Leer omgaan met insomnie en los het op!

Omgaan met insomnie is voor veel patiënten erg moeilijk, laat staan dat ze weten hoe ze deze chronische slapeloosheid op kunnen lossen.

In dit artikel ga ik je in het kort uitleggen wat insomnie is en wat de symptomen van insomnie zijn. Daarna ga ik je een aantal tips geven die je kunnen helpen om jouw slaapproblemen op te lossen.

Inhoud

OMGAAN MET INSOMNIE

Leer omgaan met insomnie en los het op!Insomnie (Engels: insomnia) is een slaapstoornis waarbij de patiënt niet of extreem moeilijk in slaap kan vallen en/of veel te vroeg wakker wordt om vervolgens niet weer in slaap te kunnen vallen.

Hoewel de meeste mensen op enig punt in hun leven insomnieklachten zullen ontwikkelen is dit (gelukkig) voor het overgrote deel slechts van tijdelijke aard.

Echter zijn er ook aanmerkelijk veel mensen die moeten omgaan met chronische insomnie en voor hun is dit een serieus probleem die hun hele leven kan beïnvloeden en er vaak zelfs voor behandeld moeten worden.

Uit een recent onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de wereldbevolking lijdt aan chronische insomnie en slapeloosheid.

Volgens experts, waaronder de SlaapGoeroe himself, hebben volwassenen elke nacht 7 – 8 uren onafgebroken slaap nodig. Let op dit is een gemiddelde en de slaapkwaliteit is voor een ieder verschillend.

SYMPTOMEN VAN INSOMNIE

Symptomen slapeloosheidMensen die lijden aan chronische slapeloosheid zijn veel minder productief en ervaren een constant gevoel van vermoeidheid.

Daarnaast hebben deze insomnie-patiënten vaak wisselingen in hun gemoedstoestand en dit kan een grote impact hebben op hun dagelijkse activiteiten.

Naast een slecht humeur en weinig energie kan slecht omgaan met insomnie zelfs lijden tot meer serieuze aandoeningen als: hart- en vaatziekten.

Veel voorkomende symptomen slapeloosheid

  • Moeilijk in slaap vallen
  • Vaak wakker worden midden in de nacht zonder dat hier een reden voor is
  • Veel te vroeg wakker worden
  • Angst, depressie en irritatie
  • De gehele dag moe en slaperig voelen
  • Moeite met concentreren
  • Wakker worden met het gevoel dat je niet uitgerust bent
  • Migraine aanvallen
  • Het maken van fouten en zelfs ongelukken door gebrek aan concentratie
  • Maag- en darmklachten

OORZAKEN VAN SLAPELOOSHEID

Biologische klok insomnieJe slaap- en waakritme is sterk afhankelijk van je geestelijke gesteldheid.

Als je bijvoorbeeld last hebt van stress houdt dit je gedachten bezig en kun je moeilijk slapen.

Denk bijvoorbeeld aan: schoolexamen, werk, gezondheidszorgen of familieproblemen.

Verdere verslechtering van deze evenementen kan ook je slaapcyclus verder verstoren.

Veel voorkomende oorzaken van insomnie

  • Depressie: Een depressie is een serieuze geestelijke aandoening die wordt gekenmerkt door droefheid en onzekerheid. Bepaalde levensgebeurtenissen kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie, denk hierbij aan bijvoorbeeld een scheiding, gestorven familielid of ontslagen worden, waarna de persoon of teveel slaapt of juist nachten wakker ligt. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de insomnie-patiënten ontstaan zijn door een bewezen psychische conditie.
  • Chronische medische condities als: hartfalen, beroerte, kanker, schildklieraandoening, ziekte van Parkinson, alzheimer, longziekten en refluxziekte worden ook vaak gelinkt aan insomnie.
  • De behoefte om ’s nachts te urineren (vaak bij diabetespatiënten) kan ook leiden tot chronische slapeloosheid.
  • Onregelmatig slaapritme is ook een veel voorkomende oorzaak van insomnie (dit komt vaak voor bij mensen die werken in ploegendienst).
  • Het nuttigen van cafeine voor het slapen gaan kan de oorzaak zijn van langdurig niet kunnen slapen en wordt daarom sterk afgeraden, ook het gebruik van nicotine, dus roken, voor het slapen kan ervoor zorgen dat je wakker ligt. (Lees ook: 14 Slaaptips voor een betere nachtrust).
  • Hoewel alcohol een verdovende werking heeft kun je door het drinken ervan toch vaak midden in de nacht wakker worden omdat het invloed uitoefent op je remslaap.
  • Het gebruik van medicijnen voor allergie, bloeddruk kunnen ook voor insomnie zorgen. Maar er zijn meer medicijnen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt, enkele voorbeelden hiervan zijn: Ritalin, antidepressiva en zelfs eenvoudige pijnstillers.
  • Het nuttigen van een grote maaltijd voor je op bed gaat kan er eveneens voor zorgen dat je slecht slaapt. De grote reden hiervan is omdat het vaak zwaar op je maag ligt en je lichamelijk slecht zult voelen als je gaat liggen en probeert te slapen.

RISICOFACTOREN SLAPELOOSHEID

Omgaan met insomnieAls je je slapeloosheid op wilt lossen moet je bepaalde risicofactoren zoveel mogelijk uit je leven bannen, mits dit mogelijk is.

Indien dit niet mogelijk is dan is het belangrijk de risico’s te herkennen en jezelf zo weinig mogelijk in deze situaties brengen.

Enkele risicofactoren voor slapeloosheid zijn:

  • Veranderingen in je hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus en na de menopauze zorgen ervoor dat vrouwen meer risico lopen insomnie te ontwikkelen.
  • Naarmate je ouder wordt neemt de kans op slapeloze nachten toe, dit heeft vooral te maken met veranderingen in het slaappatroon.
  • Stress, mentale problemen zoals: depressie, angst, posttraumatische stressstoornis en bipolaire stoornis vergroten de kans op insomnie.
  • Nachtdiensten en ploegendiensten met steeds veranderende werktijden kunnen ook de kans op het ontwikkelen van slapeloosheid vergroten.
  • Na een lange vliegreis kan ook een vorm van insomnie optreden echter is dit vaak van tijdelijke aard en zijn de symptomen meestal na een week verdwenen.

WAAROM INSOMNIE VERHELPEN?

Chronische slapeloosheid kan leiden tot een grote variëteit van andere complicaties.

Een aantal bijkomende complicaties van chronische insomnie zijn:

  • Insomniepatienten hebben een groot risico op overgewicht of zelfs obesitas door negatieve veranderingen in de serumniveaus van het hormoonstelsel (endocrien systeem).
  • De kans op hartziekten, hoge bloeddruk en diabetes wordt vele malen groter als je nachten wakker ligt.
  •  Slechte slapers lopen een veel groter risico op ongelukken in het verkeer door gebrek aan concentratie.
  • Psychische stoornissen komen vaker voor bij chronische slapelozen.
  • De stress die vaak gepaard gaat met slapeloosheid, of beter gezegd de slapeloosheid die gepaard gaat met stress, brengt een groter verslavingsrisico met zich mee (drugs, alcohol, (slaap)medicatie).

BEHANDELINGEN VOOR INSOMNIE

DIRECT BETER SLAPEN DANKZIJ DE 7-STAPPEN METHODE!

Gedragstherapie & Cognitieve gedragstherapie

Als stress, depressie of angst de oorzaak van insomnie is kan een normale gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie je helpen om te gaan met je negatieve gedachten die jou uit je slaap houden.

Ontspanningstechnieken

Ademhalingstechnieken, biofeedback, spierontspanning en yoga voor het slapen kunnen ervoor zorgen dat je beter zult slapen.

Al deze technieken zorgen immers voor een betere spierspanning, gemoedstoestand, hartritme en ademhaling.

Slaaprestricties

Bij deze therapie wordt de tijd die je in bed doorbrengt teruggebracht, waardoor je de volgende nacht extra vermoeid bent en als het goed is beter slaapt.

Na verloop van tijd wordt de tijd in bed geleidelijk opgeschroefd als je slaap verbeterd.

Paradoxale intentie

Paradoxale intentie betekent dat je passief wakker blijft. Het doel hiervan is dat je de angst om te gaan slapen vergeet en in plaats van in slaap proberen te vallen juist probeert wakker te blijven.

Natuurlijke slaapopwekkers en hulpmiddelen

Insomnie oplossen met yogaEr zijn veel mensen die baat hebben bij natuurlijke slaapopwekkers zoals: acupunctuur, yoga en meditatie kunnen om slaapproblemen op te lossen.

Daarnaast zijn er een aantal andere hulpmiddelen op de markt die kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaapmaskers en oordoppen om licht en geluid van buiten tegen te houden.

Het is belangrijk om in een donkere en geluidsdichte omgeving te slapen, richt je slaapkamer hier dus ook op in.

Lichttherapie

Het doel van lichttherapie is het terugzetten van je biologische klok met behulp van licht als je vaak veel te vroeg wakker wordt.

Het doel is met behulp van een medische lichtbak je lichaam te laten denken te laten denken dat het nog overdag is terwijl het al laat in de avond is, waardoor je je slaap uitstelt en als het goed is later wakker wordt.

Medicijnen

Hoewel dokters terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen voor langer gebruik doen ze dit in sommige gevallen wel.

Enkele slaapmedicijnen waarbij het risico tot verslaving minimaal is zijn: Ramelteon, Zolpidem, Eszopiclone en Zaleplon.

Perfect Slapen in 7 Stappen

Perfect Slapen in 7 Stappen 50% kortingZelf ben ik een grote fan van de Perfect Slapen in 7 Stappen methode om jouw slaapprobleem op te lossen.

In deze cursus leer je onder andere hoe je je biologische klok weer gelijk kunt zetten en de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur te controleren.

Voor mij heeft deze uitgebreide cursus erg goed gewerkt en slaap ik sinds ik de trainingen gevolgd heb veel beter.

Ik zou daarom iedereen aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode een kans te geven. Je krijgt nu zelfs 50% korting en betaalt daarom geen €74,- maar €37,-.

Bovendien kun je deze cursus zonder risico uitproberen, want als je na 90 dagen nog niet beter slaapt en niet tevreden bent krijg je je geld terug!

Klik hier voor een uitgebreide review van de Perfect Slapen in 7 Stappen methode en hieronder om deze cursus meteen te downloaden en meteen te beginnen.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!

Ruim 15.000 mensen gingen je al voor!

OMGAAN MET INSOMNIE, LOS JE SLAAPPROBLEEM OP!

Hoewel je op een gegeven moment misschien leert omgaan met insomnie is het toch belangrijk om een blijvende oplossing voor je slaapprobleem te vinden.

Omdat je symptomen van insomnie erg heftig kunnen zijn en er vaak veel nevenklachten door ontstaan is goed slapen van groot belang.

zoals gezegd heeft voor mij de Perfect Slapen in 7 Stappen methode goed geholpen, maar ik hoop dat je ook iets hebt aan alle andere tips die de revue zijn gepasseerd in dit artikel.

Heb jij last van insomnie? Of heb je in het verleden slapeloosheid gehad? Laat dan even in de reacties hieronder weten wat voor jou de oplossing was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *