’s Nachts plassen afleren [7 Praktische tips]

's Nachts plassen aflerenWord jouw slaap ook elke nacht onderbroken omdat je moet plassen? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips om ’s nachts plassen af te leren zodat je lekker door kunt slapen.

’s Nachts plassen is een veel voorkomend probleem en wordt ook wel nycturie genoemd.

Nycturie is niet echt een ziekte op zich, maar meer een verschijnsel en bijwerking van een medisch probleem of simpelweg doordat je te veel hebt gedronken.

“Het is erg vervelend om elke nacht wakker te worden en te moeten plassen, want het zorgt niet alleen voor een slechte slaapkwaliteit, maar kan ook wijzen op een serieus gezondheidsprobleem,” zegt slaapexpert Tom v/d Petten.

Over het algemeen wordt er in Nederland van nycturie gesproken wanneer iemand geregeld twee keer per nacht moet plassen. Sommige mensen moeten echter meer dan vier keer per nacht uit bed. (Gezondheidsnet)

‘S NACHTS PLASSEN (NYCTURIE)

Versla nycturieEr zijn twee hoofdoorzaken die ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt en moet plassen.

De eerste is dat je lichaam te veel urine produceert en als dit het geval is dan plas je meestal ook elke keer daadwerkelijk alles uit.

Dit kan komen doordat je te veel drinkt, maar kan ook een bijwerking van bepaalde medicatie zijn of zelfs een serieus gezondheidsprobleem als hartfalen, nier- en leverproblemen.

De tweede reden is dat je blaas simpelweg aangeeft dat je moet plassen, zelfs als deze niet vol is.

In dit geval plas je elke keer dat je naar het toilet gaat slechts een kleine hoeveelheid.

Dit kan te maken hebben met verschillende irritaties aan je blaas, zoals een ontsteking door een infectie of een vergrote prostaat.

‘S NACHTS PLASSEN AFLEREN MET DEZE PRAKTISCHE TIPS

Gelukkig zijn er wel een aantal praktische tips om ’s nachts plassen af te leren of in ieder geval te verminderen.

Dus als jij elke nacht keer op keer naar het toilet moet om te plassen dan is dit artikel voor jou en hoop ik dat je er iets aan zult hebben.

Ik wil je aanraden eerst deze tips te proberen, maar wanneer de klachten aanhouden toch je huisarts te raadplegen voor eventueel verder onderzoek.

#1: Drink minder voor je gaat slapen

Drink minder waterDe eerste tip om minder vaak ’s nachts wakker te worden omdat je moet plassen is erg eenvoudig en voor de hand liggend.

Drink simpelweg minder voor je gaat slapen en dan met name in de twee uren voor je naar bed gaat.

Zorg ervoor dat je overdag genoeg drink dan heb je ’s avonds geen dorst meer en krijgt je lichaam de kans om alle vloeistoffen op tijd te verwerken.

Op deze manier kun je kort voordat je naar bed gaat voor de laatste keer plassen en daarna de hele nacht doorslapen.

#2: Minder met cafeïne en alcohol

Cafeïne irriteert je blaas waardoor je vaker moet plassen, bovendien kan het je slaap ernstig verstoren als je er te veel van drinkt voor je gaat slapen.

Maar ook alcohol is zeker geen slaapvriend omdat je blaas ook door het drinken van alcohol zich anders gaat gedragen dan normaal.

Door het drinken van alcohol verminderd de productie van ADH (Antidiuretisch hormoon) in je lichaam.

Dit hormoon zorgt ervoor dat je minder urine produceert en wanneer dit onderdrukt wordt maak je dus meer urine aan waardoor je vaker moet plassen.

Deze onderdrukking van ADH kan ook tijdens het slapen doorgaan waardoor je ook ’s nachts vaker moet plassen.

Eet minder zout

#3: Eet minder zout

Een andere manier om ’s nachts plassen (gedeeltelijk) af te leren is door je zoutinname terug te dringen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die de helft minder zout eten ’s nachts gemiddeld 1 keer minder wakker worden door een volle blaas.

Bovendien voelden ze zich ook overdag fitter, waarschijnlijk omdat hun slaap minder vaak verstoord werd.

#4: Stop met snurken

Partner snurktOvermatig snurken kan veroorzaakt worden door slaapapneu, dit is een medische conditie waarbij je tijdens het slapen letterlijk stopt met ademen.

Slaapapneu is vaak te herkennen aan luidruchtig snurken waarna een adempauze van 10 – 40 seconden volgt.

Volg deze tips om te stoppen met snurken en slaapapneu aan te pakken!

Een ander symptoom van slaapapneu is dat je vaak licht ontwaakt na een adempauze, zelfs wanneer je hier niet bewust van bent.

Echter deze onderbrekingen van je diepe slaap kunnen er wel voor zorgen dat je lichaam denkt te moeten plassen.

Zonder deze slaaponderbrekingen had je lichaam waarschijnlijk wè kunnen wachten tot de volgende ochtend.

#5: Verplaats de tijdstippen van medicijngebruik

Slaappillen afbouwenAls je een diureticum gebruik dan kun je deze het beste in de ochtend innemen dan rondom je bedtijd.

Een diureticum is een middel dat de afgifte van water door de nieren bevordert. Het gevolg hiervan is een verhoogde productie van urine. Daarom worden dergelijke middelen in de volksmond vaak betiteld als plastablet of plaspil. (Wikipedia)

Diuretica, of vocht afdrijvende geneesmiddelen, worden o.a. gebruikt tegen een te hoge bloeddruk.

Deze medicijnen helpen je nieren zout en water af te drijven waardoor je bloedvolume lager wordt en je hart minder hard hoeft te werken om het geheel rond te pompen.

Door deze in de ochtend in te nemen moet je inderdaad overdag vaker plassen, maar hoef je dit niet midden in de nacht tijdens het slapen te doen.

Andere medicijnen waardoor je vaak ’s nachts moet plassen zijn:

  • Antidepressiva
  • Anesthetica (verdovende middelen)
  • Pijnstillers
  • Antibiotica

#6: Draag compressiekousen in bed

Nycturie kan ook voorkomen door vochtophopingen in bepaalde lichaamsdelen wanneer je ligt.

Hierdoor ontstaat meer druk op je benen en verminderd juist de druk in je bloedvaten waardoor vloeistoffen opnieuw door je bloedstoom verdeeld worden.

Het dragen van compressiekousen kan vochtophopingen in de benen voorkomen waardoor je dus minder vaak ’s nachts hoeft te plassen.

Als je benen overdag al erg opgezwollen zijn dan kun je dit ook meteen behandelen door je benen omhoog te plaatsen.

#7: Leer hoe je dieper kunt slapen

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenWanneer mensen ’s nachts moeten plassen heeft dit vaak te maken met het feit dat ze erg licht slapen waardoor ze steeds wakker worden om te gaan plassen.

Echter als je dieper slaapt dan zal je lichaam deze drang vaak kunnen onderdrukken en wachten tot je de volgende ochtend wakker wordt.

Maar hoe leer je nu hoe je dieper kunt slapen? En is dit überhaupt mogelijk? Ja, dat is mogelijk en er zijn zelfs vele (online) slaaptrainingen die je het kunnen leren.

Uit eigen ervaring wil ik je echter de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

Je leert in dit 120+ pagina’s tellend eBook hoe je sneller in slaap valt en dieper slaapt aan de hand van vele tips en oefeningen.

Na het downloaden kun je direct aan de slag en krijgt het fysieke hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Via SlaapGoeroe.nl mag je deze unieke online slaaptraining bovendien gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen downloaden via de onderstaande link!

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN DIRECT!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *