Wat is het verband tussen hoog cholesterol en je slaap?

Wat is het verband tussen hoog cholesterol en je slaap?Wanneer men denkt aan een hoog cholesterol dan denkt men in eerste instantie aan hun dieet en hoeveel ze bewegen.

Bijna niemand denkt de impact die je slaap op je cholesterolgehalte kan hebben en omgekeerd.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu echter dat er een verband bestaat tussen hoe je slaapt en je cholesterol.

Wat is cholesterol?

Als je het woord ‘cholesterol’ hoort denkt bijna iedereen meteen dat het iets slechts is, toch hoeft cholesterol niet altijd iets slechts te betekenen.

Zo speelt cholesterol een belangrijke rol in het produceren van vitamine D, bepaalde hormonen en celmembranen.

Er zijn echter verschillende soorten cholesterol, waarbij (LDL) low-density lipoprotein, oftewel lagedichtheidlipoproteïne, de bekendste is en het is ook deze soort die veelal in verband gebracht wordt met gezondheidsproblemen.

Het bevat meer vet dan proteïne en een teveel ervan kan ervoor zorgen dat er ophopingen in je aderen ontstaan wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

High-density lipoprotein, oftewel hogedichtheidlipoproteïne, (HDL) kan overtollig cholesterol juist opnemen.

Het levert de essentiële bouwstoffen voor je lichaam en ruimt blokkades op met wat er overblijft.

In tegenstelling van wat veel mensen denken moet je cholesterol niet volledig vermijden maar ervoor zorgen dat je de juiste soort in je dieet opneemt en de juiste hoeveelheid.

Wie lopen er risico op een hoog LDL cholesterol?

Wie lopen er risico op een hoog LDL cholesterol?

Je loopt risico op een hoog LDL cholesterol wanneer je een ongezonde levensstijl hebt.

Als je bijvoorbeeld onder grote (werk)druk leeft, weinig beweegt, veel stress hebt, rookt of wanneer een hoog cholesterol in je familie voorkomt.

Ook wanneer je een hoge bloeddruk hebt kun je je het best laten onderzoeken.

The American Heart Association (AHA) gaat zelfs zo ver dat ze elke man van 45 jaar en ouder en elke vrouw van 50+ aanraden zich jaarlijks te laten onderzoeken.

Daarnaast onderzoeken wetenschappers nu dus het verband tussen een hoog cholesterol en de slaap.

Cholesterol en slaap

Slapende vrouwUit onderzoek, gepubliceerd in Sleep, door het Japanse Ministerie van Gezondheid blijkt dat zowel te veel slaap als te weinig slaap een negatief effect op je cholesterol heeft.

Ze onderzochten een groep van 1.666 mannen en 2.329 vrouwen van 20 jaar en ouder.

Als je minder dan 5 uur per nacht slaapt dan loop je een groter risico op een hoog triglyceride niveau en HDL cholesterol bij vrouwen.

Echter wanneer je meer dan 8 uur slaapt krijg je een soortgelijk resultaat, hoewel mannen hier minder gevoelig voor blijken dan vrouwen.

Daarnaast blijkt uit aanvullend onderzoek dat te weinig slaap ook voor een hoog LDL cholesterol niveau zorgt.

Mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen hebben een veel grotere kans op hart- en vaatziekten.

Bovendien ontdekten ze dat luidruchtig snurken ook in verband gebracht kan worden een lager HDL cholesterol.

Dit geldt echter niet alleen voor “ouderen” maar ook jonge mensen zijn vatbaar voor de connectie tussen slaap en cholesterol.

Als je niet genoeg slaapt heb je meer trek in producten met een hoge cholesterolwaarde, beweeg je minder en heb je meer stress.

Ook hier zijn jonge vrouwen vatbaarder voor een slechte nachtrust, veelal veroorzaakt door een slechte slaaphygiëne, dan jonge mannen.

Het was bijzonder om te zien hoe de cholesterolwaardes verbeterden bij elk uur dat de kandidaten meer sliepen.

Toch is het verband tussen slechte slaap en hoog cholesterol niet één-op-één vast te stellen omdat de kandidaten ook andere slechte gewoontes hadden die het risico vergroten, zoals roken, slecht eten en weinig bewegen.

Verander je levensstijl

Avocado voor een lager cholesterolNaast het verbeteren van je slaap zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om jezelf tegen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten te beschermen.

Je eetpatroon is hierin het allerbelangrijkste onderdeel en je kunt het beste de volgende producten met veel verzadigd vet links laten liggen of matigen:

  • Boter
  • Kaas
  • Vlees
  • … en andere vette zuivelproducten

Ingrediënten die juist wel aan te raden zijn om je cholesterol te verlagen zijn:

  • Noten
  • Olijfolie
  • Havermout
  • Avocado

Kom in beweging!

Om je cholesterol te verbeteren is het belangrijk dat je meer beweegt of sport.

Het wordt daarom aangeraden om minimaal 4 keer per week een uur te wandelen of (licht) te sporten.

Wanneer je niet van wandelen houdt kunt je bijvoorbeeld: fietsen, hardlopen, zwemmen of een andere activiteit waarvan je in beweging komt.

Raadpleeg je huisarts

Als je je zorgen maakt over je algehele gezondheid kun je het beste je huisarts raadplegen en deze kan je met behulp van een eenvoudig bloedonderzoek vaak snel duidelijkheid verschaffen.

In veel gevallen kan het aanleren van een gezondere levensstijl genoeg zijn om je cholesterol terug te dringen, echter in sommige gevallen is het noodzakelijk om medicatie te gebruiken.

Als je last van slapeloosheid of andere slaapproblemen hebt zijn er ook veel dingen die je eerst thuis kunt proberen voor je je huisarts raadpleegt.

Volg de online slaaptraining (gratis uitproberen!)

Perfect Slapen in 7 Stappen coverAls je slecht slaapt en uren wakker in je bed ligt wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In zijn online slaaptraining leer je hoe je met behulp van subtiele aanpassingen in je lifestyle sneller in slaap kunt vallen en langer kunt slapen.

Je kunt deze slaapcursus downloaden via de link hieronder en kunt deze gratis uitproberen.

Je krijgt namelijk gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire online slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *