5 Redenen waarom volwassenen slecht doorslapen [+ Oplossingen]

5 Redenen waarom volwassenen slecht doorslapenVan vooral jonge kinderen is het bekend dat ze vaak slecht doorslapen, maar wist je dat ook veel volwassenen slecht doorslapen? Waardoor komt dit?

Laat ik beginnen met te zeggen dat het ook voor volwassenen doodnormaal is om midden in de nacht wakker te worden, dit zit zelfs ingebakken in ons DNA.

Volgens slaapexperts slaapt zelfs niemand de hele nacht door en zijn zelfs 5 nachtelijke ontwakeningen heel erg normaal.

WAAROM VOLWASSENEN SLECHT DOORSLAPEN

Dit stamt terug uit de tijd dat we nog holbewoners waren en mensen wakker moesten worden om de omgeving te verkennen op de aanwezigheid van wilde dieren waarna ze weer verder konden slapen.

Het punt is echter dat de meeste mensen zich hier niet bewust van zijn omdat ze erg kort en erg licht wakker worden.

Het wordt pas een probleem wanneer je midden in de nacht klaarwakker wordt en moeite hebt om weer in slaap te vallen.

Wanneer jij als volwassene slecht doorslaapt en belangrijker nog niet weer kun inslapen nadat je wakker bent geworden kan één of meerdere van de onderstaande redenen de oorzaak zijn:

#1: JE MOET PLASSEN

Plassen tijdens nachtrustEr zijn veel redenen waarom je ’s nachts moet plassen, dit wordt ook wel nocturie genoemd.

Echter als je merkt dat je vaker dan 2 keer per nacht naar het toilet moet om je blaas te legen, zelfs als je weinig drinkt tijdens de avonduren, dan kan het verstandig zijn om juist méér water te drinken voor je naar bed gaat.

Voeg een snufje zout toe aan het water om je interne balans van water en elektrolyten weer op peil te brengen.

Wanneer je te veel water drinkt en te weinig zout neemt dan wil je lichaam juist water lozen wat een verklaring voor je nachtelijke toiletavontuurtjes kan zijn.

Oplossing: Drink ongeveer een half uur voor je naar bed gaat een klein glas water met een snufje onbewerkt zeezout.

Onbewerkt zout helpt het water in al je cellen te krijgen, maar let op ga niet bijvoorbeeld alleen zout eten.

Meng het echt door het water om ervoor te zorgen dat beide niveaus gehandhaafd blijven.

#2: JE BENT OVERVERHIT

Slaapexperts zijn het erover eens dat je slecht kun doorslapen – en in slaap vallen – wanneer je lichaamstemperatuur te hoog is.

De slaapkamertemperatuur, wat je draagt of niet draagt en je beddengoed bepalen gezamenlijk hoe warm je bent tijdens het slapen.

Oplossing: Mensen kunnen prima slapen bij veel verschillende temperaturen, maar een slaapkamertemperatuur van tussen 15 en 18 graden is voor de meeste mensen het meest ideaal.

Als extra tip wil ik je aanraden om een warm bad of douche te nemen voor je gaat slapen.

Dankzij het warme water stijgt je lichaamstemperatuur licht, maar wanneer je eruit stapt dan daalt deze weer en dit is een signaal die je brein associeert met slapen.

#3: ‘S AVONDS TV KIJKEN EN APPEN

Vrouw met laptop op bedAls je ’s avonds kort voor je gaat slapen tv kijkt of veel met je smartphone bezig bent om bijvoorbeeld te appen of Instagram te checken dan kan dit ervoor zorgen dat je slecht doorslaapt.

Door je ogen laat op de avond bloot te stellen aan licht produceert je lichaam geen melatonine en dit is nu juist het slaaphormoon.

Vooral smartphones, tablets en laptops zijn bronnen van blauw licht die mensen vaak dichtbij hun ogen houden en dit zorgt bij velen voor een verstoorde slaap.

Oplossing: Dim het licht in je kamer en zorg ervoor dat je het laatste uur voor je gaat slapen niet meer naar beeldschermen kijkt.

Lukt dit niet? Uit onderzoek is gebleken dat het blauwe licht van smartphones het meest problematisch is.

Door het licht van je beeldscherm te dimmen of de nachtmodus in te schakelen kun je dit al grotendeels opvangen.

Zorg er daarnaast voor dat je je mobieltje tenminste een halve meter van je gezicht houdt om ervoor te zorgen dat je beter slaapt.

#4: HET “OH ZO LEKKERE” SLAAPMUTSJE

Hoewel een slaapmutsje nog zo lekker is en je ook daadwerkelijk helpt om in slaap te vallen verstoort het je slaap ook.

Alcohol is een verdovend middel waardoor je makkelijk in slaap valt wanneer je genoeg drinkt.

Tijdens de eerste paar uur na het drinken is je lichaam bezig de alcohol af te breken waardoor je de meest herstellende slaapfase – de REM-slaapfase – vaak misloopt en erg onrustig slaapt.

Hoewel je snel in slaap valt zul je merken dat het tweede deel van je nachtrust erg onrustig is en vaak wakker wordt.

Oplossing: Het beste slaapmutsje bestaat niet, want als je alcohol drinkt zul je simpelweg moeten accepteren dat je onrustig en met veel gesnurk zult slapen.

Probeer vroeg op de avond alcohol te drinken en een paar uur voor je naar bed gaat alleen water te drinken.

Op deze manier geef je je lichaam de kans de alcohol af te breken voor je probeert te slapen.

#5: STRESS, ZORGEN EN PIEKEREN

Lezen in bedOf je nu stress hebt om je werk, je kinderen, financiën of relatieproblemen hebt, stress is de nummer 1 oorzaak van slaapproblemen.

Hierover kun je bijvoorbeeld uren liggen piekeren en woelen in je bed voor je in slaap valt, maar je kunt er ook midden in de nacht wakker van worden.

Stress is namelijk ook een van de redenen waardoor veel volwassenen slecht doorslapen, gelukkig zijn er wel een aantal manieren om deze stress te kanaliseren en op te lossen.

Vooral mediteren en mindfulness oefeningen kunnen goed helpen om zorgen weg te nemen en je gemoedstoestand te verbeteren waardoor je beter kunt slapen.

OplossingEr zijn een aantal kalmeringstechnieken die je kunt toepassen voor je gaat slapen om sneller in slaap te vallen en rustiger te slapen waardoor je minder vaak wakker wordt.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

BETER DOORSLAPEN DANKZIJ PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekDe online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw geeft je alle handvaten die je nodig hebt om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen.

Je leert o.a. hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan kunt maken en hoe je er overdag al voor kunt zorgen dat je ’s nachts beter slaapt.

Je kunt het 120+ pagina’s tellende eBook meteen downloaden waardoor je meteen aan de slag kunt en krijg het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je tijdelijk 50% korting en een aantal gratis bonus eBooks, waaronder het Welterusten Snacks Receptenboek!

Je kunt deze online slaapcursus gratis uitproberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *