Waarom slapen op de bank slecht is

      Geen reacties op Waarom slapen op de bank slecht is

Slapen op de bank is slecht voor jeWe zijn allemaal wel eens op de bank en voor de TV in slaap gevallen, maar wist je dat slapen op de bank erg slecht voor je is?

Toegegeven op de bank slapen heeft ook z’n voordelen, maar deze wegen toch echt niet op tegen de nadelen die het heeft.

Zo zul je vaak niet lang indutten doordat een bank in veel gevallen niet erg comfortabel is en je partner vaak ook in de kamer aanwezig is.

Daarnaast nodigen de meeste sofa’s ook niet echt uit om te gaan slapen, maar er zijn meer redenen om van slapen op de bank geen gewoonte te maken.

KORTE POWERNAP OP DE BANK ONVERSTANDIG

Maar de belangrijkste reden waarom je het echt niet moet doen is omdat deze korte powernap vaak te kort voor het daadwerkelijk naar bed gaan plaatsvindt.

Als je zo kort voor je nachtrust nog op de bank indut heb je grote kans dat je eenmaal in bed de slaap niet kunt vatten en uren wakker ligt.

Val je echter wel in een diepe slaap op de bank dan zul je vaak wakker worden met een behoorlijk stijve nek en besef je meteen waarom je bank niet de juiste plaats is om te gaan slapen.

WAAROM SLAPEN OP DE BANK SLECHT IS

Goed slapen speelt een belangrijke rol in je algehele gezondheid, concentratie en gemoedstoestand.

Als je niet genoeg slaapt ben je minder alert, humeurig en ongeconcentreerd. Overigens is te lang slapen ook niet goed voor je.

De ideale hoeveelheid slaapt ligt tussen 7 en 9 uren per nacht, afhankelijk van je inspanningen van de dag ervoor.

De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk omdat je bank ontworpen is om erop te zitten, terwijl je bed met matras gemaakt is om op te slapen.

Hoewel af en toe een dutje doen op de bank niet per se slecht is kun je hier beter geen gewoonte van maken.

De kussens van je bank zijn namelijk gemaakt van een dichte soort polyurethaan en sommige banken hebben daaronder zelfs een soort veermechanisme.

Banken zijn dusdanig ontworpen om te voorkomen dat de bank zich na verloop van tijd gaat vervormen als er constant op een bepaalde plek wordt gezeten.

Op een bed daarentegen lig je gestrekt en wordt je gewicht beter verdeeld over het gehele matras.

Slapen op een bankje in het park

VERKEERDE SLAAPHOUDING

Regelmatig slapen op de bank kan na verloop van tijd voor rug- en nekklachten zorgen en kunnen uiteindelijk tot serieuze gezondheidsproblemen leiden.

Je bank is simpelweg niet ontworpen om jouw lichaam in een goede slaaphouding te kunnen ondersteunen.

Probeer het slapen op de bank daarom te vermijden als je tot een goede nachtrust wilt komen.

Volgens chiropractors en orthopedische artsen is op je zij liggen de natuurlijke slaaphouding van de mens en is dit de beste manier om je wervelkolom recht te houden.

Echter door de hardere kussens van je bank zul je vaker wakker worden omdat je constant blijft zoeken naar de juiste slaappositie.

Op de bank zul je de diepe slaapfases van je slaapcyclus, ook wel REM-slaap genoemd, niet bereiken en het is juist hier waarin je lichaam herstelt en nieuwe energie opdoet.

Je bed daarentegen geeft je voldoende steun en ruimte om op elke manier te kunnen bewegen en draaien tijdens je slaap.

Hierdoor heb je de mogelijkheid om de voor jou beste houding aan te nemen tijdens je slaap waardoor je lichaam optimaal kan herstellen en jij niet met een pijnlijke en stijve nek en rug wakker wordt zoals dit op de bank wel vaak zo is.

Verkeerde slaaphouding

DE BANK IS NIET GEMAAKT VAN HET JUISTE MATERIAAL

Omdat een bank niet bedoeld is om op te slapen is deze ook niet gemaakt van het juiste materiaal om op te slapen.

Verschillende materialen gaan dus ook verschillend met lichaamswarmte om en daarom zul je het op de bank of veel te warm of juist veel te koud hebben om tot een goede nachtrust te komen.

Uit een recent Amerikaans onderzoek bleek dat 86% van de ondervraagden het eens waren dat een comfortabel matras, dekbed en kussen een belangrijke factor zijn in hoe goed of slecht je slaapt.

Dus als je op de bank in slaap valt zonder een goed dekbed en kussen, het meest waarschijnlijke scenario, zal dit grote invloed hebben op je slaapkwaliteit.

Wanneer je dus door omstandigheden gedwongen bent op de bank te slapen, zorg dan altijd voor goede dekens en een goed kussen.

RUGPIJN DOOR OP DE BANK SLAPEN

Rugpijn door slapen op de bankNiet iedereen met rugpijn kan een bepaalde gebeurtenis, ongeluk of incident aanwijzen waardoor deze rugklachten zijn ontstaan.

Dit komt omdat rugpijn in veel gevallen geleidelijk erger wordt tot de dag waarop je wakker wordt met verschrikkelijke pijn in je rug en je geen idee hebt waardoor het komt.

Deze rugklachten kunnen vaak terug worden geleid naar een slechte lichaamshouding (zowel overdag als tijdens de nacht) en je postuur. Gelukkig kun je aan beide iets doen.

Bijvoorbeeld als je regelmatig op de bank slaapt dan dwing je je rug en wervelkolom in een vaak onaangename houding vanwege de te kleine bank.

Na verloop van tijd gaat je lichaam zich hieraan aanpassen en kan je rug, heupen en wervelkolom scheefgroeien waardoor je ernstige gewrichtsklachten kunt krijgen.

Een ander negatief gevolg van slapen op de bank is dat je kraakbeen eerder slijtageverschijnselen gaan vertonen.

Dit alles kan komen door een slechte slaaphouding op de te krappe bank.

KUN JIJ ALLEEN OP DE BANK GOED SLAPEN?

Wat te doen als je alleen op de bank goed kunt slapen? Sommige mensen vinden het moeilijk om in een bed goed in slaap te vallen terwijl ze op de bank binnen een mum van tijd liggen te pitten.

Moet je hiervoor hulp zoeken? Als je huisarts geen duidelijke en ernstige medische indicatie ziet waardoor je op de bank makkelijker slaapt dan in een bed kun je een aantal stappen ondernemen.

Zo kun je met behulp van slaappillen of melatonine proberen makkelijker in slaap te vallen, echter hebben deze (natuurlijke) slaapmedicijnen ook vele risico’s en bijwerkingen.

Echter naar mijn mening is de beste en minst schadelijke oplossing het volgen van een (online) slaapcursus als Perfect Slapen in 7 Stappen. Meer hierover onderaan deze pagina, of lees mijn persoonlijke review.

Dit is een erg goedkope en makkelijke oplossing en wanneer deze niet werkt kun je altijd nog overstappen op slaappillen of cognitieve gedragstherapie etc.

WAT TE DOEN NA EEN NACHT OP DE BANK?

Rekken en strekken na een nacht op de bankTot nu toe hebben we alleen besproken waarom je beter niet op de bank kunt slapen, maar wat moet je doen als je geen andere keuze hebt dan een aantal nachten op de sofa door te brengen?

Misschien ben je op bezoek bij een oude vriend en is de enige overgebleven slaapplek de bank in de woonkamer.

Als dit het geval is kun je wakker worden met pijnlijke spieren, stijve nek en schouders. In dit geval kun je een aantal van de onderstaande tips proberen om je lijf weer op de rit te krijgen.

  • Rek en strek je nekspieren, dit kun je doen door met je hoofd een aantal rondjes te draaien.
  • Maak je rug weer los door voorover te buigen en je tenen te raken. Ook kun je met je heupen een aantal seconden los gaan draaien.
  • Zwaai ook je armen los met ronddraaiende bewegingen. Hierdoor worden ook je schouders en bovenrug weer soepel.

Echter voorkomen is en blijft de beste remedie, dus probeer op de bank slapen te vermijden en als je je ogen echt niet langer open kunt houden gewoon op bed te gaan liggen.

De bank in je woonkamer is niet ontworpen om op te slapen, doe dit dus ook niet. Pas je slaaproutine dusdanig aan zodat je niet meer op de bank in slaap zult vallen.

WIL JIJ MAKKELIJKER IN SLAAP VALLEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekZoals beloofd wil ik je nog iets vertellen over een slaaptraining waarmee jij makkelijker in slaap zult vallen en niet langer uren wakker gaat liggen in bed.

De Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw helpt jou op een natuurlijke manier met duidelijke instructies en oefeningen makkelijker en sneller in slaap te vallen.

Je leert in deze slaapcursus hoe je je biologische klok weer gelijk zet, stopt met piekeren en stressen en de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur in jouw voordeel te gebruiken.

Maar de belangrijkste les is waarschijnlijk dat je leert hoe je ervoor zorgt dat je lichaam de juiste slaaphormonen op het juiste moment aanmaakt en ik kan je vertellen dit begint al overdag.

Niet-goed-geld-terug garantie (+ 50% Korting)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen nu download via de onderstaande kortingslink dan krijg je 50% korting op het gehele pakket en betaal je slechts €37,-.

Dit is een speciale tijdelijke aanbieding en is zeker de moeite waard omdat je voor dit kleine bedrag de technieken leer om de rest van je leven goed te slapen.

Je kunt de cursus gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent of het niet is wat je ervan verwacht.

Waar wacht je nog op? Download Perfect Slapen in 7 Stappen snel via deze kortingslink en slaap beter!

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Ruim 5.000 tevreden slapers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *