Elke ouder weet hoe vervelend het is als je baby niet slaapt, zowel voor jou als voor kindje zelf.
Toch zal elke ouder dit vroeg of laat meemaken en het is dan van groot belang om hier verstandig mee om te gaan om te voorkomen dat het probleem structureel wordt.
Dit kan namelijk voor ernstige fysieke, geestelijke en relatieproblemen zorgen voor de ouders wanneer dit maanden aanhoudt.
In dit artikel ga ik een 7 redenen met je bespreken waarom je baby niet slaapt en wat je kunt doen om dit op te lossen.
#1: JE BABY SLAAPT NIET OMDAT ‘IE TE OPGEWONDEN IS
Of je kindje nu door de lucht wordt gegooid door zijn of haar vader, filmpjes kijkt of in bad zit te spetteren het is goed mogelijk dat je baby ’s avonds alles doet behalve tot rust komen.
Je baby kan hierdoor gaan denken dat het voor hem normaal is om in de avonduren nog heel erg druk te zijn.
Daarnaast kan hij hierdoor oververmoeid worden waardoor het alleen maar moeilijker wordt om in slaap te vallen.
Wanneer hij dan wel daadwerkelijk in slaap valt zal hij na een drukke avond vaker wakker worden tijdens de nacht.
Wat je hieraan kunt doen? Zorg ervoor dat de slaaproutine van je baby een erg rustige wordt en vervang uitgebreid kietelen bijvoorbeeld met een massage.
Wanneer je baby erg opgewonden wordt van in bad gaan en dit echt als een feestje ziet kun je overwegen hem eerder op de dag in bad te doen.
Ook tv of filmpjes op je telefoon kijken zorgt ervoor dat je baby druk wordt en dit kun je daarom ook beter vermijden in de uren voor hij naar bed gaat.
Let daarnaast ook op je eigen stemming, want als jij gespannen bent zal je baby dit voelen en overnemen.
Daarom is het belangrijk dat ook jij tot rust komt als je je kindje naar bed brengt. Probeer zachter te praten en dim de lampen alvast.
#2: JE BABY IS ERG GEVOELIG
Tijdens je zwangerschap heb je er alles aan gedaan om het je pasgeboren baby zo comfortabel mogelijk te maken.
Echter ondanks al jouw inzet en de vele uren die je hebt gestoken in de perfecte babykamer zijn sommige baby’s gevoeliger dan andere voor hun slaapomgeving.
Zo kunnen ze zich al storen aan een rinkelende telefoon in de woonkamer, een label in het rompertje of het verwerken van een voeding.
Wanneer je baby overdag wakker is kan hij deze storende factoren negeren omdat er veel drukte om hem heen is, maar als het ’s nachts stil is wordt dit ineens veel moeilijker.
Probeer daarom de slaapomgeving van je kindje zo rustig en rustgevend mogelijk te maken.
Weet je niet waarom je baby zo onrustig is? Begin dan met het verwijderen van de labels uit zijn kleding, gebruik een zachtere slaapzak en zorg voor een donkere slaapkamer.
Aan de andere kant kan het ook zijn dat je baby juist graag geknuffeld wil worden, vooral wanneer hij nog jonger is dan 4 maanden.
In de buik van de moeder werd hij natuurlijk altijd heen en weer gewiegd en hoorde hij altijd je stem en voelde hij je bewegingen.
#3: JE BABY ZIET NIET GENOEG LICHT (OVERDAG)
Heb jij altijd de gordijnen van je huis potdicht? Dan dit één van de oorzaken van het vreemde slaapschema van je baby zijn.
Het is namelijk bewezen dat kinderen die overdag meer daglicht binnenkrijgen ’s nachts beter slapen, geldt trouwens ook voor volwassenen maar dat terzijde.
Daarom kun je het beste vroeg op de dag al een wandeling met je baby door de buitenlucht maken.
Hierdoor staakt de productie van het slaaphormoon melatonine die je dag- nachtrime reguleert namelijk.
Hierdoor kun je ervoor zorgen dat de hoeveelheid slaaphormoon op het juiste moment piekt in het lichaam van je baby waardoor hij ook op de juiste momenten slaperig zal worden.
Als het weer het niet toelaat om een wandeling te maken kun je ook simpelweg de lichten aandoen zodat je kind licht en actief bezig zijn associeert met overdag en wakker zijn en het donker associeert met nacht en slapen.
#4: JE BABY HEEFT ‘S NACHTS HONGER
Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je baby niet slaapt.
Als je je kindje meteen na het voeden meteen in bed legt zal hij voeden gaan associëren met slapen, vooral als je hem op je borst in slaap laat vallen.
Dit is natuurlijk geen probleem wanneer je hem vroeg in de avond naar bed brengt, maar wordt wel vervelend wanneer hij midden in de nacht wakker wordt en voeding nodig heeft om weer in slaapt te kunnen vallen.
Om dit probleem te verhelpen kun je proberen de voeding naar voren te halen in de slaaproutine van je baby.
Geef bijvoorbeeld eerst voeding, verschoon dan de luier en leg hem vervolgens wakker in zijn bedje.
Daarnaast kun je overwegen om je baby niet te voeden in de babykamer zodat hij kan leren dat deze kamer enkel en alleen is om in te slapen.
Uiteindelijk zal je kindje leren om zichzelf weer in slaap te sussen wanneer hij midden in de nacht wakker wordt.
Bedenk echter wel goed dat zijn buikje midden in de nacht wel ongeveer leeg kan zijn waardoor het wellicht ook aan te raden is om net voor de nachtrust extra voeding te geven.
#5: JE BABY HOUDT NIET VAN SLAPEN
Sommige kinderen houden simpelweg niet van slapen of vinden het eng om te gaan slapen.
Deze onwillende slaaphouding kan hun overdag opbreken, maar zorgt er ook voor dat hij ’s nachts moeilijker in slaap valt en/of vaker wakker wordt tijdens de nacht.
Belangrijk is dat je je baby meteen op bed legt wanneer de eerste tekenen van vermoeidheid zich aandienen.
Gapen en zware oogleden zijn een goede indicator dat je baby aan slapen toe is. Leg hem dan ook meteen op bed, want anders is hij straks over zijn slaap heen en is hij weer te opgewonden om te gaan slapen.
Wees hierbij wel weer consistent en volg ook voor een slaapje overdag zijn vaste slaaproutine en houd je hier ook aan zodat hij precies weet dat het tijd is om te gaan slapen.
#6: JE BABY KAN NIET SLAPEN ZONDER JOU
Of je je baby nu in slaap wiegt of zachtjes zijn rugje streelt terwijl hij in slaap valt, je baby is gewend geraakt aan jou aanwezigheid om hem te helpen in slaap te vallen.
Uiteraard moet je hier niet van de ene op de andere dag mee stoppen, maar breng geleidelijk minder tijd door in de babykamer terwijl je zoon of dochter gaat slapen.
Je kunt de overgang vergemakkelijken met bijvoorbeeld een fopspeen, knuffel of een slaapdoekje.
Ook het bij hem leggen van de knuffel of indoen van het speentje kun je onderdeel maken van zijn vaste slaaproutine zodat het voor hem een gewoonte wordt.
#7: JE BABY HEEFT MOEITE MET ALLEEN SLAPEN
Na de geboorte heeft je baby waarschijnlijk een aantal weken bij jou op jullie slaapkamer gelegen in bijvoorbeeld een co-sleeper of wiegje.
Uiteindelijk komt de tijd om hem in zijn eigen kamer te leggen zodat jullie als ouders ook zelf weer iets beter kunnen slapen.
Deze overgang kan voor je baby problemen opleveren en des te langer hij bij jullie op de kamer heeft geslapen des te moeilijker deze verandering is.
Het wennen aan deze verandering kan even duren en dit kun je bevorderen door het geleidelijk te doen.
Leg hem eerst overdag eens in zijn eigen kamer en wanneer hij hieraan gewend is kun je proberen om hem ook ’s nachts in zijn eigen babykamer te leggen.
Als hij midden in de nacht huilend wakker wordt kun je hem oppakken en troosten, maar probeer volhardend te zijn en uiteindelijk leert hij zichzelf te troosten en weer in slaap te vallen.
LEER JE BABY BETER SLAPEN
Uiteraard is dit slechts een greep uit de situaties die ervoor kunnen zorgen dat je baby niet slaapt en weet ik ook niet overal het antwoord op.
Tijdens het eerste jaar van mijn zoontje (ook een slechte slaper) heb ik persoonlijk veel gehad de oefeningen en tips uit Baby Slaap Geheimen.
In dit 50-pagina’s tellend eBook krijg je wetenschappelijk bewezen adviezen om jou te helpen je kindje aan genoeg slaapuren te helpen.
Je kunt deze online slaaptraining voor baby’s tijdelijk met 50% korting downloaden via onze exclusieve kortingslink.
Bovendien kun je Baby Slaap Geheimen gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
DOWNLOAD BABY SLAAP GEHEIMEN! (50% KORTING)
Dit populaire eBook is inmiddels ruim 12.500 keer gedownload!
Kijk, dit is nou nog eens een verhelderend stuk, het is vaak gewoon zielig voor iedereen als je kind niet slaapt, of kan slapen. Zelf heeft een van onze kinderen ook een slaapprobleem vanwege heftige buikkrampen gehad maar dat is uiteindelijk opgelost door andere voeding en deze bronwater aan te maken.
Wat misschien ook nog bij dit stukje hoort is dat je er als ouder ook soms radeloos van wordt en je er steeds meer als een zombie bij gaat lopen door slaapgebrek bij je zelf..
Ook dat hebben we aangepakt en opgelost en mochten we er iemand mee kunnen helpen willen we graag de link hiervoor delen http://www.paypro.nl/producten/Perfect_Slapen_in_7_Stappen/25596/50101