Vitamine B6: Een natuurlijk alternatief voor slaappillen of een gevaarlijk stofje?

Vitamine B6 speelt een bijzonder belangrijke rol in je slaap waardoor zowel een tekort als een overvloed van vitamine B6 in je lichaam voor slapeloosheid kan zorgen.

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, helpt je lichaam voeding om te zetten in glucose, vet en proteïne verwerken en je centrale zenuwstelsel beschermen.

Slaapproblemen veroorzaakt door een tekort of een overvloed aan vitamine B6 vinden daarom ook vaak hun oorsprong in de bovenstaande lichaamsprocessen.

Vitamine B6 en slapen

Vitamine B6 en tryptofaan

Tryptofaan is een essentieel aminozuur in je lichaam die je zenuwstelsel helpt bij het reguleren van processen omtrent spanning, ontspanning en slaap.

Vitamine B6 zet een kleine hoeveelheid tryptofaan om in niacine, vitamine B3 en serotonine. Serotonine is een onmisbare neurotransmitter die je slaapritme helpt reguleren.

Wanneer je in je dieet niet genoeg vitamine B6 binnenkrijgt dan kan dat je tryptofaanspiegel verstoren.

Hierdoor kan een domino-effect ontstaan, want wanneer je te weinig tryptofaan produceert zul je ook minder serotonine aanmaken waardoor uiteindelijk je slaap ernstig verstoord kan raken en je zelfs te maken kunt krijgen met slapeloosheid (insomnie).

Niacine

Omdat vitamine B6 zo’n grote rol speelt in het converteren van tryptofaan naar niacine kan een tekort aan B6 ook voor tekorten van deze andere belangrijke bouwstoffen zorgen.

Hoewel niacine in grote lijnen een soortgelijke rol vervult als B6 zijn de symptomen bij een tekort wel verschillend. Enkele symptomen van een niacine-tekort zijn:

 • Huidzweren
 • Spijsverteringsproblemen
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid

Depressie

Een depressie kan een grote negatieve rol op je slaapritme spelen waardoor sommigen juist erg lang slapen en niet uit bed kunnen komen terwijl anderen juist te maken krijgen met andere slaapproblemen.

Omdat stress en depressiviteit een van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid zijn ontstaat er een vicieuze cirkel.

Je kunt niet slapen omdat je gestrest bent en je bent gestrest omdat je niet kunt slapen! (Tom v/d Petten, slaapexpert)

Net zoals bij niacine het geval is kan een tekort aan vitamine B6 voor onbalans in je hormoonhuishouding zorgen wat vaak resulteert in een depressie.

Omdat vitamine B6 direct in verband staat met de productie van dopamine en het converteren van tryptofaan naar serotonine kan een gebrek aan B6 direct bijdragen aan depressie en slaapproblemen.

Vitamine B6 tekort depressie

Vitamine B6 vergiftiging?

Terwijl een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot ernstige slaapproblemen kan teveel B6 – bijvoorbeeld door supplementen – je slapeloosheid juist verergeren.

Tijdens een Engels onderzoek uit 2013 kwamen wetenschappers erachter dat vitamine B6 een van de weinig wateroplosbare vitamines is die mogelijk voor een vergiftiging kan zorgen.

Omdat een overvloed aan vitamine B6 direct gelinkt kan worden aan slapeloosheid is de enige manier om dit op te lossen de inname van B6 geleidelijk terug te brengen.

Omdat zowel te weinig als teveel vitamine B6 voor slaapproblemen kan zorgen doe je er goed aan eerst je huisarts te raadplegen alvorens je met (natuurlijke) vitamine B6 supplementen het niveau op te krikken.

Aangeraden dagelijkse hoeveelheid B6

De aangeraden dagelijkse inname van vitamine B6 bedraagt 1 à 2 mg per dag en deze stijgt naarmate je ouder wordt.

Zo hebben kinderen bijvoorbeeld slechts 0,5 – 1 mg per dag nodig, terwijl een man van 50 jaar ongeveer 2 mg per dag kan gebruiken.

Waar zit vitamine B6 in?

Deze super vitamine is te vinden in een aantal verschillende alledaagse ingrediënten en producten.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wortels
 • Kip
 • Eieren
 • Vis
 • Avocado
 • Noten
 • Bananen

Wees er echter wel van bewust dat er verlies van vitamines kan optreden door langdurig opslaan van de producten of het koken ervan.

De concentratie vitamine B6 blijft bijvoorbeeld veel stabieler aanwezig in groenten dan in dierlijke producten, daarom wil ik je aanraden je op het eten van veel groente te richten wanneer je je B6 op peil wilt brengen.

PAK JE SLAAPPROBLEMEN BIJ DE WORTEL AAN!
Perfect Slapen in 7 Stappen coverEchter voordat je gaat experimenteren met verschillende vitamines en mineralen om je slaapproblemen op te lossen raad ik je aan om de 7-Stappen methode te volgen.

Je leert in deze online slaaptraining hoe je in (je raadt het al) 7 stappen je slapeloosheid bij de wortel kunt aanpakken en de onderliggende oorzaak kunt oplossen.

Deze slaapcursus geeft je de houvast die je nodig hebt en waar je keer op keer naar terug kunt grijpen wanneer je weer slechter slaapt.

Je loopt overigens geen enkel risico en kunt het eBook GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent, zonder lastige vragen of extra voorwaarden!

JA! IK WIL MIJN SLAAPPROBLEMEN BIJ DE WORTEL AANPAKKEN!

Dit populaire eBook is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *