Is slaapapneu gevaarlijk? En wat zijn de (verborgen) gevaren van ernstige onbehandelde slaapapneu?
Ja, slaapapneu is gevaarlijk! Sterker nog, ernstige en onbehandelde apneu kan levensbedreigend en zelfs dodelijk zijn.
Ok, ik geef toe dat dit slechts in een enkel uitzonderlijk geval gebeurt en dan nog is het discutabel of slaapapneu daadwerkelijk de doodsoorzaak is of dat het juist komt door de symptomen en bijwerkingen van deze slaapstoornis.
Toch was het internet in 2016 in rep en roer toen obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) werd genoemd als de doodsoorzaak van Carrie Fisher, a.k.a. Prinses Leia uit Star Wars.
Haar manager verklaarde later dat ze al jaren ademhalingsproblemen had en dit voor haar “normaal” was geworden.
Deze ademhalingsproblemen en bijbehorende adempauzes bleven haar ook in haar slaap kwellen waarna ze uiteindelijk niet meer wakker is geworden.
Inhoud
SLAAPAPNEU IN NEDERLAND
Naar schatting lijden ongeveer een half miljoen tot 1 miljoen Nederlanders aan slaapapneu, vaak zonder dat ze zich hiervan bewust zijn.
In 2013 deed de universiteit van Twente in samenwerking met het Medisch Spectrum Twente, de Apneu Vereniging en Philips onderzoek naar de omvang van deze slaapstoornis.
Aan dit grootschalig slaaponderzoek namen 4.206 medewerkers van Philips deel en hieruit bleek dat 269 medewerkers (6,4%) slaapapneu hadden.
Het meest schokkende aan de bevindingen was dat 209 kandidaten (78%) zich hier niet eens van bewust waren.
Verwacht wordt dat het probleem ook de komende jaren alsmaar groter wordt vanwege de toename van overgewicht onder Nederlanders.
>> Klik hier voor het beste Nederlandse online oefenprogramma om slaapapneu op te lossen!
WAT IS SLAAPAPNEU PRECIES?
Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de patiënt tijdens het slapen meerdere keren stopt met ademen, dit doet hij of zij gemiddeld ongeveer 10 seconden maar deze adempauzes kunnen in sommige gevallen oplopen tot wel 40 seconden.
Er wordt van slaapapneu gesproken wanneer de patiënt minimaal 5 keer per uur minimaal 10 seconden stopt met ademen.
Vaak schrikken patiënten kortstondig (lichtelijk) wakker nadat ze hun adem hebben ingehouden om vervolgens direct weer verder te slapen.
De hoeveelheid adempauzes wordt uitgedrukt met de afkorting ‘AHI’, oftewel: Apneu Hypopneu Index.
Slaapapneu wordt onderverdeeld in drie verschillende gradaties, namelijk:
Lichte slaapapneu | 5 – 15 Adempauzes per uur |
Matige slaapapneu | 15 – 30 Adempauzes per uur |
Ernstige slaapapneu | 30 Of meer adempauzes per uur |
30 Of meer adempauzes per uur is een uitzonderlijk ernstige vorm van slaapapneu en je dient direct je huisarts te raadplegen en intensief slaaponderzoek te ondergaan wanneer dit ontdekt wordt! (Tom v/d Petten, slaapexpert)
VERSCHILLENDE SOORTEN APNEU
Zoals gezegd is slaapapneu een slaapstoornis die erg gevaarlijk kan zijn wanneer je niet weet dat je het hebt en het onbehandeld blijft.
Er zijn drie verschillende soorten slaapapneu, namelijk:
- Obstructieve slaapapneu (OSAS): Dit is de meest voorkomende vorm van slaapapneu waarbij je keelspieren tè ontspannen zijn en je luchtweg geblokkeerd raakt.
- Centrale slaapapneu (CSAS): Bij deze vorm van apneu stuurt het brein niet de juiste signalen naar de spieren die de ademhaling reguleren.
- Complex slaapapneusyndroom: Deze vorm van apneu kan uit het niets opduiken en wordt gekenmerkt door het tegelijk hebben van zowel obstructieve slaapapneu als centrale slaapapneu. Complex slaapapneusyndroom is bijzonder zeldzaam.
HOE KUN JE SLAAPAPNEU HERKENNEN?
Om slaapapneu bij jezelf te constateren is bijzonder lastig, simpelweg omdat je slaapt.
Je (bed)partner daarentegen zal snel kennismaken met de symptomen van deze slaapstoornis omdat dit gepaard gaan met:
- Adem inhouden tijdens het slapen (soms tot wel 40 seconden)
- Licht ontwaken en happen naar adem waarna je direct weer in slaap valt
- Luidruchtig snurken
- Erg geïrriteerd wakker worden
Dit zijn de symptomen waar vooral je partner of huisgenoot last van zal hebben.
Toch zijn er ook wel degelijk signalen waaraan je slaapapneu ook zelf kunt herkennen, zoals:
- Overmatig vermoeid wakker worden (zelfs na genoeg slaapuren)
- Kortademig wakker worden met hoofdpijn en een droge mond
- Levensechte nachtmerries waarin je het gevoel hebt dat je verdrinkt
- Concentratieproblemen
- Slaperigheid overdag tijdens alledaagse activiteiten zoals werken tv kijken of autorijden
- … en wederom snel geïrriteerd zijn, dat merk je zelf ook wel toch?
>> Wil jij er snel achterkomen of je mogelijk slaapapneu hebt? Doe dan de online test van Apneu Centrum Nederland.
>> Wanneer bovenstaande test uitwijst of je vermoedt dat je slaapapneu hebt dien je altijd je huisarts te raadplegen en verder slaaponderzoek te ondergaan.
WAT ZIJN DE GEVAREN VAN ONBEHANDELDE SLAAPAPNEU?
Zoals gezegd is chronische en onbehandelde slaapapneu een gevaarlijke slaapstoornis die voor de nodige gezondheidsrisico’s kan zorgen.
Ik heb in dit artikel de 11 grootste gevaren van slaapapneu voor je verzameld:
- Overmatige vermoeidheid overdag
- Hoge bloeddruk
- Hart- en vaatziekten
- Brandend maagzuur
- Diabetes type 2
- Overgewicht
- Metabool syndroom
- Leverproblemen
- Complicaties bij operatie of medicijngebruik
- Depressie
- Auto-ongelukken
#1: Overmatige vermoeidheid overdag
Als je slaapapneu hebt is het niet vreemd dat je overdag erg moe bent, want je wordt immers 15 tot 30 keer per uur een aantal seconden lichtelijk wakker.
Zelfs wanneer je genoeg slaapuren maakt zul je op deze manier nooit in de diepste slaapfase terechtkomen waardoor je dus ook niet volledig uitrust en oplaadt voor de volgende dag.
Omdat veel patiënten zelf niet weten dat ze aan apneu lijden denken ze: “Ik ga naar bed, slaap elke nacht 8 uur maar word toch elke ochtend doodmoe wakker, hoe kan dat nou?”
Ze hebben simpelweg niet door dat ze iedere nacht meer dan 100 keer kort ontwaken.
#2: Hoge bloeddruk
De combinatie van hevig snurken en de vele korte adempauzes kunnen voor een erg hoge bloeddruk zorgen, dit heeft te maken met een steeds veranderende hartfrequentie.
Doordat je vele malen per nacht wakker wordt raken je hormoonsystemen uit balans waardoor je bloeddruk stijgt terwijl het zuurstofgehalte in je bloed juist daalt.
Echter een hoge nachtelijke bloeddruk zorgt er in veel gevallen voor dat deze ook overdag erg hoog kan zijn.
Deze verhoogde bloeddruk zorgt voor een grotere belasting van het hart waardoor je ook een grotere kans op hart- en vaatziekten hebt >>
#3: Hart- en vaatziekten
Mensen met obstructieve slaapapneu (OSA) lopen een groter risico op het krijgen van aan hartaanval.
Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een laag zuurstofgehalte in het bloed of de stress die veelvuldig ontwaken tijdens het slapen met zich meebrengt.
Daarnaast kunnen beroertes en hartritmestoornissen direct gelinkt worden aan slaapapneu.
Slaapapneu verstoort de zuurstofinname waardoor het bijzonder moeilijk wordt voor je brein om de doorbloeding van je aderen te controleren.
#4: Brandend maagzuur
Hoewel er weinig bewijs is dat slaapapneu brandend maagzuur, oftewel zure reflux, veroorzaakt verklaren veel patiënten hier last van te hebben.
Volgens slaapexperts kun je door maagzuur te behandelen de symptomen van slaapapneu bij sommige mensen verminderen.
Omgekeerd is ook waar, want als je apneu behandelt nemen in veel gevallen ook de klachten van brandend maagzuur af.
Hoewel dit niet de nummer 1 reden is waarom slaapapneu gevaarlijk is, is het uiteraard wel ontzettend vervelend.
De symptomen van slaapapneu kunnen afnemen wanneer je brandend maagzuur behandelt, echter door slaapapneu te behandelen nemen ook de symptomen van reflux af, soort vicieuze cirkel! (Tom v/d Petten, slaapexpert)
#5: Diabetes type 2
Ruim 80% van alle mensen met diabetes type 2 lijden ook aan adempauzes tijdens hun slaap, daarom wordt diabetes ook wel als één van de grootste gevaren van slaapapneu bestempeld.
Hoewel de directe link tussen slaapapneu en diabetes type 2 nog niet bewezen is zorgt een slechte nachtrust er wel voor dat je lichaam insuline niet goed kan verwerken wat kan leiden tot diabetes.
De kans om beide condities te krijgen wordt ook nog eens vergroot door overgewicht >>
#6: Overgewicht
Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om slaapapneu te krijgen, bovendien zorgt deze slaapstoornis ervoor dat afvallen moeilijker wordt.
Veel mensen met overgewicht hebben overtollig vet rond hun nek waardoor hun luchtwegen geblokkeerd kunnen raken wanneer ze in bed gaan liggen.
Daarnaast zorgen de adempauzes ervoor dat je lichaam meer ghreline produceert, dit hormoon zorgt ervoor dat trek hebt in koolhydraten, zoetigheid en vette snacks.
Maar ook de overweldigende vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen niet efficiënt in energie kunt omzetten waardoor je aankomt.
Het goede nieuws is dat als je slaapapneu behandelt je meer energie hebt om te gaan sporten waardoor je afvalt wat weer kan helpen bij het bestrijden van apneu.
#7: Metabool syndroom
Hier blijven de gevaren van slaapapneu niet bij, want je loopt ook het risico om het metabool syndroom, ook wel syndroom X genoemd, te krijgen.
Het metabool syndroom is eigenlijk een verzamelnaam van meerdere aandoeningen, namelijk: hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol en overgewicht.
Hoewel het ook hier een “kip en ei” verhaal betreft, want krijg je nou metabool syndroom door slaapapneu, of slaapapneu door syndroom X?
#8: Leverproblemen
Veel mensen met slaapapneu hebben afwijkende resultaten op hun leverfuncties.
Zo hebben zij een grotere kans op het ontwikkelen van cirrose, oftewel levercirrose, dit is een verschrompeling van de lever die niet veroorzaakt wordt door alcoholgebruik.
#9: Complicaties bij operatie of medicijngebruik
Slaapapneu kan voor ernstige complicaties zorgen tijdens een operatie waarbij je onder narcose moet of bij het gebruik van andere medicijnen.
Deze complicaties komen met name voor wanneer de patiënt tijdens een operatie op de rug ligt en er ademhalingsproblemen ontstaan door apneu.
Het is daarom ook altijd van het grootste belang dat je eerlijk bent over je slaapstoornis tegenover je behandelend arts, anders kan slaapapneu wel héél gevaarlijk zijn.
#10: Depressie
Mensen met slaapapneu, met name mannen, lopen een groter risico depressief te worden.
Uit grootschalig slaaponderzoek onder slaapapneu patiënten blijken zijn 4 – 5 keer meer kans op een depressie te hebben.
Dit heeft vooral te maken met het feit dat zij overdag vaak erg slaperig en vermoeid zijn, zij hierdoor humeuriger en minder vrolijk zijn wat na verloop van tijd kan uitmonden in een depressie.
#11: Auto-ongelukken
Het laatste gevaar van slaapapneu op mijn lijst behoeft eigenlijk geen uitleg.
Want het lijkt mij overduidelijk dat je een groot gevaar voor jezelf en voor anderen bent wanneer je door je slaapstoornis overdag ernstig vermoeid en slaperig bent.
Het wordt daarom ook altijd aangeraden om geen auto’s en zware machines te bedienen tot je je slaapapneu behandeld en onder controle hebt.
Zo is er bij tien tot vijftien procent van de verkeersongevallen sprake van vermoeidheid bij de bestuurders, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
Vermoeid achter het stuur kruipen is bijna net zo gevaarlijk als dronken rijden en zorgt dus jaarlijks voor veel auto-ongelukken.
HOE KUN JE SLAAPAPNEU BEHANDELEN?
Je hebt nu kunnen zien welke gevaren en gezondheidsrisico’s met slaapapneu in verband gebracht kunnen worden en dat het een serieuze aandoening is.
Gelukkig kun je slaapapneu wel (eenvoudig) behandelen. Dit gebeurt vaak met behulp van een CPAP apparaat (continuous positive airway pressure).
Dit apparaat zorgt ervoor dat je door de mondkap beter kunt ademen en een betere nachtrust kunt krijgen.
Hoewel je er even aan zult moeten wennen slapen mensen die het systeem al gebruiken beter en voelen ze zich gezonder.
Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om apneu te behandelen, zoals een MRA-beugel (Mandibulair Repositie Apparaat), ook wel snurkbeugel genoemd.
Deze speciale beugels zorgen ervoor dat je tong niet naar achteren in je keel kunnen vallen door je tong een aantal millimeter naar voren te schuiven.
Ook zijn er een aantal apparaten op de markt die je zenuwen stimuleren om ervoor te zorgen dat je luchtweg open blijft.
Je behandelend arts kan je in het uiterste geval ook verschillende operaties aanraden.
Toch wil ik je aanraden om een operatie tegen snurken en slaapapneu altijd als laatste oplossing te zien en je probleem eerst op een natuurlijke manier proberen op te lossen.
OPLOSSING VOOR SNURKEN EN SLAAPAPNEU
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat slaapapneu bijna altijd samen met luidruchtig snurken.
Dit heeft te maken met het feit dat snurken en apneu beide in 9 van de 10 gevallen wordt veroorzaakt door het blokkeren van de luchtweg in je keel.
Dit heeft veelal te maken met een te slappe tongspier of te slappe spieren rondom je nek en keel.
Om je probleem op te lossen wil ik je het Stop Nu Met Snurken Oefenprogramma van slaapexpert Peter Groenendonk aanraden.
Je leert in dit unieke online oefenprogramma de drie krachtigste oefeningen om je tong te versterken en je geblokkeerde luchtwegen tijdens het slapen weer te openen.
Je kunt het programma hieronder downloaden en gratis uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!
KLIK HIER EN DOWNLOAD HET OEFENPROGRAMMA!
Dit populaire oefenprogramma is inmiddels ruim 12.000 keer gedownload!