Gebruik van slaappillen afbouwen en stoppen

Slaappillen afbouwenIn Nederland gebruikt naar schatting één miljoen mensen soms of regelmatig slaappillen.

Echter het gebruik van deze slaapmedicatie blijft risicovol, daarom is het verstandig het gebruik van slaappillen af te bouwen en uiteindelijk te stoppen.

Ik heb een eerder artikel geschreven over de risico’s en bijwerkingen van slaappillen, maar in het kort kunnen ze voor geheugenverlies zorgen en kun je er zelf aan doodgaan.

Veel mensen kunnen echter niet stoppen met het slikken van slaappillen omdat ze zowel mentaal als fysiek afhankelijk zijn geworden van deze pillen om te kunnen slapen.

In dit artikel ga ik je uitleggen waarom veel mensen zo afhankelijk zijn geworden van slaappillen en hoe je het gebruik ervan kunt afbouwen en zelfs helemaal kunt stoppen.

“NORMAAL” SLAPEN IS NIET NATUURLIJK

Hoe wij in deze moderne tijd onze nachtrust gewend zijn is misschien voor ons heel normaal, maar is niet natuurlijk.

Vroeger, voor de industriële revolutie zag de nachtrust er namelijk heel anders uit.

Men sliep toen namelijk in 3 fasen, van het begin van de avond tot middernacht waarna men 1 à 2 uren opstond om te lezen, huishoudelijke taken etc. te doen.

Vervolgens sliep men weer tot vroeg in de ochtend, waarna men opstond en de dag begon. Daarna sliepen zij in de middag weer ongeveer 2 uren.

Je ziet het al, ons ritme van laat in de avond op bed gaan en de volgende ochtend vroeg van onze wekker wakker te worden is niet geheel hoe we het van oudsher gewend zijn.

Het kan dan wel erg economisch, efficiënt en effectief zijn, maar het is dus niet natuurlijk omdat slapen van nature in drie fasen hoort te gebeuren.

GOED SLAPEN ZIT TUSSEN JE OREN

Goed slapenEén van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid is stress en juist het denken aan en het piekeren over je slaapproblemen.

Fabrikanten van slaappillen spelen hier in hun advertenties handig op in natuurlijk door te stellen dat je gewoon een pil kunt nemen en moeiteloos in slaap kunt vallen.

Je lichaam heeft ook daadwerkelijk slaap nodig omdat het anders één voor één lichaamsfuncties gaat uitschakelen.

Door te slapen kan je lichaam uitrusten, herstellen en energie bijtanken waardoor weer fris wakker kunt worden.

Een goed advies is dan ook om je interne klok zijn werk te laten doen en te gaan liggen wanneer je lichaam aangeeft moe te zijn.

Uiteraard lukt dit niet altijd, of zelfs meestal niet door werk, school of andere verplichtingen.

Je kunt hier echter wel altijd regelmaat in aanbrengen door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op een vast tijdstip op te staan.

Daarnaast kun je het beste een vaste slaaproutine voor jezelf bepalen zodat je lichaam ook weet wanneer het zich klaar moet maken om te gaan slapen.

Belangrijk hierin is om minstens een uur voor het slapen alle elektronica met een beeldscherm uit te schakelen.

Deze beeldschermen geven namelijk blauw licht af en dit zorgt er op zijn beurt voor dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine niet op gang komt.

Dus neem een warm bad, of warme douche en lees een goed boek voor je op bed gaat en je zult zien dat je ook dan in slaap zult vallen zonder slaappillen.

Mens is geen machine

Je bent geen machine die simpel te repareren is!

JE BENT GEEN MACHINE

We beschouwen het menselijk lichaam tegenwoordig veel te veel als een machine.

Wanneer een machine kapot is kan deze gemaakt worden toch? Dus als je niet kunt slapen gooi je er gewoon een pilletje in en opgelost.

Je bent echter geen machine en het wordt tijd dat je jezelf ook niet meer als een machine gaat behandelen.

Je lichaam verandert constant, zelfs je ideeën veranderen keer op keer en dit is goed, want het is juist dit gegeven wat jou in leven houdt.

Doordat je lichaam en geest steeds veranderen en bijleren kun jij je beter aanpassen aan verschillende omgevingen, tijden en ouder worden.

Dit is wellicht ook een reden waarom er statistisch gezien erg veel mensen die slaappillen gebruiken verongelukken in het verkeer.

Ook al slaap je misschien 30 minuten langer door deze slaapmedicatie, het is en blijft onnatuurlijk.

Je gaat namelijk anders slapen als je deze pillen gebruikt waardoor je minder herstelt van de afgelopen dag dan wanneer je geen slaappil slikt.

Daarnaast zorgen veel slaappillen voor (tijdelijk) geheugenverlies en experimenteer je letterlijk met je eigen gezondheid als je deze pillen slikt.

SLAAPPILLEN AFBOUWEN

Slaappillen ZolpidemVolledig stoppen met het nemen van slaappillen is ontzettend moeilijk, daarom kun je het gebruik het beste rustig afbouwen.

Vooral voor veel oudere mensen die al jaren slaappillen gebruiken blijft het moeilijk om ineens te stoppen met slaapmedicatie, toch is het beter voor elk lichaam.

Je kunt op eigen kracht proberen te stoppen met slaappillen, maar je kunt dit ook doen met behulp van een (online) slaapcursus, maar daarover later meer.

In zo’n slaaptraining krijg je super bruikbare tips en oefeningen aangereikt om ook zonder slaappillen makkelijk en goed te kunnen slapen.

Overigens is de meest gebruikte slaappil Zolpidem té zwaar bevonden voor vrouwen omdat is gebleken dat zij ook in de ochtend nog erg versuft zijn.

Daarom worden vrouwen aangeraden hun dosering met directe ingang te halveren.

DOSERING HALVEREN EN 1 VOOR 1 AFBOUWEN

Dosering slaappillen halverenWelke slaappil je ook slikt kun je het beste in de kleinste dosering nemen als je wilt stoppen met gebruiken.

Als je 10 mg Zolpidem neemt kun je deze voortaan het beste nemen in de kleinste dosering mogelijk, namelijk 5 mg.

Wanneer je normaal gesproken elke avond 10 mg neemt kun je beginnen met de eerste 6 dagen je normale dosering van 10 mg nemen, waarna je op de zevende dag een halve dosering van 5 mg neemt.

De volgende week neem je twee avonden een slaappil van 5 mg en de derde week neem je drie avonden de 5 mg versie.

Hierna moet je natuurlijk blijven doorgaan en blijven afbouwen waarna je elke avond “slechts” een halve dosering nodig hebt,

Hierna probeer je 1 avond in de week helemaal geen slaapmedicijn te nemen, waarna je dit ook verder afbouwt door elke volgende week een dag meer zonder slaappil te doen.

PROCES VERSNELLEN

Je kunt dit afkickproces versnellen of vertragen, afhankelijk van hoe je je voelt en of je in eerste instantie überhaupt kunt slapen zonder slaappillen.

Het is echter belangrijk om vol te houden en dit is met name belangrijk in de laatste fase van het traject omdat het volledig stoppen met slaappillen altijd het moeilijkste is.

Denk vooral aan het eindresultaat en de voordelen die je ervan zult hebben omdat je lichaam er echt niet beter van wordt, bovendien zul je dit uiteindelijk ook in je portemonnee merken.

Als je van slaappillen af bent zul je je uiteindelijk beter en gezonder voelen, beter slapen en fitter en energieker wakker worden.

SLAPEN ZONDER SLAAPPILLEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekMaar als je dan eindelijk van alle slaappillen bent verlost, wat dan? Dan moet je weer opnieuw op een natuurlijke manier leren slapen.

De beste manier om dit te doen is het volgen van een (online) slaaptraining en uit eigen ervaring kan ik je de Perfect Slapen in 7 Stappen methode van William van der Klaauw van harte aanraden.

Je leert in dit 120+ pagina’s tellend eBook op een duidelijke en eenvoudige manier in afgemeten stappen hoe je makkelijker in slaap valt en langer slaapt.

Niet-goed-geld-terug garantie (50% Korting)

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen download via onze exclusieve kortingslink krijg je 50% korting en een aantal extra bonussen.

Je kunt deze slaapcursus overigens gratis proberen, want dankzij de 90 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

DOWNLOAD PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *