11 Slaaptips voor drukke mensen [+ Gratis bonustip!]

Slaaptips voor drukke mensenIedereen is tegenwoordig druk druk druk en goed slapen wil er dan nog wel eens bij inschieten, maar hoe zorg je ervoor dat je tòch een goede nachtrust krijgt ondanks je overvolle agenda?

In dit artikel ga ik 10 praktische slaaptips met je delen die in het bijzonder van toepassing zijn op drukke mensen met een volle agenda.

Daarnaast ga ik je aan het einde nog een extra bonustip geven over hoe je je slaapkwaliteit drastisch kunt verbeteren aan de hand van een online slaaptraining die je gratis kunt uitproberen.

Inhoud

IS SLAPEN BELANGRIJK?

Vrouw slaaptGoed slapen is van levensbelang, want je voelt je niet alleen frisser en fitter als je opstaat in de ochtend maar je hebt ook veel minder kans op vele verschillende ziektes en aandoeningen.

Als je goed en genoeg slaapt zul je veel minder last hebben van o.a.:

  • Stemmingswisselingen
  • Geestelijke en emotionele problemen
  • Stress
  • Angst en paniekaanvallen
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Hart- en vaatziekten
  • Relatieproblemen
  • … en zul je natuurlijk veel meer energie hebben om de dag goed door te komen!

Uit recent Amerikaans onderzoek is zelfs gebleken dat goed slapen de belangrijkste factor voor  een lang, gezond en gelukkig leven.

Waarom denken we tegenwoordig dan dat we steeds minder slaap nodig hebben en steeds harder moeten werken?

KLIK HIER VOOR DE ONLINE SLAAPTRAINING!

Ruim 15.000 mensen gingen je al voor! (Ook op smartphone en tablet!)

11 SLAAPTIPS VOOR DRUKKE MENSEN

Ok, aan je drukke schema en overvolle agenda kan ik waarschijnlijk weinig veranderen.

Maar ik kan je wel een aantal praktische en bruikbare tips meegeven waarmee jij het meeste uit je nachtrust kunt halen en je slaapkwaliteit kunt verbeteren.

#1: Weet wat voor jou werkt

Mensen worden steeds drukkerIeder mens heeft een verschillend aantal uren slaap nodig en daarom is het goed om er achter te komen hoeveel uur slaap voor jou het beste werkt.

Begin met 7 uren in bed en breid dit steeds met een kwartier uit totdat je je ideale slaaptijd hebt gevonden.

Geen enkel mens is hetzelfde en daarom is er ook geen magisch getal over hoeveel slaap je nodig zult hebben.

Waar de ene persoon goed functioneert met 7 uren slaap of minder heeft een ander bijvoorbeeld 9 uren nachtrust nodig.

Als je merkt dat je ’s nachts te weinig hebt geslapen kun je overdag een powernap nemen van 20 tot 60 minuten.

Ga overigens overdag echt niet langer slapen dan een uur om je nachtrust niet in het geding te brengen.

#2: Drink minder koffie en energiedrankjes

Hoewel één of twee kopjes koffie in de ochtend geen kwaad kunnen wordt dit wel het geval als je te veel cafeïne tot je neemt.

Cafeïne en andere stimulerende middelen zorgen ervoor dat je cortisolspiegel omhoog schiet waardoor je biologische klok in de war kan raken.

Probeer overdag minder koffie en energiedrankjes te drinken en er naartoe te werken dat je helemaal geen cafeïne meer nodig hebt om ’s ochtends wakker te worden.

Als je vroeg in de ochtend al extreem vermoeid bent terwijl je wel goed geslapen hebt is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. Dit is namelijk niet normaal, ook al denk je soms van wel.

#3: Eet je avondeten vroeger

Door het eten van een erg vette maaltijd of een combinatie van vet en koolhydraatrijk avondeten vertraagt je spijsvertering waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen.

Er zijn overigens wel koolhydraatrijke ingrediënten die je helpen in slaap te vallen.

Zoete aardappel bevat bijvoorbeeld veel slaapverwekkende hormonen als tryptofaan en kalium.

Probeer eens zoete aardappel en groenten te eten in plaats van bijvoorbeeld pasta, op deze manier krijg je namelijk veel magere proteïnen en slaaphormonen binnen.

Je zult er waarschijnlijk achterkomen dat als je eerder en lichter eet je ’s avonds sneller in slaap valt.

#4: Drink minder alcohol

Drink minder alcoholHoewel je van alcohol erg slaperig kunt worden verstoort het je slaap en je natuurlijke slaappatroon ook erg en kun je je bovendien erg uitgedroogd voelen als je opstaat.

Tijdens de diepe slaapfase herstelt je lichaam en doet het nieuwe energie op, alcohol zorgt er juist voor dat je deze slaapfase niet bereikt of er korter in verkeert.

Je zult onder invloed van alcohol het merendeel van de nacht in de lichtere REM-slaapfase verkeren waaruit je eenvoudig wakker wordt.

Dit is ook waarom je vaak na een paar uurtjes al wakker wordt als je gedronken hebt.

Hoewel af en toe een drankje drinken geen kwaad kan zul je beter slapen en je veel fitter voelen als je minder vaak grotere hoeveelheden alcohol drinkt.

#5: Kijk minder tv in de avond

Elektronica met beeldschermen stralen blauw licht uit en dit kan je circadiane ritme (slaap- waakritme) ernstig verstoren.

Het zorgt ervoor dat je hersenen dag en nacht niet goed kunnen onderscheiden.

Het is nog niet geheel duidelijk waarom juist blootstelling aan blauw licht in de avond zo slecht is, maar we eten wel dat dit licht de productie van melatonine verstoort.

Melatonine is een slaaphormoon met een grote invloed op je biologische klok.

Als je tot laat in de avond werkt op je computer of tv kijkt ga je je erg vermoeid voelen, terwijl je tegelijkertijd vaak erg opgewonden raakt.

Hierdoor is je lichaam en geest nog niet genoeg ontspannen om in slaap te vallen en duurt het vaak uren voor je kunt slapen.

#6: Voorkom stress later op de dag

Het is verstandig om stress en stressvolle taken later op de dag te vermijden om makkelijker in slaap te kunnen vallen.

Daarom kun je bijvoorbeeld beter problemen oplossen of je belastingaangifte in de ochtend doen als je nog energiek en bent.

We zijn namelijk vatbaarder voor stress en spanning wanneer we al moe zijn.

#7: Zorg voor een donkere en stille slaapkamer

Donkere en stille slaapkamerEen donkere en stille slaapkamer geeft je lichaam en je hersenen daadwerkelijk het gevoel dat het tijd is om te gaan slapen.

Als je nog geen verduisterende gordijnen hebt is het wellicht tijd om deze te installeren of met een slaapmasker te gaan slapen.

Om je slaapkamer stiller te maken kun je bijvoorbeeld alle ramen en deuren sluiten of slapen met oordoppen in oren.

Het is daarnaast belangrijk om je slaapkamer voor niets anders te gebruiken dan om in te slapen en natuurlijk seks te hebben, zodat je lichaam de slaapkamer ook daadwerkelijk associeert met slapen.

#8: Bedenk een goede slaaproutine voor jezelf

Begin met het nemen van een lichtere maaltijd en schakel alle elektronica met beeldschermen al vroeg in de avond uit.

Probeer dan je lichaam en geest tot rust te brengen met behulp van bijvoorbeeld de volgende ontspanningstechnieken:

#9: Leg je smartphone in een andere kamer als je slaapt

Ik weet dat het moeilijk is in deze moderne tijd, maar het is het absoluut meer dan waard om je smartphone in een andere kamer te leggen als je slaapt.

Je wordt op deze manier niet alleen niet verleid om je telefoon midden in de nacht te checken en op deze manier is het ook niet het eerste wat je ziet als je opstaat.

Neem een simpele ouderwetse wekkerradio om op tijd wakker te worden.

#10: Probeer yoga

Yoga is een uitstekende manier om even gas terug te nemen en bij te tanken voor drukke mensen.

Probeer minimaal twee keer per week een half uur tot een uur aan yoga te doen om je leven weer in balans te brengen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen onder begeleiding van rustgevende muziek of natuurgeluiden.

#11: BONUSTIP – Volg de 7-Stappen methode

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenOm deze serie met slaaptips voor drukke mensen af te ronden heb ik nog een gratis bonustip voor jou.

Ik wil je namelijk aanraden de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw te volgen om op een snelle en effectieve manier te leren hoe je beter kunt slapen.

In zijn online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen neemt van der Klaauw je bij de hand en krijg je toegang tot unieke tips en oefeningen die je nergens anders zult vinden.

In samenwerking met Slaapwijzer mag ik je 50% korting geven op de aanschaf waarna je de online training als PDF-bestand kunt downloaden (óók op smartphone en tablet).

Hierdoor kun je meteen aan de slag en kun je de eerste tips en oefeningen vanavond al toepassen, het fysieke hardcover boek krijg je de volgende dag thuisgestuurd.

Van der Klaauw is zo overtuigd van zijn slaaptraining dat je deze GRATIS mag proberen en wanneer je niet tevreden bent krijg je gewoon je geld terug!

KLIK HIER OM DE 7-STAPPEN METHODE TE DOWNLOADEN!

Ruim 15.000 mensen gingen je voor! (Ook op smartphone en tablet!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *