Slapen met jeuk: Beter omgaan met eczeem tijdens de slaap! [10 Tips & Tricks]

Mensen met eczeem kunnen erover meepraten, slapen met hevige jeuk is verschrikkelijk en kan je slaap dan ook ernstig verstoren.

De symptomen van eczeem verergeren ’s avonds en ’s nachts bij veel mensen waardoor de slaap ernstig verstoord wordt.

Medicijnen, vochtige zwachtels, thermaalbaden en andere methoden kunnen de jeuk enigszins verlichten maar bieden voor velen geen definitieve oplossing voor hun slaapproblemen.

Slapen met jeuk: Beter omgaan met eczeem tijdens de slaap!

Wat is eczeem?

Eczeem, oftewel dermatitis, is een huidaandoening die ervoor zorgt dat je huid ontstoken raakt en er schilfers, scheurtjes, zwelling en rode en jeukende zweren ontstaan.

Omdat het jeukende gevoel vaak ’s avonds het hevigst is kan het bijzonder lastig zijn om in slaap te vallen.

Meer dan de helft van alle mensen die last hebben van eczeem hebben ook te maken met slaapproblemen.

Bij kinderen is dit percentage zelfs nog vele malen hoger, zo slaapt ongeveer 75% van alle kinderen met eczeem slecht en kan dit hun verdere kwaliteit van leven ernstig beïnvloeden.

In dit artikel gaan we bespreken waarom de symptomen van eczeem ’s nachts erger worden en hoe je dit kunt voorkomen en hier beter mee om kunt gaan om uiteindelijk weer beter te slapen.

Waarom zijn de symptomen ’s nachts erger?

Onderzoekers en wetenschappers weten nog steeds niet waardoor eczeem veroorzaakt wordt, echter verschillende genetische factoren en je leefomgeving kunnen een grote invloed hebben.

De volgende factoren kunnen er echter voor zorgen dat de symptomen van eczeem ’s nachts erger zijn:

 • Dankzij de interne biologische klok daalt de lichaamstemperatuur in de avond en nacht waardoor de jeuk toe kan nemen.
 • Wanneer je de huid overdag goed hydrateert kan dit effect ’s nachts zijn uitgewerkt.
 • Wanneer je gaat slapen met jeuk krab je onbewust tijdens de slaap waardoor de huid kan verslechteren.
 • Veel mensen ontwaken meerdere keren per nacht zonder zich dit de volgende ochtend te kunnen herinneren. Omdat ze slechts licht ontwaken realiseren ze zich niet dat ze erg hard krabben waardoor ze slecht slapen.

’s Nachts krabben voorkomen [10 Tips & tricks]

Een van de beste manieren om het oplaaien van eczeemklachten is om gedurende de avond de zogenaamde ’triggers’ waaronder verschillende materialen en activiteiten te ontlopen.

Enkele tips om jeuk tijdens het slapen te voorkomen zijn:

 1. Hydrateer de huid: Gebruik een moisturizer op oliebasis om de huid ’s nachts goed gehydrateerd te houden.
 2. Ga ’s avonds in bad: Door regelmatig een bad te nemen kun je je huid goed hydrateren door bijvoorbeeld havermout, bleek of azijn aan het water toe te voegen.
 3. Wikkel je huid in: Wanneer de huid ’s nachts erg droog wordt dan kun je de getroffen delen inwikkelen met een vochtige doek na het insmeren. Door de doek de hele nacht rond de huid te dragen blijft je huid gehydrateerd.
 4. Gebruik geen ‘harde’ stoffen: Gebruik geen stoffen (beddengoed en pyjama) die je huid kunnen irriteren zoals wol en polyester. Stoffen die volledig van katoen zijn gemaakt zijn veel zachter voor je huid.
 5.  Vermijd allergenen: Veel mensen die last van eczeem hebben hebben ook te maken met verschillende allergieën en een allergische reactie kan de jeuk verergeren. Je doet er dus goed aan ’s avonds de bekende allergenen zoveel als mogelijk te vermijden, zoals: huisstofmijt, dierlijke huidschilfers en haren en pollen.
 6. Gebruik een antihistamine: Hoewel antihistamine niet helpt tegen de jeuk tijdens het slapen helpt het je wel slaperig te worden en sneller in slaap te vallen.
 7. Zorg voor een koele slaapkamer: Wanneer je zweet of warm bent heb je gebruikelijk meer jeuk, zorg dus voor een koele slaapkamer waarbij een slaapkamertemperatuur tussen 15 en 19 graden ideaal is.
 8. Draag handschoenen in bed: Als je dunne handschoenen draagt tijdens het slapen dan wordt het lastiger om te krabben. Een andere optie is om je nagels zeer kort te houden.
 9. Zorg voor een goede slaaphygiëne: Zorg ervoor dat je iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en probeer volledig ontspannen naar bed te gaan door bijvoorbeeld te lezen of mediteren voor je gaat slapen.
 10. Gebruik melatonine: Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door het nemen van melatonine supplementen sneller in slaap valt en rustiger slaapt.

Dingen die je moet vermijden

Mensen die kampen met eczeem of een bijzonder gevoelige huid doen er bovendien goed aan de volgende stoffen en objecten te vermijden:

 • Zepen, lotions en cosmetica die parfum bevatten
 • Huisstofmijt
 • Benzine
 • Nikkel en andere metalen
 • Sigarettenrook
 • Stressvolle situaties
 • Zweten

Wanneer iemand door eczeem slecht slaapt of wanneer de situatie zeer ernstig is kan een huisarts immunosuppressieve medicijnen voorschrijven.

Deze medicijnen voorkomen dat het immuunsysteem heftig reageert op verschillende triggers.

Daarnaast kan ook lichttherapie een bijzonder goed uitwerking hebben voor mensen die te maken hebben met ernstige jeuk tijdens het slapen.

Nachtelijke jeuk bij kinderen en baby’s

Baby slapen met eczeemEczeem steekt vaak de kop op tijdens de kinderjaren en openbaart zich bij kinderen vaak als uitslag op het gezicht.

Dit kan er uiteraard voor zorgen dat kinderen ernstige jeuk hebben tijdens het slapen en slecht slapen.

Hoewel de bovenstaande tips en tricks veelal ook voor kinderen en baby’s gelden zijn er nog een aantal extra zaken waar je als ouders aandacht aan kunt besteden bij je kind om hem of haar beter te laten slapeen met eczeem, zoals:

 • Leer de triggers van je kind herkennen
 • Volg een vast dagelijks bad- en hydratatie ritueel
 • Gebruik geen babydoekjes die isothiazolinonen bevatten
 • Gebruik geen shampoo en andere producten met cocamidopropylbetaïne

Conclusie

Eczeem is een veel voorkomende en niet besmettelijke huidziekte die voor jeuk, uitslag en pijn kan zorgen en er zonder twijfel voor kan zorgen dat je minder goed slaapt.

De symptomen verdwijnen veelal vanzelf naarmate kinderen ouder worden, zo hebben meer dan 90% van de kinderen met eczeem na hun 20e verjaardag bijna geen klachten meer.

Door regelmatig te baden met de juiste producten en je huid goed te hydrateren kun je de jeuk ’s nachts verminderen en beter slapen met eczeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *