Zorgt de omvang van je nek voor een vergroot risico op slaapapneu?

Een grote nekomvang wordt veelal gezien als een teken van kracht maar wist je dat een zogenaamde ‘stierennek’ erg slecht voor je slaap kan zijn?

Want wanneer het op obstructieve slaapapneu aankomt dan kan je nekomvang er wel degelijk toe doen.

Naast andere factoren die meespelen bij het ontwikkelen van slaapapneu, zoals: leeftijd, lichaamsgewicht en de overgang bij vrouwen kan de omvang van je nek er dus op duiden dat je deze slaapstoornis hebt.

Zorgt de omvang van je nek voor een vergroot risico op slaapapneu?

Grote nekomvang slecht voor je slaap

Wanneer je als man een nekomvang van meer dan 45 centimeter  of een vrouw met een nekomtrek van meer dan 40 cm val je in de risicogroep en heb je een vergrote kans op het obstructieve slaapapneu syndroom.

Obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende vorm van slaapapneu dit gebeurt wanneer de keelspieren ontspannen in de slaap en de luchtweg (gedeeltelijk) geblokkeerd wordt.

Als dit gebeurt zorgt dit vaak voor een luidruchtig gesnurk en/of stop je gedurende een aantal seconden met ademen tot het lichaam een seintje krijgt van de hersenen dat het wakker moet worden om weer te kunnen ademen.

Waarom zorgt een dikke nek voor een grote kans op slaapapneu?

De reden waarom een dikkere nek het risico op slaapapneu vergroot is dat je simpelweg meer weefsel rond je luchtweg hebt waardoor lucht moeilijker kan passeren.

De lucht die je inademt wordt door je keel naar je longen geperst en dit verklaart dan ook het piepende en hijgende geluid wat je maakt tijdens het slapen.

Wanneer de luchtweg volledig geblokkeerd raakt bij obstructieve slaapapneu neem je een teug adem waarna doodse stilte volgt, uiteindelijk schrik je happend naar adem (licht) wakker.

Als je van jezelf weet dat je een grote nekomvang hebt doe je er goed aan om erachter te komen of je ’s nachts snurkt.

Schrik je tijdens het slapen regelmatig wakker en heb je vaak last van een verstoorde slaap dan is de kans groot dat je snurkt en/of slaapapneu hebt.

Kleine kanttekening is dat je niet altijd per se aan slaapapneu lijdt wanneer je hevig snurkt tijdens het slapen.

Aan de andere kant kun je ook last van slaapapneu hebben wanneer je juist in optimale fysieke conditie bent en er eigenlijk geen aanleiding voor is, alleen is de kans vele malen kleiner.

Weet je echter van jezelf dat je hevig snurkt, slecht slaapt én een dikke nek hebt dan doe je er je huisarts te raadplegen en onderzoeken of je slaapapneu hebt.

Denk je dat jij of je partner slaapapneu hebt?

Perfect Slapen in 7 Stappen coverSlaap jij slecht en ben je overdag vaak erg vermoeid dan raad ik je aan te laten onderzoeken of je lijdt aan een meer serieuze conditie zoals obstructieve slaapapneu.

Zo kun je via je huisarts een doorverwijzing aanvragen en een slaaponderzoek ondergaan in een slaapkliniek.

Ook kun je eerst zelf werken aan een betere nachtrust, bijvoorbeeld door de online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen te volgen.

Je leert in deze slaaptraining op een laagdrempelige manier hoe je je slaap kunt verbeteren, veelal door eenvoudige aanpassingen in je levensstijl door te voeren.

Je kun de 7-Stappen methode overigens gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE! [+ KORTING]

De online slaaptraining heeft inmiddels meer dan 15.000 slapers geholpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *