Hoe kun je je CPAP apparaat ook op vakantie gebruiken?

CPAP apparaat op vakantie gebruikenIk ken veel mensen die slapen met een CPAP apparaat en dit is in de meeste gevallen totaal geen probleem voor hun, ze zijn er namelijk aan gewend.

Ze hebben het apparaat volledig geïnstalleerd in hun eigen slaapkamer, maar hoe kun je reizen wanneer je zo afhankelijk van je beademingsapparaat bent?

Hoe kun je je CPAP apparaat ook op vakantie gebruiken, met name wanneer je gaat kamperen?

Wat is een CPAP apparaat? De CPAP is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. De luchtpomp is te vergelijken met een aquariumpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus. Zo blijven uw luchtwegen open en worden apneus voorkomen. (Apneuvereniging.nl)

Er zijn drie voor de hand liggende oplossingen om eenvoudig op vakantie te kunnen gaan met een CPAP apparaat, namelijk:

 1. Ga simpelweg op een camping kamperen waar je stroom tot je beschikking hebt
 2. Schaf een CPAP apparaat aan die makkelijk een volledige nacht zonder stroom kan
 3. Koop een extra accu bij de fabrikant van je apparaat zodat deze eenvoudig een, of meerdere, nacht(en) zonder opladen kan

Naar mijn mening is het aanschaffen van een CPAP apparaat die makkelijk een volledige nacht zonder stroom kan de beste oplossing.

Informeer dus bij voorbaat al naar deze zaken zodat dit ook op lange termijn de beste machine voor jou blijft.

Zoals bij zoveel zaken kan ook hier goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken.

HOE LANG KAN EEN CPAP APPARAAT ZONDER STROOM?

CPAP apparaat zonder stroomDe accu van een gemiddeld CPAP apparaat kan ongeveer 15 – 20 uur zonder stroom, naarmate de machine ouder loopt dit wellicht iets terug.

Hoe sterk de accu is is erg afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat en dit kan per merk en type verschillen.

Een goed CPAP systeem moet in ieder geval eenvoudig een hele nacht kunnen draaien zonder stroom en kan in veel gevallen 2 of zelfs 3 nachten zonder stroom.

Toch is het aanschaffen van een extra battery pack sterk aan te raden voor het geval van een stroomstoring en je net op dat moment je apparatuur moet opladen.

Maar ook nu kun je natuurlijk niet erg lang in de wildernis verblijven, want ook de extra accu moet na een dag of twee weer opgeladen worden.

Daarom is het vinden van een camping met stroomvoorziening altijd aan te raden en eigenlijk een must als je erg afhankelijk bent van je CPAP apparaat.

3 Tips voor slapen met een CPAP machine

CAMPINGS MET STROOMVOORZIENING

Bijna alle campings in Nederland en België hebben tegenwoordig stroomvoorziening op de kampeerplaatsen.

Toch blijkt deze stroomvoorziening in veel gevallen niet 100% betrouwbaar en gebeurt het nog erg vaak dat de stroom uitvalt wanneer iedereen tegelijk stroom nodig heeft.

De kwaliteit van de stopcontacten is ook niet altijd van het niveau wat jij graag wilt, daarom wil ik je aanraden dit te checken voor je je dure machine hierop aansluit.

Als je een camping met een erg goede stroomvoorziening hebt gevonden wil ik je dan ook aanraden om meteen zowel de accu van de machine zelf op te laden als de extra accu.

KOOP EEN EXTRA ACCU BIJ DE FABRIKANT VAN JE CPAP

Extra accu gebruikenDe beste optie is naar mijn mening om bij de fabrikant van je CPAP te informeren of ze ook losse accu’s verkopen of misschien zelfs speciale reisaccu’s.

De meeste fabrikanten van deze apparaten kennen de problemen die reizen met een CPAP apparaat met zich meebrengt en verkopen daarom ook speciale reisaccu’s.

Hoewel dit in veel gevallen vaak een dure oplossing is is het waarschijnlijk wel de veiligste en meest betrouwbare.

Ik wil je daarom afraden om zelf een accu in elkaar te knutselen om je CPAP te ondersteunen wanneer jij op vakantie gaat.

Om erachter te komen of de fabrikant van je apparaat ook losse batterijen verkoopt kun je het beste de website van dit bedrijf bezoeken.

Let wel goed op de grootte van deze externe accu, hoeveel stroom deze levert en hoe lang deze meegaat.

KAMPEREN MET EEN CPAP APPARAAT

Het is belangrijk dat je altijd een oplossing vindt voor het eventuele stroomprobleem van je CPAP apparaat wanneer je gaat kamperen.

Veel mensen met slaapapneu denken dat het onmogelijk is om op vakantie te gaan en dat je nooit goed zult slapen op een camping.

Dit kan erg beperkend voelen en je weerhouden van alle fijne dingen die je tijdens een vakantie kunt beleven.

Ik wil je daarom echt aanraden een goede oplossing te vinden die voor jou werkt, of tenminste open staat om het te proberen.

Kamperen in de bergen

LEER JE CPAP BETER KENNEN

Het is belangrijk om je CPAP systeem goed te leren kennen zodat je weet wat je kunt verwachten als je op vakantie gaat.

Veel apparaten geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de luchtvochtigheid en andere functies te reguleren waardoor het apparaat minder stroom verbruikt en de accu langer meegaat.

Wellicht kun je iets minder vragen van het systeem waardoor de batterij minder snel leeg raakt waardoor jouw kampeeravontuur misschien een leukere ervaring wordt.

Raadpleeg wel altijd je huisarts of slaapexpert voor je aanpassingen doet aan je CPAP apparaat.

GA EERST PROEFKAMPEREN

Het laatste advies wat ik je wil geven is dat je eerst een keer kunt gaan proefkamperen om de mobiliteit van je CPAP apparaat te testen voor je voor langere tijd op vakantie gaat.

Je kunt dit thuis uitproberen door alleen op de accu van de machine te vertrouwen en deze niet van extra stroom te voorzien.

Op deze manier kom je er exact achter hoe lang de accu van het apparaat daadwerkelijk meegaat voor je op vakantie gaat.

Daarnaast kom je erachter hoe lang het duurt voor het apparaat volledig is opgeladen met behulp van netstroom.

Bovendien kun je testen hoe je de batterijduur kunt vergroten en wat je kunt verwachten.

Probeer nadat je het thuis hebt uitgeprobeerd eens een weekendje weg waarna de stap kunt wagen om echt voor langere tijd op vakantie naar een camping te gaan.

SLAAPAPNEU VERMINDEREN EN OPLOSSEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekSlaapapneu, of adempauzes tijdens het slapen, is een veelvoorkomend probleem waarbij in veel gevallen de klachten relatief eenvoudig kunnen worden verminderd door het verbeteren van je levensstijl en slaaproutine.

Voorbeelden hiervan zijn afvallen, een andere slaaphouding aannemen en stoppen met roken en alcohol drinken.

Dit doe je niet zomaar en is belangrijk dat je dit serieus aanpakt en onder professionele begeleiding doet.

Het kan echter wel online en vanuit je eigen huis en ik wil je daarom ook aanraden om de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te volgen.

Deze online slaaptraining geeft je vele tips en oefeningen om je slaapkwaliteit te verbeteren waardoor je in de meeste gevallen ook slaapapneu kunt verminderen of zelfs oplossen.

Je kunt deze slaaptraining eenvoudig downloaden via de link hieronder en ben jij niet tevreden over deze slaapcursus dan krijg je 100% je geld terug!

DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE EN SLAAP BETER!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

2 gedachten over “Hoe kun je je CPAP apparaat ook op vakantie gebruiken?

  1. Matthijs Dekker Auteur bericht

   Je leert in de training meerdere technieken en aandachtspunten die de gevolgen van apneu kunnen tegengaan en verminderen.

   Omdat slaapapneu een gecompliceerd probleem is en ieder geval anders is kun je alleen merken of je er iets aan hebt door het te proberen. Je hebt altijd de geld terug garantie in het geval de slaapcursus toch tegenvalt.

   Gr.Matthijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *