Waarom zijn slaappillen zo verslavend?

Waarom zijn slaappillen zo verslavend?In Nederland groeit de groep mensen die verslaafd zijn aan slaappillen in rap tempo, maar waarom zijn slaappillen zo verslavend?

En waarom blijven we deze toch nemen terwijl we de gevaren en risico’s kennen?

Slaappillen zijn in feite simpelweg kalmeringsmiddelen die ervoor zorgen dat je hersenactiviteit afneemt en je lichaam beetje bij beetje verdoofd wordt waardoor je in slaap valt.

Ze worden vaak voorgeschreven bij mensen die te maken hebben met chronische slapeloosheid of doorslaapproblemen.

WAAROM ZIJN SLAAPPILLEN VERSLAVEND?

Helaas raken veel mensen na verloop van tijd verslaafd aan deze pillen en ontstaat er een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid van deze slaapmedicatie.

Zonder slaappillen kunnen ze simpelweg niet meer op eigen kracht in slaap vallen.

Alleen in Nederland slikken ongeveer 700.000 mensen af en toe of regelmatig slaappillen.

Hoewel het nemen van slaappillen een goede manier is om slaapproblemen op korte termijn op te lossen raken veel gebruikers er verslaafd aan.

Dit is overigens ook niet vreemd omdat huisartsen deze middelen tegenwoordig steeds vaker voorschrijven en ze toegankelijker zijn dan ooit.

Veel mensen nemen namelijk foutief aan dat je niet verslaafd kunt raken aan slaappillen en sommige mensen zeggen dit zelfs rechtstreeks van hun dokter te hebben gehoord.

Toch blijken veel gebruikers na verloop van tijd niet meer te kunnen slapen zonder slaapmedicatie of moeten ze hun dosering verhogen om in slaap te kunnen vallen.

Bovendien merken veel gebruikers pas dat ze verslaafd zijn geraakt wanneer ze stoppen met het nemen van deze pillen.

AFKICKVERSCHIJNSELEN SLAAPPILLEN

Afkickverschijnselen slaappillenZe krijgen ineens last van allerlei afkickverschijnselen en dit is natuurlijk een duidelijk teken dat ze verslaafd zijn geraakt aan slaappillen.

Deze ontwenningsverschijnselen kunnen bestaan uit het volgende:

  • Ongecontroleerde spiersamentrekkingen (spasmen)
  • Terugkerende slapeloosheid (insomnie)
  • Paniekaanvallen
  • Stemmingswisselingen
  • Depressie
  • Verwardheid
  • Hallucinaties
  • Beroerte
  • Zweten
  • Verhoogde hartslag
  • Trillende handen
  • Misselijkheid
  • Overgeven

Andere signalen dat je het gebruik van slaappillen niet meer in de hand hebt zijn:

  • Je hebt meerdere keren – zonder succes – geprobeerd om te stoppen met slaappillen
  • Je hunkert naar slaapmedicijnen
  • Je hebt meerdere artsen bezocht om maar een recept voor deze pillen te kunnen krijgen
  • Je blijft slaappillen slikken ondanks dat je weet dat je lichaam hier niet goed op reageert
  • Je hebt vaak last van geheugenverlies door de slaappillen

Bij de meeste gebruikers van slaappillen wordt het pas echt een ‘verslaving’ wanneer zij de dosering verhogen omdat de voorgeschreven dosering niet langer het gewenste resultaat geeft.

Het verhogen van de dosering gebeurt vaak zonder medeweten en goedkeuring van een arts.

WAT ZIJN SLAAPPILLEN?

Slaappillen vallen onder de categorie sedatieve hypnotica en worden hierin vergezeld door bijvoorbeeld verschillende benzodiazepinen.

De bekendste en meest gebruikte slaappillen zijn zonder twijfel zolpidem, dit medicijn is ook bekend onder de merknaam ‘Stilnoct’.

Artsen schrijven slaappillen meestal voor om slechts kortstondig te gebruiken (1 – 4 weken).

Ze doen dit bij ernstige gevallen van slapeloosheid en overleggen een erg strikte dosering met de patiënt.

Helaas maken veel mensen hier misbruik van en gaan iedere keer als ze moeilijk in slaap vallen of ergens nerveus of angstig voor zijn slaappillen gebruiken.

Wanneer verdovende middelen, zoals slaappillen, op een andere manier gebruikt worden dan voorgeschreven door een arts wordt het als misbruik gezien.

In een hogere dosering dan aanbevolen kun je zelfs erg “high” worden van slaappillen en je beter voelen dan je daadwerkelijk doet.

Daarnaast kun je gaan hallucineren wanneer je slaapmedicijnen gebruikt en gaat vechten tegen je slaap.

Andere effecten van slaappillen op je slaap zijn bijvoorbeeld:

  • Minder stress en angst
  • Slapen zonder dromen
  • Gebrek aan coördinatie
  • Duizeligheid
  • Licht gevoel in je hoofd
  • Hallucinaties

SLAAPPILLEN, DE NIEUWE PARTYDRUG

Slaappillen nieuwe partydrug?Slaappillen zijn de laatste jaren overigens ook slecht in het nieuws gekomen door studenten die ze gebruiken om te feesten.

Door slaappillen te gebruiken versterk je namelijk het effect van alcohol of kun je je op een geheel andere manier dronken voelen.

Zelfs de eerste keer dat je slaappillen neemt heeft dit al een drastisch effect op je hersenfuncties.

Echter na verloop van tijd raken je hersenen hieraan gewend en wordt het steeds moeilijker om er weer van af te komen.

Veel verslaafden die afkicken van slaappillen zullen de eerste tijd vaak last hebben van terugkerende slapeloosheid – ook wel rebound insomnia genoemd – welke erger is dan toen ze met slaapmedicatie begonnen.

Dit is een bekend en veelvoorkomend afkickverschijnsel waar de verslaafde doorheen moet en mag absoluut niet gebruikt worden als reden om maar slaappillen te blijven nemen.

Gelukkig kun je door af te kicken onder goede en professionele begeleiding de randverschijnselen tot het minimum beperken.

SLAAPPILLEN COMBINEREN MET DRUGS EN ALCOHOL

Veel mensen lezen de voorschriften op de bijsluiter van hun slaappillen niet en nemen rustig een pil na een paar glazen wijn of bier.

Dit terwijl de bijsluiter dit absoluut afraadt omdat dit een bijzonder gevaarlijke en zelfs dodelijke combinatie kan zijn.

De verdovende en kalmerende werking van de slaappil wordt versterkt door alcohol waardoor de kans op een fatale overdosis zeer reëel is.

Toch gebruiken veel doorgewinterde slaappilverslaafden met een hoge tolerantie juist met opzet alcohol om het effect van het slaapmedicijn te vergroten.

LEKKER SLAPEN ZONDER SLAAPPILLEN

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenWil jij ook lekker kunnen slapen zonder slaappillen? Dan wil ik je de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden.

In deze training leert hij je hoe je op een natuurlijke manier sneller in slaap kunt vallen en vaster kunt slapen zonder dat je midden in de nacht wakker wordt.

Je leert o.a. hoe je de juiste slaaphormonen op het juiste moment kunt aanmaken en hoe je de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur kunt inzetten om beter te slapen.

In zijn online slaaptraining neemt hij je bij de hand en legt hij alle stappen die je moet nemen bijzonder duidelijk uit.

In samenwerking met van der Klaauw heb ik een exclusieve korting van 50% voor je weten te regelen waardoor je geen excuus meer hebt om slecht te slapen.

Je kunt de slaaptraining en de extra bonus eBooks nu als PDF-bestand downloaden waardoor je deze ook op je smartphone of tablet kunt volgen.

Daarnaast kun je Perfect Slapen in 7 Stappen ook gratis proberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER OM DE 7-STAPPEN METHODE TE DOWNLOADEN!

Ruim 15.000 mensen volgden deze online slaaptraining al! (Oók op smartphone en tablet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *