe slaapregressie wanneer ze ongeveer een half jaar oud zijn omdat ze dan door een nieuwe groeispurt (sprongetje). Tijdens deze slaapregressie is in veel gevallen een eenvoudige knuffel en kus genoeg om je kindje weer te laten slapen.
8 – 10 Maanden: Veel kinderen beginnen met kruipen wanneer ze ongeveer 9 maanden oud zijn en staan voor het eerst rechtop wanneer ze ongeveer 10 maanden oud zijn. Daarnaast is verlatingsangst een normale en veel voorkomend gevoel bij je baby en kan hij ontwaken simpelweg om bevestiging te krijgen dat je er nog bent.
12 Maanden: Sommige (vroege) kindjes zetten hun eerste stapjes wanneer ze 11 of 12 maanden oud zijn en ook dit kan een grote mijlpaal zijn waardoor hij of zij tijdelijk slechter slaapt.
Wanneer je baby een dreumes wordt gaan ze meestal nog door slaapregressies rond een leeftijd van 18 maanden en 2 jaar en deze worden vaak veroorzaakt door nachtmerries, verlatingsangst, doorkomende tandjes en angst voor het donker.
Tips en adviezen voor slaapregressie bij je baby
Gelukkig is slaapregressie vrijwel altijd van tijdelijke aard en er zijn wel degelijk een aantal tips en adviezen die ik je kan geven wanneer je kindje slecht slaapt:
- Leer goed herkennen wanneer je kindje moe wordt, zoals gapen, in de oogjes wrijven en wegkijken, zodat je hem naar bed kunt brengen voordat ‘ie over z’n slaap heen is omdat hij dan sneller in slaap valt en beter in slaap kan blijven.
- Hou vast aan een vaste slaaproutine, waaronder avondeten, badje, boekje, liedjes, knuffels en kusjes.
- Zorg ervoor dat je kindje overdag genoeg slaapt omdat oververmoeide kinderen ’s nachts vaak slaapproblemen hebben.
- Wanneer je kindje ’s nachts wakker wordt geef hem dan een aantal minuten de kans zodat ‘ie kan leren om zichzelf weer in slaap te sussen (Ferber methode). Als dit niet lukt wrijf hem dan over het hoofd of buik en stel je kindje fluisterend gerust. Probeer je baby echter niet op te pakken, wiegen of voeden omdat dit hem aanspoort vaker wakker te worden om aandacht te krijgen.
- Geef je kindje extra aandacht overdag, vooral vlak voor je hem naar bed brengt, hierdoor kan je kindje zich meer geborgen voelen wanneer hij door een belangrijke periode van verandering gaat.
- Volg een (online) slaaptraining wanneer je extra hulp nodig hebt om de slaapproblemen van je baby op te lossen en houd je dan ook minimaal 2 weken aan de geleerde strategieën.
Kun je slaapregressie voorkomen?
Helaas helaas voor alle slapeloze ouders die te maken hebben met slecht slapende kinderen maar je kunt slaapregressie niet voorkomen omdat het een volkomen normaal proces is in het opgroeien van je kind.
Toch kun je in veel gevallen door het volgen van een vaste slaaproutine en vaste slaaptijden de slaapproblemen wel beperken en het is simpelweg een kwestie van volhouden, want het wordt beter.
Hoewel slaapregressie gebruikelijk vanzelf weer over gaat kun je altijd je huisarts raadplegen als je je zorgen maakt of vragen hebt.
Hetzelfde geldt voor slaapregressie die veroorzaakt wordt door ziekte vooral wanneer dit gepaard gaat met koorts.
Numsy Plus Community
Wil je hulp om beter om te gaan met de slaapproblemen van je baby en ondersteuning krijgen van andere ouders en erkende slaapexperts?
Dan raad ik je aan lid te worden van de Numsy Plus Community, hier krijg je 1001 tips en adviezen en kun je met andere ouders overleggen.
Dankzij de niet-goed-geld-terug garantie loop je geen enkel risico en krijg je gewoon je geld terug waneer je niet tevreden bent!
KLIK HIER EN KRIJG DIRECT TOEGANG TOT DE COMMUNITY!
14 Dagen niet-goed-geld-terug garantie!