Slapeloosheid vergroot kans op botbreuken

Slaap je slecht, of lig jij structureel uren wakker in je bed? Wees dan gewaarschuwd, want deze slapeloosheid kan je botten verzwakken en leiden tot botbreuken heeft nieuw onderzoek uitgewezen.

Volgens wetenschappers kunnen de botten zichzelf niet goed genoeg herstellen als je een slecht slaappatroon hebt of lijdt aan langdurige slapeloosheid (insomnie).

Inhoud

VERBAND TUSSEN SLAPELOOSHEID EN BOTBREUKEN?

Slapeloosheid vergroot kans op botbreukenDeze insomnie kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het werken in ploegendiensten of een jet lag, maar kan ook door stress komen.

Uit dit nieuwste onderzoek blijkt dat mannen aanzienlijk minder botcellen aanmaken als ze slechts drie weken slecht hebben geslapen.

Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van osteoporose, een veel voorkomende ziekte waarbij de patiënt al bij het kleinste stootje of tikje een botbreuk op kan lopen.

Bijkomend is het feit dat het effect op jongere mannen vele malen slechter was, terwijl ze niet tot de risicogroep behoren van de ziekte die meestal op hogere leeftijd naar voren komt (60+).

Frequent slecht slapen maakt je botten zwakker

Dus uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het frequent draaien van een slechte nacht je botten zwakker maakt.

Volgens Christine Swanson van de universiteit van Colorado en auteur van het onderzoek kunnen deze bevindingen helpen uit te leggen waarom er vaak geen duidelijke lichamelijke oorzaak voor osteoporose wordt gevonden.

“Deze data bewijzen dat slaapproblemen erg schadelijk zijn voor botmetabolisme in een vroeg stadium in het leven, wanneer botgroei juist erg belangrijk is voor de gezondheid van je skelet op de lange termijn.

Naar schatting hebben ongeveer 54 miljoen Amerikanen osteoporose, terwijl dit in het Verenigd Koninkrijk 3 miljoen zijn.

850.000 Nederlanders lijden aan osteoporose

röntgenfoto botbreukIn Nederland lijden ongeveer 850.000 mensen aan osteoporose, wat erop neerkomt dat er in ons land gemiddeld iedere 6 minuten een osteoporose-patiënt iets breekt.

Insomnie, of slapeloosheid, is een aandoening die wereldwijd steeds vaker voorkomt in onze gejaagde samenleving. Ongeveer 25% van alle wereldburgers lijdt aan een vorm van slapeloosheid.

Insomnie, of insomnia, wordt simpelweg gedefinieerd als “niet kunnen slapen” en staat erom bekend dat het het risico op hartaanvallen, depressies en obesitas vergroot.

In dit nieuwste onderzoek werd de impact op de gezondheid door slaaprestricties en circadiane ritme disruptie gemeten bij 10 mannen.

Slecht functionerende biologische klok

Disruptie in het circadiane ritme is een slecht functionerende biologische klok die niet gelijk loopt met het natuurlijke dag- en nachtritme.

(Heb jij ook last van een verstoord dag- nachtritme en een biologische klok die de weg kwijt is? Dan heb ik in de laatste alinea van dit bericht dé oplossing voor dit probleem).

Zes deelnemers in dit onderzoek waren tussen 20 en 27 jaar, terwijl de andere vier 55 jaar en ouder waren.

Deze laatste leeftijdscategorie staat erom bekend dat ze een veel groter risico op osteoporose lopen dan de eerste groep.

In de loop van drie weken gingen de deelnemers elke dag 4 uur later slapen dan de dag ervoor wat resulteert in een 28-urige dag.

Elke dag vier tijdzones verder vliegen

Vliegen over tijdzones slecht voor biologische klokDe onderzoekers vergeleken deze verandering met drie weken lang elke dag in een vliegtuig vier tijdzones verder te vliegen in westwaartse richting.

De deelnemers werden gevraagd om dezelfde hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen te eten die ze normaal ook zouden eten om het onderzoek zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken.

Na drie weken hadden alle mannen een significant verminderde hoeveelheid van de botformerende biomarker P1NP in hun bloedmonsters.

Echter verrassend genoeg had deze slapeloosheid een grotere impact op de jongere mannen, zij verloren namelijk 27% P1NP terwijl de oudere mannen 18% verloren.

Terwijl de hoeveelheden botresorptie marker CTX hetzelfde bleef, dit betekent dat de oude botcellen makkelijker breken zonder dat er nieuwe botcellen worden aangemaakt.

Meer onderzoek naar verband tussen slapeloosheid en botbreuken nodig

Meer onderzoek nodig naar slapeloosheid en botbreukenEr is echter nog veel meer onderzoek nodig om deze bevindingen te kunnen bevestigen en te bepalen of de resultaten anders zijn bij vrouwen.

Het Amerikaanse Osteoporosis Society liet in een reactie op het onderzoek weten: “Slapeloosheid staat niet bekend als risicofactor voor osteoporose.

Maar dit kleine onderzoek heeft wel een aantal interessante resultaten voortgebracht en we zijn altijd benieuwd naar nieuwe onderzoeken die ons kunnen helpen deze ziekte te begrijpen.”

Dit onderzoek werd overigens uitgebracht twee weken nadat uit een ander onderzoek bleek dat tieners meer kans hebben op botbreuken als ze niet actief zijn en niet genoeg bewegen.

Uit dit Canadese onderzoek bleek dat tieners die niet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid beweging krijgen veel zwakkere botten hebben dan tieners die wél veel beweging krijgen.

CONCLUSIE

Dus om een lang verhaal kort te maken, het is een zeer klein onderzoek (10 deelnemers) en hoewel het nog niet opgepikt is door grote instanties en de wereldwijde media lijkt er dus een verband te zijn tussen slapeloosheid en osteoporose.

Zo komen er jaarlijks meer ziektes en aandoeningen op het lijstje die in verband (kunnen) worden gebracht met slecht slapen.

Daarom mijn advies aan jou, probeer zo goed mogelijk te slapen en waar nodig onderneem actie om slapeloosheid te vermijden.

Om je te helpen van je slapeloosheid af te komen wil ik je aanraden de Perfect Slapen in 7 Stappen methode te proberen.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN

Perfect Slapen in 7 Stappen boekPerfect Slapen in 7 Stappen is een slaapcursus ontwikkeld door ervaringsdeskundige William van der Klaauw.

Je raadt het waarschijnlijk al, maar je leert in deze methode in 7 zeer uitgebreide stappen hoe je langer en beter kunt slapen.

Deze cursus verschilt namelijk erg van traditionele remedies tegen slecht slapen die vaak duizenden euro’s kosten en pakt het slaapprobleem bij de wortel aan.

Het probleem bij de wortel aanpakken? Ja, je leert namelijk met uiterst effectieve oefeningen hoe je de dingen in je leven die verhinderen dat je goed slaapt voorgoed uit je leven kunt bannen.

Slaapprobleem op natuurlijke wijze oplossen

Geen dure slaappillen meer die na verloop van tijd niet meer werken omdat je eraan gewend bent geraakt en het daadwerkelijke probleem überhaupt niet hebben opgelost.

Maar een aantal natuurlijke oefeningen die je in staat stellen rustig op bed te gaan en makkelijker in slaap te vallen.

Er zijn namelijk een aantal erg veel voorkomende factoren waardoor iemand slecht slaapt, bijvoorbeeld: stress, piekeren en slaapangst.

Je leert in Perfect Slapen in 7 Stappen: je slaapangst overwinnen, de juiste slaaphormonen aan te maken, je biologische klok weer gelijk te zetten en de natuurlijke schommelingen van je lichaamstemperatuur weer onder controle te krijgen.

Dit alles zal ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap zult vallen en langer door kunt slapen.

Neem geen risico: Niet goed, geld terug!

Je kunt Perfect Slapen in 7 Stappen tijdelijk aanschaffen met 50% korting en betaalt geen €74,- maar slechts 37,-.

Je ontvangt dan niet alleen het 120 pagina’s tellende (fysieke) boek in je brievenbus, maar kunt meteen beginnen in het eBook die je meteen na de bestelling kunt downloaden.

Bovendien ontvang je tijdelijk een aantal bonussen waaronder: het Welterusten Snacks Receptenboek en de perfecte slaapmuziek ‘Crystal Waters’.

Als je Perfect Slapen in 7 Stappen bestelt loop je trouwens geen enkel risico, want als je na 90 dagen niet tevreden bent en niet beter slaapt krijg je gewoon je geld terug.

Alleen hieruit blijkt al hoe goed deze methode werkt, van der Klaauw heeft zoveel vertrouwen in zijn methode dat hij je je geld gewoon terugstort als je niet tevreden bent.

Dus, waar wacht je nog op? Download de Perfect Slapen in 7 Stappen methode door op de link hieronder te klikken en slaap vannacht al beter!

DIRECT TOEGANG TOT PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *