Slaapproblemen tijdens de overgang [Oorzaken, symptomen en oplossingen]

Slaapproblemen tijdens de overgangVeel vrouwen hebben slaapproblemen en last van slapeloosheid tijdens de overgang en in dit artikel wil ik je precies uitleggen waardoor dit komt en hoe je het eventueel op kunt lossen of verlichten.

Slapeloosheid en slecht slapen leidt vooral bij vrouwen in de overgang tot slecht functioneren overdag, concentratieproblemen, irritatie en een verzwakt immuunsysteem.

Dit heeft vooral te maken met veranderende hormonen waardoor je bijvoorbeeld midden in de nacht last van opvliegers kunt hebben.

Gemiddeld genomen heeft een gezonde volwassen persoon ongeveer 7 à 8 slaapuren per nacht nodig om goed te kunnen functioneren.

SLECHT SLAPEN TIJDENS DE OVERGANG

Toch komen veel mensen hier niet aan, vooral vrouwen tijdens de overgang zullen zich hierdoor vaak erg gestresst, ongeconcentreerd, vermoeid en zwak voelen.

Tijdens deze moeilijke fase van menopauze worden veel vrouwen vaak ’s nachts wakker met als resultaat dat ze overdag erg moe en niet fit en alert zijn.

Ook mensen met een al bestaande medische aandoening kunnen een verslechtering van deze medische conditie ervaren.

Echter de emotionele problemen die slecht slapen in combinatie met de overgang met zich meebrengen zijn vaak nog veel erger.

Zo kunnen zakelijke en persoonlijke relaties door veranderende hormoonspiegels onder grote druk komen te staan.

Genoeg en goed slapen is daarom erg belangrijk om je lichaam en geest gezond te houden tijdens deze toch al moeilijke periode.

De symptomen van slaapproblemen zijn vaak niet erg duidelijk en het kan lang duren voor je doorhebt dat je toch niet zo goed slaapt als je dacht.

SLAAPSTOORNISSEN TIJDENS DE OVERGANG

Vrouw met kinderenEr zijn echter wel een aantal slaapstoornissen die vooral tijdens de overgang boven komen drijven.

De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

Deze slaapstoornissen bij vrouwen rond hun 50e levensjaar hebben vaak nauw verband met de overgang.

Bijvoorbeeld opvliegers tijdens de nacht kunnen ervoor zorgen dat vrouwen midden in de nacht wakker worden waarna ze niet meer in slaap kunnen vallen en last krijgen van slapeloosheid.

Maar ook de gevolgen van slecht slapen kunnen er weer voor zorgen dat je niet kunt slapen waardoor er een soort vicieuze cirkel ontstaat.

Want dankzij je slaapgebrek heb je last van vermoeidheid, stress en paniekaanvallen en deze zorgen op hun beurt er weer voor dat je nog slechter gaat slapen.

SYMPTOMEN VAN SLAAPPROBLEMEN

Hoewel je van sommige slaapstoornissen niet meteen last zult hebben, zoals bij slaapapneu het geval is zijn er na verloop van tijd wel een aantal merkbare gevolgen die je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

Enkele symptomen van slapeloosheid zijn:

 • Niet kunnen concentreren op je dagelijkse bezigheden
 • Grotere kans op gewichtstoename
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Geïrriteerdheid en depressie
 • Stress en paniekaanvallen
 • Relatieproblemen, zowel prive als zakelijk
 • Grotere kans op (auto)ongelukken

SLAAPPROBLEMEN TIJDENS DE OVERGANG

Vrouw tijdens de overgangDe belangrijkste reden waarom vrouwen tijdens de overgang te maken krijgen met slaapproblemen is de veranderende hormoonhuishouding.

Dalende hoeveelheden oestrogeen en progesteron in het vrouwenlichaam zorgen voor grote veranderingen, waaronder moeilijk slapen.

De dalingen in de hoeveelheden oestrogeen en progesteron beïnvloedt het slaappatroon van vrouwen op verschillende manieren, daarom heb ik beide hieronder voor je ontleedt.

Oestrogeen

Een dalende oestrogeenspiegel zorgt voor een langzamere en verminderde inname en productie van magnesium en dit is een mineraal die je juist helpt te kunnen ontspannen.

Daarnaast staat een verminderde hoeveelheid oestrogeen in direct verband met opvliegers tijdens het slapen en slaapapneu wat je slaap verstoort doordat je slecht kunt ademen.

Progesteron

Progesteron zorgt ervoor dat je je slaperig gaat voelen en helpt je in slaap te vallen, wanneer je dus minder van dit hormoon produceert zul je veel moeite hebben om in slaap te vallen.

Ook wordt progesteron in verband gebracht met slapeloosheid en midden in de nacht wakker worden waarna je niet meer in slaap kunt vallen.

HORMONALE ONBALANS VEROORZAKER SLAAPPROBLEMEN

Vrouw menopauzeHormonale onbalans is de grootste veroorzaker van slaapproblemen tijdens de overgang, maar ook de geestelijke gesteldheid van de vrouw kan hier een rol in spelen.

In de jaren voorafgaand aan de overgang ondergaat het vrouwenlichaam namelijk grote veranderingen waardoor je last kunt krijgen van stress, paniek en zelfs een depressie.

Stress en paniekaanvallen zijn een grote veroorzaker van slaapproblemen en zorgen ervoor dat het erg lang duurt voor je in slaap valt (als het je al lukt).

Terwijl depressies in verband gebracht kunnen worden met elke nacht te vroeg wakker worden en problemen op het werk of relatieproblemen kunnen deze situatie nog verergeren.

Hierdoor kunnen veel verschillende slaapproblemen ontstaan, maar vergeet ook vooral niet de overvolle agenda van de moderne vrouw.

Zo moet ze en werken en een huishouden runnen en het gezin gaande houden waardoor er erg weinig tijd overblijft om te slapen.

WANNEER HEB JE KANS OP SLAAPPROBLEMEN?

Hoewel niet elke vrouw gelijk is en de ene vrouw vatbaarder voor een slaapprobleem is als de ander zijn er toch een aantal risicofactoren die meespelen en ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor slapeloosheid.

 • Hoge bloeddruk
 • Leeftijd
 • Cafeïne
 • Nicotine
 • Nachtdiensten werken
 • Weinig beweging
 • Overgewicht
 • Drugsgebruik
 • Alcohol

OVERWIN JE OVERGANG!

Overwin je overgang coverWil jij de overgang overwinnen, weer lekker in je vel zitten en weer goed slapen?

Dan wil ik je het eBook ‘Overwin je Overgang’ van Ria Kamelle van harte aanraden om jouw overgangsklachten te verminderen en weer beter te slapen.

In dit 200+ pagina’s tellend eBook leer je met behulp van gerichte oefeningen grip te krijgen op overgangsklachten en stap voor stap weer lekkerder in je vel te komen.

Wil jij net als Ria weer meer energie en levenslust hebben? Download Overwin je Overgang via onze exclusieve kortingslink waarmee je 50% korting krijgt en een aantal extra bonussen.

Je loopt trouwens geen enkel risico en kunt het eBook gratis uitproberen, want dankzij de 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE! (+ 50% KORTING)

Overwin je Overgang is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *