Wakker worden met hoofdpijn: 11 Redenen waarom je met hoofdpijn of migraine wakker wordt!

Wakker worden met hoofdpijnOngeveer de helft van alle migraine aanvallen doen zich voor tussen 4 uur ’s nachts en 9 uur in de ochtend waardoor wakker worden met hoofdpijn bijna onvermijdelijk wordt.

Wakker worden met migraine of hoofdpijn komt erg veel voor en het is juist het tijdstip van deze aanval wat een belangrijke aanwijzing kan geven over de te volgen behandeling.

Overigens kun je op elk tijdstip gedurende je nachtrust wakker worden van hoofdpijn, dit is een beetje afhankelijk van in welke slaapfase jij je bevindt.

Inhoud

OORZAKEN VAN WAKKER WORDEN MET HOOFDPIJN

Hoofdpijn Will SmithEr zijn veel verschillende factoren die een hoofdpijn aanval kunnen triggeren waardoor je wakker wordt, daarom ga ik de belangrijkste en meest voorkomende met je doornemen.

Daarnaast kan het natuurlijk een combinatie van factoren zijn die voor jou een soort giftige cocktail hebben gevormd waarvan je hoofdpijn krijgt.

Dit is overigens voor iedereen verschillend en het zal daarom een uitdaging zijn om achter jouw ’trigger of triggers’ te komen die jou hoofdpijn of migraine bezorgen.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het meestal aan meerdere factoren tegelijk ligt en dat je moet voorkomen dat deze oorzaken een kans krijgen in je dagelijkse leven.

Laten we dus snel beginnen met de 11 belangrijkste redenen en oorzaken (triggers) waarom je wakker wordt met hoofdpijn.

#1: SLECHTE SLAAPGEWOONTEN

Slecht slapen en slechte slaapgewoonten zijn een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn.

Genoeg en goed slapen is een essentieel onderdeel van het in bedwang houden van hoofdpijn.

daarnaast zorgt het ervoor dat je hersenen zichzelf kunnen herstellen en weer op kunnen laden voor een nieuwe dag, dit kan ook een grote invloed hebben op de rest van je lichaam.

Slapen, hoofdpijn en gemoedstoestand worden allemaal veelal aangestuurd door dezelfde neurotransmitters.

Neurotransmitters geven in je hersenen signalen door en als je slecht slaapt raakt dit proces verstoord en heb je grote kans om wakker te worden met hoofdpijn.

Bovendien zul je door slaaptekort heftiger reageren op fysieke en emotionele pijn waardoor je pijngrens, ook voor hoofdpijn en migraine, dus lager zal liggen.

Het omgekeerde is hierin ook waar, want goed en genoeg slapen zorgt voor een hogere pijngrens en geeft jou een beter humeur.

De volgende redenen kunnen voor slaapgerelateerde migraine zorgen:

 • Te weinig slaap
 • Te veel slaap
 • Verstoorde slaap
 • Slechte slaapkwaliteit
 • Onregelmatige werktijden zoals bijvoorbeeld nachtdiensten
 • Grote verschuivingen in slaaptijden zoals bij een jetlag

Overigens bestaat er een grote kans dat als je een hoofdpijnstoornis als migraine hebt ook een slaapstoornis hebt.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer dan de helft van de mensen met chronische hoofdpijn moeilijk in slaap kunnen vallen en/of moeilijk in slaap kunnen blijven.

Omgekeerd bleek overigens ook waar, want een verstoorde slaap kan op zijn beurt ook hoofdpijnaanvallen triggeren.

Wakker worden met hoofdpijn is dus een veelvoorkomend probleem en kan voorkomen bij zowel migraine als spanningshoofdpijn.

#2: SLAAPSTOORNISSEN

Zoals gezegd zijn er ook een aantal slaapstoornissen die ervoor kunnen zorgen dat je met hoofdpijn wakker wordt.

Vooral slaapapneu en slapeloosheid (insomnie) kunnen voor kopzeer zorgen.

Slaapapneu

Slaapapneu en snurkenMensen die lijden aan slaapapneu nemen tijdens het slapen korte adempauzes (10 – 40 seconden).

Hierdoor moet je daadwerkelijk happen naar adem en verstoort het je slaapkwaliteit zonder dat je er volledig door ontwaakt.

Veel mensen die slaapapneu hebben weten dit niet van zichzelf tot ze hierop door hun partner of huisgenoot worden gewezen.

Daarnaast is snurken een belangrijk symptoom van slaapapneu en is in de meeste gevallen de eerste indicator van deze conditie.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is de meest voorkomende slaapstoornis voor mensen die met hoofdpijn ontwaken.

De belangrijkste klachten zijn: grote moeite om in slaap te kunnen vallen, nog steeds moe wakker worden en vaak wakker worden gedurende de slaap.

Mensen die te kampen hebben met insomnie slapen vaak maar 4 à 5 uur per nacht en krijgen op den duur vaak te maken met slaapangst en depressie.

Door deze slapeloosheid en de hoofdpijn die ermee gepaard kan gaan zul je slechter functioneren in het dagelijkse leven.

#3: MEDICIJNGEBRUIK

Medicijnen hoofdpijn bij ontwakenMedicijngebruik, of verkeerd gebruik van medicijnen, is een veelvoorkomende oorzaak van ochtendhoofdpijn zonder dat men dit meteen constateert.

Deze hoofdpijn of migraine ontwikkelt zich geleidelijk en wordt meestal veroorzaakt door verkeerd gebruik van medicatie of een overdosis van een bepaald medicijn.

Na verloop van tijd kan dit verkeerde medicijngebruik leiden tot verslaving, zoals bijvoorbeeld bij slaappillen, met alle gevolgen van dien.

#4: CAFEÏNE

Wist je dat je binnen een week verslaafd kunt raken aan cafeïne? Nee? Denk daar maar eens over na wanneer je weer een kopje koffie zet of energiedrankje wegtikt.

Zonder gekheid, als je verslaafd bent geraakt aan cafeïne of er een zekere soort van gewenning is ontstaan dan kun je te maken krijgen met afkickverschijnselen als hoofdpijn wanneer je even geen cafeïne krijgt.

Als je veel koffie of energiedrankjes drinkt dan loop je een bijzonder groot risico op chronische migraine en het eerste wat een arts je zal aanraden is cafeïne te vermijden.

Natuurlijk moeten we dit ook weer niet overdrijven en kun je prima elke dag één of twee koppen koffie drinken, maar let hier gewoon op als je weet dat je er vatbaar voor bent.

#5: STRESS

Stress relaxOok stress is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen die uiteindelijk kunnen resulteren in chronische hoofdpijn.

Als je veel last hebt van stress of paniekaanvallen dan kun je moeilijk in slaap vallen omdat je gedachten alle kanten opgaan en je hersenen overuren maken.

Heb je ooit in bed gelegen en je zorgen gemaakt of je wel goed zou kunnen slapen?

Deze emotionele stress kan ervoor zorgen dat je inderdaad slecht slaapt en slecht slapen kan weer voor meer stress zorgen, een soort vicieuze cirkel dus.

#6: TANDENKNARSEN (BRUXISME)

Ook door hevig tandenknarsen tijdens het slapen, ook wel bruxisme genoemd, kun je wakker worden met hoofdpijn.

Dit is wederom een een geval waarbij de oorzaak soms moeilijk te achterhalen is omdat je het zelf niet bewust meemaakt.

Pas op lange termijn krijg je te maken met pijnlijke kaken, pijnlijk gehemelte en beschadigde tanden.

Als je ook overdag je tanden knarst dan doe je dit meestal ’s nachts ook en dan nog vele malen erger als overdag.

#7: VOEDING

Voeding hoofdpijn migraineWe weten inmiddels allemaal dat gezond eten ook onze slaapkwaliteit kan verbeteren. Er zijn zelfs verschillende superfoods om beter te slapen.

Echter wat voor de een gezond is hoeft voor de ander niet per se gezond te zijn, want veel mensen krijgen juist hoofdpijn van een bepaald ingrediënt.

Uiteraard is dit erg individueel en per persoon verschillend en bovendien erg lastig om achter de specifieke voedingsstoffen die jou koppijn geven te komen.

Een aantal bekende (gezonde) ingrediënten die bij veel mensen hoofdpijn veroorzaken zijn:

 • Suiker
 • Zout
 • Gluten
 • Zuivel
 • Soja
 • Noten

In sommige gevallen kan door het eten van deze voedingsstoffen een allergische reactie tijdens het slapen ontstaan.

#8: ALCOHOL

Alcohol is een verdovend middel waardoor je snel in slaap kunt vallen, echter de keerzijde is dat je erg onrustig en niet diep slaapt waardoor je niet goed uitrust.

Daarnaast kan alcohol ervoor zorgen dat je erg snel alweer wakker wordt en naast de bekende kater kan dit ervoor zorgen dat veel mensen met hoofdpijn wakker worden nadat ze gedronken hebben.

Volgens wetenschappers is de slechte slaapkwaliteit door het drinken van alcohol een grotere oorzaak van hoofdpijn dan de alcohol zelf.

Mensen met chronische migraine en hoofdpijn kunnen het beter bij 1 glaasje houden of alcohol volledig links laten liggen.

#9: HORMONEN

Vrouw migraine wakker wordenVeel vrouwen worden wakker met hoofdpijn rondom en tijdens hun menstruatie.

Dit heeft te maken met een veranderende hormoonspiegel die bij mannen niet voorkomt.

Dit verschil verklaart ook waarom vrouwen tot wel drie keer vaker migraine hebben dan mannen.

Een ander hormoon die een rol in je hoofdpijn kan spelen is melatonine. Melatonine is jouw “slaaphormoon” en de productie van dit hormoon neemt af naarmate je ouder wordt.

We weten allemaal wat er kan gebeuren als je slecht slaapt of te weinig slaapt, want ook hier kun je hoofdpijn en migraine van krijgen.

#10: ALLERGIEËN

Je leefomgeving in en rondom je huis speelt een grotere rol dan je wellicht zou denken.

Allergische reacties door bijvoorbeeld huisstofmijt in je huis kunnen voor een constant verstopte neus en luchtweg zorgen waardoor je hoofdpijn kunt krijgen.

Daarnaast kunnen ook reacties en hoofdpijn ontstaan door bepaalde geuren, zoals luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen, deodorant en parfum.

#11: MEDISCHE CONDITIES

Er zijn een aantal (zeldzame) medische condities die ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt en dat je vaak na het slapen wakker wordt met erge hoofdpijn.

De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn het hebben van een hersentumor en arteriitis temporalis (RCA, een ontsteking van een bloedvat bij je slaap).

Wellicht overbodig te vermelden maar in beide situaties is directe medische behandeling vereist.

Hersentumoren kunnen ervoor zorgen dat patiënten midden in de nacht wakker worden dankzij de oplopende druk aan de binnenkant van de schedel.

Deze migraines komen na verloop van tijd steeds vaker voor tot het moment dat het altijd aanwezig is.

De belangrijkste symptomen van arteriitis temporalis (RCA) zijn:

 • Ernstige hoofdpijn
 • Erg gevoelig
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke kaken
 • Je zicht wordt slechter
 • Je ziet dubbel

WAKKER WORDEN MET HOOFDPIJN VOORKOMEN

Om te voorkomen dat je wakker wordt met hoofdpijn wil ik je per specifiek geval een paar tips een aandachtspunten meegeven die dit kunnen helpen voorkomen.

Goede slaapgewoonten

Slapende manAls je rustig en goed slaapt zul je ’s ochtends ook fris en fruitig en bovendien vol energie wakker worden.

Wanneer je goed slaapt ben je vrolijker, kun je je beter concentreren, heb je meer energie en wellicht het belangrijkste voor mensen met chronische hoofdpijn dan heb je een hogere pijngrens.

Om jou te helpen goede slaapgewoonten te ontwikkelen heb ik een aantal bruikbare slaaptips voor je op een rijtje gezet.

 • Volg een vaste slaaproutine met vaste bedtijden (ook in het weekend)
 • Voorkom blootstelling aan blauw licht in de uren voor je naar bed gaat
 • Zorg voor een koele slaapkamer, je valt namelijk makkelijker in slaap in een ruimte die niet te warm is
 • Sport overdag, doe je dit namelijk te dicht op je bedtijd dan zit je lichaam nog vol adrenaline wat voorkomt dat je snel in slaap kunt vallen
 • Creëer een comfortabele slaapomgeving, zorg er dus voor dat je slaapkamer donker en stil is
 • Eet kort voor je gaat slapen geen grote maaltijden meer omdat je ook met een volle maag moeizaam in slaap zult vallen

Slapeloosheid

Bijna alle slaapexperts zijn het erover eens dat de beste behandeling voor slapeloosheid het volgen van een (online) slaaptraining is.

Je leert in zo’n slaaptraining hoe je je geest tot rust kunt brengen en wat je overdag al kunt doen om ’s nachts beter te slapen.

Pas wanneer dit niet zijn vruchten afwerpt kun je via je huisarts je slaap laten onderzoeken om achter de diepere oorzaak van je slapeloosheid te komen.

De beste Nederlandse slaaptraining is de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van gerespecteerd slaapexpert William van der Klaauw, maar daarover later meer.

Slapeloosheid kun je primair verhelpen door het volgen van een slaaptraining of slaapcursus. Pas wanneer dit niet helpt kun je verdere stappen ondernemen en het medische traject ingaan. (Nederlands Slaap Instituut)

Stress

Er zijn vele, soms eeuwenoude, manier waarmee je kunt leren om te gaan met stress en deze stress kunt verlichten of zelfs verhelpen.

 • Accepteer de dingen die je niet kunt veranderen en waar jij geen invloed op hebt
 • Pas je aan, wanneer je de stressfactor niet kunt veranderen kun je wellicht proberen om jouw manier van reageren op deze gebeurtenis te veranderen
 • Voorkom en vermijd onnodige stress
 • Doe ontspanningstechnieken als mindfulness, mediteren, yoga of ademhalingsoefeningen als de 4-7-8 ademhalingstechniek
 • Sporten is ook een goede manier om van je stress af te komen, sla bijvoorbeeld eens al je frustraties weg op een boksbal

Tandenknarsen

Tandenknarsen, of bruxisme, wordt meestal ontdekt door je tandarts die hiervoor speciale knarsbitjes voor kan aanmeten om verdere schade te voorkomen.

Hierdoor voorkom je niet alleen schade aan je tanden, maar ook de pijnlijke kaken die er meestal mee gepaard gaan.

Allergieën

Wanneer wakker worden met hoofdpijn wordt veroorzaakt door een allergische reactie dan is uiteraard de meest voor de hand liggende oplossing om de veroorzakers voorgoed uit je huis te verbannen.

Dit werkt echter niet zo eenvoudig met stof en huisstofmijt, echter je kunt er wel alles aan doen om deze stoffen te verwijderen en daarom wil ik je aanraden om je beddengoed vaker te verschonen en te wassen.

TOT SLOT

Wakker worden met hoofdpijn is een veelvoorkomend en zeer vervelend probleem waarbij veel verschillende factoren een rol kunnen spelen.

Het is daarom moeilijk de exacte oorzaak te achterhalen en dit te verhelpen.

Ik wil je aanraden eerst te proberen je slaapkwaliteit te verbeteren en te leren hoe je dieper kun slapen en genoeg slaapuren kunt maken.

Bij de overgrote meerderheid kan beter slapen de klachten voor meer dan 60% verminderen en wordt chronisch met hoofdpijn wakker worden slechts af en toe ontwaken met hoofdpijn.

VOLG EEN ONLINE SLAAPTRAINING

Perfect Slapen in 7 Stappen boekUit eigen ervaring kan ik zeggen dat het volgen van een online slaaptraining jou kan helpen beter te slapen.

Met name de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw is voor mij erg waardevol geweest.

Je leert in deze training unieke inzichten in wat je wel en wat je niet moet doen om sneller in slaap te vallen en het maximale uit je slaap te halen.

Dit 120+ pagina’s tellende eBook kun je meteen downloaden als PDF-bestand op je computer, smartphone of tablet waarna je direct aan de slag kunt.

Het fysieke hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd!

Download je Perfect Slapen in 7 Stappen via onze exclusieve kortingslink dan krijg je 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks.

Bovendien kun je deze slaapcursus GRATIS uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE!

Perfect Slapen in 7 Stappen is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *