Beter slapen door yoga: Dit is hoe yoga jou kan helpen je slaapproblemen op te lossen!

In onze drukke wereld met onze drukke agenda’s is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden om gezond en gelukkig te zijn.

Wanneer jij je overladen voelt met afspraken en informatie is yoga een goede manier om de balans te herstellen en je slaap te verbeteren zodat je overdag goed presteert.

Yoga is een mentaal en fysiek laagdrempelige oefening die zijn oorsprong vindt in het oude India en bestaat uit een zeer diepe ademhaling en een serie van lichaamsposities.

Vandaag de dag is het populaire activiteit die door mensen van alle leeftijden wordt beoefend, van tieners tot 65-plussers.

Omdat het zo’n rustige, langzame en meditatieve oefening is die veel voordelen voor je lichamelijke en mentale gezondheid kan hebben.

Maar hoe kan yoga helpen bij het omgaan met de druk en spanning die het leven je biedt en je slaapkwaliteit en je algehele gezondheid verbeteren?

Beter slapen door yoga

Yoga is goed voor je fysieke gezondheid

Een gemiddelde yoga-sessie duurt ongeveer een uur en de vele verschillende yoga-houdingen aanneemt (ook wel asanas genoemd) vergen veel kracht van je lichaam.

Probeer maar eens de ‘neerwaartse hond’ of ‘krijger’ houding te doen en je komt er a snel achter dat het erg veel kracht en beheersing van je spieren vergt.

Na verloop van tijd helpt deze isometrische oefening je flexibiliteit, houding en spierkracht te verbeteren.

Daarnaast heeft het de kwaliteit om je cardiovasculaire fitheid, bloedcirculatie en musculaire mobiliteit te verbeteren omdat je gecontroleerd zo veel verschillende houdingen aanneemt.

<script><script><script><script><script>

Stress verminderen met yoga

Naast de fysieke voordelen van het beoefenen van yoga helpt het ook stress te verminderen door de productie van het zogenaamde "stresshormoon" cortisol te vertragen.

Wanneer je meerdere nachten slecht slaapt door stress en spanning is yoga waarschijnlijk precies wat je nodig hebt om je geest tot rust te brengen en je slaap te verbeteren.

Yoga helpt bij een vaste slaaproutine

Het hebben van een goede en vaste slaaproutine, ook wel slaaphygiëne genoemd, is een belangrijk aspect van een goede slaapkwaliteit.

Met een vaste slaaproutine kun je je lichaamseigen biologische klok deels naar je hand zetten en deze reguleren zodat je juist overdag fit en alert bent en 's nachts vermoeid en slaperig.

De yogaleer helpt je om beter naar je eigen gevoel en lichaam te luisteren die zich focust op je natuurlijke slaap- en waakritme.

Beter slapen door yoga

Naast het verminderen van stress en het krijgen van een vaste slaaproutine kan yoga ook een directe invloed op je slaapkwaliteit hebben.

Zo is uit onderzoek gebleken dat yoga je kan helpen om langer te slapen, sneller in slaap te vallen en ook makkelijker weer in slaap vallen wanneer je midden in de nacht wakker wordt.

Dit is vooral het geval gebleken bij mensen die serieuze slaapproblemen hadden voor ze met yoga begonnen en hebben ontdekt dat ze beter slapen sinds ze aan yoga doen.

Verschillende yoga houdingen

Wil jij ook beter slapen met behulp van yoga?

Yoga is een uitstekende manier om weer beter in contact te komen met je lichaam en geest om iedere nacht beter te slapen.

Het is belangrijk dat je herkent hoe belangrijk het is om in ieder aspect van van je leven gezond te zijn, waaronder je voeding, inspanning en ontspanning omdat ze allemaal een grote invloed op je slaap hebben.

Wil jij ook beginnen met yoga? Dan raad ik je aan om je aan te melden op het online yoga platform Practice Happy with Yoga.

Je krijgt letterlijk toegang tot honderden yogalessen die je altijd en overal kunt volgen, van beginner tot gevorderde.

JA! IK WIL TOEGANG TOT MEER DAN HONDERD YOGALESSEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *