Wat is ASMR? En helpt het je ècht sneller te slapen?

Wat is ASMR? En helpt het je sneller te slapen?Weet jij wat ASMR is? Nee? De kans is ook groot dat je nog nooit van deze term hebt gehoord.

Toch is autonomous sensory meridian response, kortweg ASMR, in korte tijd een grote internetsensatie geworden.

Je hoeft maar op YouTube de letters ‘ASMR’ in te tikken en je krijgt letterlijk duizenden video’s met de meest ontspannende geluiden.

WAT IS ASMR?

Want daar draait het uiteindelijk om, geluiden die je lichaam op een fijne manier prikkelen en ontspannen en deze kunnen je wellicht ook helpen om sneller te slapen.

ASMR is de term die gebruikt wordt om een gevoel te beschrijven dat gekenmerkt wordt door een tintelend gevoel in de hersenen, hoofd en hoofdhuid. Dit gevoel wordt getriggerd door een geluid zoals: fluisteren, knisperen, kraken of een visuele stimulatie zoals een schilderij, tekening, bewegingen zonder geluiden. (InfoNu.nl)

Bijkomend voordeel is dat deze tintelingen en ontspannende gevoel sommige mensen kan helpen om sneller te slapen of zelfs van hun (chronische) slapeloosheid af te komen.

Hoewel er tot nu toe weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan om ASMR volledig te begrijpen zijn er toch een aantal zaken die we wèl zeker weten.

ASMR IS RELATIEF NIEUW

ASMR is een relatief nieuwe hype en bovendien ervaart niet iedereen dezelfde gevoelens bij het kijken of luisteren naar een ASMR-goeroe.

Veel mensen hebben waarschijnlijk altijd al deze reactie op bepaalde geluiden gehad, toch is de term ‘autonomous sensory meridian response’ pas in 2010 bedacht.

Dit is mede de reden waarom het nog niet breed genoeg onderzocht is om keiharde conclusies te trekken over het veroorzaken van ASMR.

SNELLER SLAPEN MET ASMR

Slapende vrouwZoals gezegd kun je ASMR ook inzetten om sneller te slapen en deze video’s worden vaak gekenmerkt door stille herhaalde bewegingen en geluiden, zoals:

  • Fluisteren van aardige of lieve woordjes
  • Kleding opvouwen
  • Het omslaan van de bladzijden van een boek of tijdschrift
  • Haren borstelen
  • Schrijven met een potlood
  • Regengeluiden
  • Golvende zee en de waaiende wind door de bomen
  • … en zo zijn er nog duizenden ontspannende en kriebelende geluiden

Er wordt op dit moment volop onderzoek gedaan of ASMR ingezet kan worden tegen condities als angst, paniekaanvallen, depressie en slapeloosheid (insomnie)

Hoewel wetenschappelijke bewijzen over de werking van ASMR (voorlopig) uitblijven zijn deze video’s ongekend populair op internet.

Zo zijn er Amerikaanse YouTube-kanalen met meer dan een miljoen abonnees en heeft onze eigen Nederlandse zogenaamde “ASMRtist” Isabel Meijering inmiddels ook een gigantische following vergaard.

Check onderstaande video van PowNed voor een klein inkijkje in het kanaal van Isabel en hoe ze deze technieken gebruikt.

PS. in de beschrijving van haar YouTube-kanaal schrijft ze letterlijk: “This channel is ment for relaxation and to fall asleep easier!”

VOORBEELDEN ASMR-VIDEO’S

ASMR-videos kunnen je alleen helpen om sneller te slapen wanneer je lichaam ook daadwerkelijk reageert op ASMR.

Nogmaals we weten niet precies waardoor dit veroorzaakt wordt.

Uiteraard kan het geen kwaad om een aantal video’s te bekijken en er zelf achter te komen of je hier een ontspannende en tintelende reactie op krijgt.

Check bijvoorbeeld eens de onderstaande ASMR-video’s:

Ik moet je echter wel waarschuwen dat je niet uren achter elkaar ASMR-video’s gaat liggen kijken in bed.

Het blauwe licht afkomstig van het beeldscherm zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen, of minder, melatonine produceert. En laat dit nou juist het bekende ‘slaaphormoon’ zijn.

CONCLUSIE

ASMR kan een krachtig hulpmiddel zijn om sneller in slaap te vallen wanneer je hier gevoelig voor bent.

Heb jij de ASMR-sensatie nog niet kunnen ontdekken dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw van harte aanraden.

In deze online slaaptraining leer je namelijk talloze praktische ontspanningsoefeningen en vele tips en trick om sneller in slaap te vallen, doe er je voordeel mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *