Ibuprofen en slapen: Is ibuprofen een veilig slaapmiddel of toch niet?

Veel mensen gebruiken ibuprofen als slaapmiddel omdat het vrij verkrijgbaar is en hen helpt sneller in slaap te vallen toch zijn er veel verschillende redenen om dit niet te doen.

Zo kleven er een aantal grote gezondheidsrisico’s aan het gebruik van ibuprofen als slaapmiddel zelfs bij volledig gezonde mensen.

Maar waarom gebruiken mensen dan ibuprofen om hun slaap te verbeteren?

  • Ze vallen sneller in slaap
  • Ze slapen veelal langer
  • Ze worden minder vaak midden in de nacht wakker
  • … en ze kennen simpelweg de risico’s niet en denken dat ibuprofen volledig onschuldig is.

Ibuprofen en slapen

Waarom nemen mensen ibuprofen voor ze gaan slapen?

Voor veel mensen begint het gebruik van ibuprofen als slaapmiddel nadat ze bijvoorbeeld kiespijn, rugklachten, spierpijn of hoofdpijn hebben gehad en door deze pijn niet konden slapen.

Omdat ze na het innemen van ibuprofen veelal sneller in slaap vallen, dieper slapen en minder vaak ’s nachts wakker worden denken ze dat het ook een goed slaapmiddel is.

Deze “slaapverwekkende” werking van ibuprofen heeft echter vooral te maken met de pijnstillende werking en niet zozeer omdat het je helpt beter te slapen.

Dat je beter slaapt na het innemen van deze pijnstiller heeft simpelweg te maken met het feit dat je beter slaapt wanneer je geen pijn voelt.

Hoe werkt ibuprofen?

Hoewel ibuprofen geen slaapmiddel is helpt het je dus wel om sneller in slaap te vallen. Zo heeft het bijvoorbeeld een pijnstillende, koortsverlagende ontstekingsremmende werking.

Om te kunnen begrijpen waarom ibuprofen ook een slaapverwekkende werking heeft moeten we dieper in de pijnstillende werking van dit medicijn duiken.

Want iedereen weet dat je sneller en beter slaapt wanneer je minder of geen pijnklachten hebt.

Ibuprofen remt de productie van prostaglandine en het is juist dit hormoon wat ervoor zorgt je zenuwen gevoeliger worden voor pijn.

Daarnaast is prostaglandine ook (mede) verantwoordelijk voor ontstekingen in je lichaam en zwellingen van weefsels.

Door de productie van dit hormoon te blokkeren zorgt ibuprofen voor pijnverlichting en kan het ontstekingen verhelpen.

Echter tenzij antihistamine wordt toegevoegd aan ibuprofen zul je er niet daadwerkelijk slaperig van worden.

Anders dan bij slaapmedicatie het geval is richt ibuprofen zich niet op de hersendelen waar de slaap gereguleerd wordt.

Wanneer je wel slaperig wordt van ibuprofen dan moet je dit echt zien als een onwenselijke bijwerking.

Ibuprofen pijnstiller

Waarom je géén ibuprofen moet gebruiken

Hoewel deze niet-steroïde ontstekingsremmer effectief de symptomen van hoofdpijn, kiespijn, migraine, koorts, menstruatiepijn en artrose kan verlichten komt het gebruik van ibuprofen wel gepaard met een aantal vervelende bijwerkingen.

Zo kan het gebruik van ibuprofen direct gelinkt worden aan een verhoogd risico op een beroerte en hartaanval.

Als gevolg van deze mogelijke bijwerking staat er sinds 2005 ook een specifieke melding hierover op de bijsluiter van het medicijn.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zelfs wanneer je deze pijnstiller slechts een paar weken slikt je al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, zelfs wanneer je kerngezond bent.

Daarnaast kan het dagelijks gebruik van ibuprofen direct gelinkt worden aan een verhoogd risico op nierfalen en hoorproblemen.

Een nóg groter risico door veelvuldig gebruik van ibuprofen is dat het kan zorgen voor bloedingen in de darm- en buikwanden wat zelfs fatale gevolgen kan hebben wanneer het niet op tijd wordt ontdekt. Dit komt vaker voor bij ouderen.

Mocht je nog niet genoeg redenen hebben om je slaapproblemen op een natuurlijke manier te willen oplossen dan hoop ik dat ik je in dit artikel heb kunnen overtuigen om ibuprofen niet als slaapmiddel te gebruiken.

Beter slapen zonder medicatie

Perfect Slapen in 7 Stappen coverWil jij op een natuurlijke manier leren om sneller in slaap te vallen en langer door te kunnen slapen? Dan raad ik je aan om de 7-Stappen methode te proberen.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je je slaapproblemen bij de wortel kunt aanpakken om zo de onderliggende problemen aan te pakken waardoor je definitief beter slaapt.

Alles wat je in deze cursus leert is wetenschappelijk bewezen door slaapdeskundige William van der Klaauw en hij belooft je dan ook 100% succesgarantie.

Je loopt geen enkel risico, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug wanneer je niet tevreden bent, zonder lastige vragen!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Deze populaire slaapcursus is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *