Is samen slapen beter of slechter voor je gezondheid?

De meeste slaaponderzoeken richten zich in de meeste gevallen op het slaapgedrag van het individu, maar welk effect heeft samen slapen met je partner op je nachtrust en je algehele gezondheid?

Sommige mensen zweren erbij dat ze geen oog dichtdoen als ze alleen in een groot bed moeten slapen terwijl anderen juist genieten van alle ruimte om zich heen.

Naar schatting slapen ongeveer 60% van de mensen samen in een bed met hun partner en dit wordt dan ook gezien als de normaalste zaak.

SAMEN SLAPEN: EEN EEUWENOUDE GEWOONTE

Samen slapenIs nu het moment gekomen om deze eeuwenoude gewoonte overboord te gooien voor onze eigen gezondheid en de gezondheid van onze partners?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het beter voor onze gezondheid is als we alleen slapen.

Wij mensen brengen ongeveer een derde van ons leven door in bed terwijl in Nederland jaarlijks ongeveer 3 miljoen mensen te kampen krijgen met een slaapprobleem (zowel langdurig als eenmalig). Dit komt neer op iets minder dan 20% van alle Nederlanders.

Daarom is het ook niet verrassend dat er veel geld (miljarden euro’s) omgaat in de slaapindustrie en slaaponderzoek.

WEINIG ONDERZOEK NAAR SAMEN SLAPEN

Zoals eerder genoemd missen veel onderzoeken een cruciaal gegeven: de meeste mensen slapen samen in een bed en dus niet alleen.

Lange tijd heeft niemand er ooit aan gedacht dat wanneer je een bedpartner krijgt dit grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Hier komt nu echter verandering in, want men komt er meer en meer achter dat onze slaappatronen veranderen als we samen in een bed gaan liggen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben op onze levens, zowel goed als slecht.

Hoewel de slaaponderzoeken gericht op samen slapen op één hand te tellen zijn blijken hier wel verrassende inzichten uit voor te zijn gekomen.

PSYCHOLOGISCHE EFFECTEN

Samen slapen met hondSlaaponderzoeken waarbij lichaamsbewegingen en hersenactiviteit wordt gemeten hebben uitgewezen dat het delen van een bed leidt tot een slechtere slaapkwaliteit dan wanneer je alleen slaapt.

Om precies te zijn brengen mensen met een bedpartner minder tijd door in de REM-slaap en neemt de fysieke activiteit tijdens de nacht toe vergeleken met mensen die alleen in een bed slapen.

Dus iedereen die niet alleen slaap heeft een slechtere nachtrust? Dit is niet helemaal waar, het ligt iets gecompliceerder.

EMOTIONELE EFFECTEN

Ondanks het bewijs dat samen slapen helemaal niet per se goed voor je is klaagden veel kandidaten over dat ze lekkerder in bed liggen samen met hun partner dan alleen.

Hoe kan er zo’n groot verschil zijn tussen je eigen gevoel en de daadwerkelijke resultaten van professioneel onderzoek?

Volgens onderzoekers van de universiteit van Utah in de VS moeten we om deze vraag te kunnen beantwoorden dieper ingaan op de relatie tussen geliefden en bedpartners.

Uit een onderzoek in 2008 bleek dat wanneer stellen tijdelijk ’s nachts gescheiden werden (zakenreis, LAT-relatie) ze vaker verlatingsangst ontwikkelden.

Hoewel dit vaker voorkomt bij jonge kinderen kan elke vorm van verlatingsangst ook op het volwassen leven een grote impact hebben.

Vooral tijdens de fase dat deze stellen daadwerkelijk van elkaar gescheiden sliepen had dit een grote invloed op de slaapkwaliteit.

Een mogelijke reden waarom je beter slaapt naast je partner is dus dat je gehecht aan elkaar bent en je je onderbewust angstig voelt als deze persoon er (tijdelijk) niet is.

Samengevat, als je samen slaapt gaat je slaapkwaliteit omlaag omdat je elkaar vaak in de weg ligt, maar aan de andere kant verergert je slaap nog verder door de effecten van verlatingsangst.

BIOLOGISCHE KLOK AFSTEMMEN MET JE PARTNER

Man en vrouw in bedDit is echter de enige manier waarom koppels elkaars slaapkwaliteit kunnen beïnvloeden, want naast het overduidelijke tegelijkertijd gaan slapen hebben partners invloed op nog veel meer randvoorwaarden voor een goede slaap.

Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan hoe laat er gegeten wordt en hoe het verdere verloop van de avond wordt ingevuld.

Deze factoren, samen met nog veel meer andere kleine randvoorwaarden, hebben een grote invloed op je biologische klok, het zogenaamde circadiane ritme.

Zo kwamen wetenschappers erachter dat uit het gelijk afstemmen van het slaap- waakritme van stellen de kracht van hun relatie kan worden afgelezen.

Stellen die niet tegelijk slapen en ontwaken hebben een slechtere slaapkwaliteit dan stellen die wel een gelijk slaap- waakritme hebben.

Met andere woorden, stellen die samen gaan slapen en ook ongeveer tegelijk wakker worden zijn veel tevredener over hun relatie dan koppels bij wie dit niet het geval is.

IS SAMEN SLAPEN SLECHTER VOOR JE DAN ALLEEN SLAPEN?

Als je optimaal wil slapen kun je het beste voor een vrijgezellenleven kiezen, maar als je van plan bent te gaan samenwonen kan het belangrijk zijn dat je precies weet hoe laat je partner gaat slapen en wanneer hij of zij ongeveer wakker wordt.

OOK SAMEN GOED SLAPEN?

Perfect Slapen in 7 Stappen boekWil jij ook samen met je partner altijd goed slapen dan wil ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw aanraden.

In deze cursus leer je hoe je omgaat met slaapangst, de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur te controleren en de juiste slaaphormonen op het juiste moment aan te maken.

Daarnaast leert slaapexpert van der Klaauw je hoe je je biologische klok weer gelijk kunt zetten met een aantal eenvoudige maar uitgebreide oefeningen die je ook samen met je partner kunt uitvoeren.

Niet-goed-geld-terug garantie 

Daarnaast vind je in dit 120 pagina’s tellend eBook en fysiek boek uitgebreid omschreven waarom je juist deze oefeningen uitvoert.

Ruim 5.000 tevreden klanten gingen je al voor en als klap op de vuurpijl mag ik je ook nog eens 50% extra korting aanbieden. 

Dus waar wacht je nog op? Download Perfect Slapen in 7 Stappen via de kortingslink hieronder en ga direct aan de slag.

Als je echter nog twijfelt weet dan dat je met de niet-goed-geld-terug garantie tot 90 dagen na aankoop gewoon je geld terugkrijgt.

Wacht niet langer en vergeet al die slapeloze nachten en bestel Perfect Slapen in 7 Stappen met 50% korting.

GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *