Kan het eenvoudig hebben van een doel in het leven ervoor zorgen dan je sneller in slaap valt en beter slaapt?
Is het hebben van een levensdoel een nieuw slaapmedicijn?
Als je het de onderzoekers van BioMed Central vraagt wel, zij hebben namelijk ontdekt dat het leiden van een betekenisvol leven ervoor zorgt dat je minder slaapproblemen hebt.
DOEL IN HET LEVEN HET BESTE SLAAPMEDICIJN?
Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat ze slaapproblemen kunnen verminderen door mensen te helpen aan een doel in hun leven.
Deze verbetering in slaapkwaliteit kan bijvoorbeeld bewerkstelligd worden door mindfulness therapie en één-op-één begeleiding.
>> Klik hier om het volledige rapport van het onderzoek door te nemen
Het onderzoek werd gehouden aan het Northwestern Medicine and Rush University Medical Center in Chicago en er namen 825 mensen aan deel.
Hoewel alle kandidaten tussen 60 en 100 jaar oud waren en meer dan de helft van Afrikaanse komaf waren kan worden aangenomen dat de resultaten op mensen van alle leeftijden en rassen van toepassing zijn.
ONDERZOEK NAAR LEVENSDOELEN EN SLAAPSTOORNISSEN
Alle deelnemers moesten aan het begin van het onderzoek, na 1 jaar en na 2 jaar een aantal vragen beantwoorden met betrekking tot hun slaap en slaapkwaliteit.
Zo konden ze bepalen of ze te maken hadden met symptomen van bekende slaapstoornissen zoals slaapapneu, rusteloze benen syndroom en REM-slaap gedragsstoornis.
Daarnaast moesten ze tien vragen beantwoorden waarmee de onderzoekers de geestelijke gesteldheid van de kandidaten konden meten, in het bijzonder hun levensdoelen.
Maar wat kan dan bestempeld worden als een doel in je leven?
“Het is het idee dat wat je doet in het leven ècht betekenis heeft en dat jouw leven een verschil maakt,” zegt neuropsycholoog en hoofdonderzoeker Arlene Turner.
Deelnemers moesten antwoorden geven op vragen als:
- “Ik voel me goed als?”
- “Wat heb ik in het verleden gedaan?”
- “… en wat hoof ik in de toekomst nog te doen?”
Uit eerder onderzoek van de prestigieuze Harvard universiteit bleek al dat het hebben van een doel in je leven je kan behoeden van allerlei gezondheidsproblemen.
BETERE SLAAPKWALITEIT DOOR DOEL IN HET LEVEN
De doelstelling van dit recente onderzoek is niet alleen een algehele verbetering van de slaapkwaliteit te linken aan het hebben van een doel in je leven, maar dit onderwerp vooral op specifieke slaapstoornissen te betrekken.
Ze hebben het onderzoek bewust gericht op oudere volwassenen en dit is niet per se omdat zij meer levensdoelen hebben, maar omdat zij meer nadenken over verschillende levenskwesties.
Turner zegt: “Wanneer je richting je pensioenleeftijd gaat krijg je de kans om na te denken over wat je uit het leven hebt gehaald en hoe waardevol dit is geweest.”
De resultaten spreken voor zich!
De kandidaten die aan het onderzoek begonnen met een groot doel in hun leven hadden een aanzienlijk betere slaapkwaliteit aan het begin van het onderzoek en deze verbeterde zelfs na verloop van tijd.
Mensen die het gevoel hadden dat hun leven betekenisvol was hadden 63% minder kans op slaapapneu en 52% minder kans op rusteloze benen.
Hoewel ze wel een positieve invloed hadden verwacht kwam het toch als een verrassing hoe groot deze invloed uiteindelijk was op slaapapneu en het rusteloze benen syndroom (RLS).
GEZONDE LIFESTYLE
Mensen met een groter levensdoel leven over het algemeen ook gezonder en hebben een gezondere levensstijl.
Turner en haar team denken daarom ook zij dankzij deze betere lifestyle minder risico lopen om slaapstoornissen als apneu en RLS te ontwikkelen.
Dit is ook wat hen helpt aan een betere slaapkwaliteit omdat je met een doel in je leven vaak minder last van stress en angst hebt.
Naarmate we ouder worden veranderen onze slaappatronen en bepaalde slaapstoornissen komen vaker voor bij ouderen dan bij jongeren.
Naar schatting hebben 32% – 45% van alle oudere volwassenen te maken met slaapproblemen en vallen zij moeizaam in slaap of kunnen ze slecht doorslapen.
Overigens hebben mensen met een donkere huidskleur vaker last slaapproblemen dan blanke mensen, maar dat geheel terzijde.
Dit onderzoek was de eerste keer dat een doel in het leven direct in verband gebracht kon worden met veel voorkomende slaapstoornissen.
MEER ONDERZOEK NODIG
Turner voegt er wel aan toe dat het belangrijk is om meer onderzoek te doen en nòg beter te begrijpen hoe het hebben van een levensdoel de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.
Volgende stappen in het onderzoek kunnen volgens haar zijn hoe bijvoorbeeld een mindfulness behandeling kan helpen bij het oplossen van de genoemde slaapstoornissen.
Volgens Turner kunnen we het zoeken naar een levensdoel inzetten als slaapmedicijn en mogelijk in de toekomst slaapproblemen voorkomen.
Met behulp van mindfulness kun je leren erachter te komen wat het doel in je leven is en hoe je deze kunt uitleven.
Deze therapie helpt je niet per se aan een doel in het leven, maar helpt je erachter te komen wat jij in je hebt en hoe je dit optimaal kunt gebruiken.
Volgens Turner en haar partner Ong bestaat er een mogelijkheid dat ze een slaapmedicijn hebben gevonden waarbij je geen slaappillen hoeft te slikken maar slechts een therapie hoeft te volgen.
Het lijkt erop dat het hebben van een reden om in de ochtend uit je bed te komen je ’s avonds helpt om beter te slapen.