9 Slimme en snelle slaap hacks tegen slapeloosheid!

Heb jij te maken met vervelende slaapproblemen en bind je al jaren de strijd aan tegen slapeloosheid?

  • Lig jij vaak uren wakker in bed jezelf afvragend of je ooit in slaap zult vallen?
  • Lig jij te piekeren en houden razende gedachten jou uit je slaap?
  • Word jij midden in de nacht wakker en vind je het moeilijk om snel weer in slaap te vallen?

Was jouw antwoord op de drie bovenstaande vragen ‘JA’ dan ben je niet alleen.

Uit een recent onderzoek van het CBS bleek dat ruim 20% van de ondervraagden in de twee weken voorafgaand aan het onderzoek te maken hebben gehad met slapeloosheid.

Ongeveer 10% van de ondervraagden hadden zelfs te kampen met ernstige en meer chronische slaapproblemen, dit komt neer op ruim 1,7 miljoen Nederlanders en miljoenen mensen wereldwijd.

9 Slimme en snelle slaap hacks tegen slapeloosheid!

Inhoud

Wat is slapeloosheid?

Oudere man met slapeloosheidSlapeloosheid, oftewel insomnie, wordt gekarakteriseerd door de volgende symptomen en eigenschappen:

    • Moeilijk inslapen, ondanks een goede voorbereiding
    • Te vroeg wakker worden
    • Meerdere keren per nacht wakker worden waarna je niet weer in slaap kunt vallen
    • Je na een goede nachtrust nog steeds slaperig en vermoeid voelen

Slapeloosheid is vaak progressief van aard waardoor de symptomen na verloop van tijd erger worden wanneer men er niets aan doet.

Echter om slapeloosheid daadwerkelijk op te lossen en te verhelpen is het belangrijk dat je achter de dieper liggende oorzaak komt waardoor de slaapproblemen uiteindelijk zijn ontstaan.

Slapeloosheid gaat (bijna) nooit vanzelf over! Tom v/d Petten (slaapexpert)

Ontdek de onderliggende oorzaak van slapeloosheid

Om slapeloosheid daadwerkelijk goed en blijvend op te lossen is het belangrijk dat je ontdekt wat de onderliggende oorzaak van je slaapprobleem is om er zeker van te zijn dat je juiste tips en oplossingen voor jouw specifieke geval toepast.

Echter omdat er zoveel verschillende zaken grote invloed kunnen uitoefenen op je slaap is het belangrijk dat je een aantal veranderingen in je levensstijl doorvoert omdat dit het beginsel van een goede slaapkwaliteit is.

>> De online slaaptraining Perfect Slapen in 7 Stappen van slaapexpert William van der Klaauw is erop gebaseerd de achterliggende oorzaak van slapeloosheid te achterhalen op op te lossen!

Veranderingen in levensstijl om slapeloosheid op te lossen

Hieronder vind je 8 veranderingen in je levensstijl die je in sommige gevallen eenvoudig kunt doorvoeren, zoals stimulerende middelen zoveel mogelijk vermijden en gezonder eten.

#1: Slaappillen zijn niet de oplossing!

Veel mensen die moeite hebben om in slaap te vallen grijpen veel te snel naar slaappillen, toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze pillen niet de oplossing zijn voor slapeloosheid.

Langdurig gebruik van slaappillen kan namelijk bijzonder gevaarlijk zijn voor zowel je geestelijke als je fysieke gezondheid en kan daarnaast verslavend zijn.

#2: Stop met roken

Sigaretten bevatten nicotine, dat is bekend, maar wist je ook dat nicotine een stimulerend middel is waardoor het langer duurt voor je in slaap valt, vaker ’s nachts wakker wordt en minder diep slaapt?

Als je in het verleden vaker hebt geprobeerd om te stoppen met roken is het belangrijk dat je het nog eens probeert en zo nodig daarna nog een keer.

Veel rokers hebben namelijk meerdere pogingen om te stoppen nodig voordat ze uiteindelijk echt van de sigaretten af kunnen blijven.

Stop met roken

#3: Drink minder koffie en energiedrankjes

Cafeïne, onder andere in koffie en energiedrankjes, heeft een negatieve invloed op zowel de slaapkwaliteit als de slaapduur.

Deze negatieve gevolgen blijven invloed op je slaap hebben tot alle cafeïne uit je lichaam is verdreven wat tot wel 10 uur kan duren, afhankelijk van je leeftijd, genen en algehele gezondheid.

#4: Drink geen alcohol voor je naar bed gaat

Hoewel je door het drinken van alcohol over het algemeen makkelijker in slaap kunt vallen verstoort het juist de slaap later in de nacht.

Je slaapt voornamelijk minder diep en komt minder lang in de REM-slaapfase waardoor je veelal ook de volgende dag groggy en duizelig wakker wordt, los van een eventuele kater.

Ik raad je daarom aan om alcohol vooral vroeger in de avond te drinken zodat je lichaam het al grotendeels heeft afgebroken wanneer je gaat slapen en drink daarnaast altijd met mate.

#5: Volg een vast slaapschema

WekkerAls je een vast slaap- waakschema aanhoudt dan stelt je lichaamseigen biologische klok zichzelf hier automatisch op in en zul je van een betere nachtrust kunnen genieten.

Het belangrijkste is dat je iedere avond rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en elke ochtend op dezelfde tijd opstaat, dus ook in het weekend of tijdens je vakantie.

Op deze manier ontstaat er een vorm van gewenning in je lichaam en geeft je lichaam zelf al aan wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Om deze slaap hack kracht bij te zetten doe je er goed aan om ’s avonds, vooral in het uur voorafgaand aan je bedtijd, je lichaam en geest te ontspannen.

Dit doe je bijvoorbeeld door:

  • Een warm bad of warme douche te nemen
  • Mediteren
  • Yoga
  • Ademhalingsoefeningen
  • Een kop kamillethee drinken
  • Lezen
  • Een ontspannen gesprek met je partner (nee geen ruzie maken)

Door later op de avond je lichaam en geest tot rust te brengen geef je een signaaltje af aan je hersenen dat het bijna tijd is om te gaan slapen en dat je brein de benodigde slaaphormonen (melatonine) mag gaan produceren om snel in slaap te kunnen vallen.

Daarnaast doe je er goed aan om tenminste een uur tot anderhalf uur voor je gaat slapen alle elektronica met beeldschermen uit te schakelen en ‘offline’ te gaan omdat het blauwe licht dat deze beeldschermen uitstralen de productie van melatonine verhinderen.

#6: Gezond eten helpt slapeloosheid te voorkomen

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een tekort aan stofjes als: calcium, kalium, seleen, magnesium, vitamine B6/C/D, omega 3 en melatonine je slaap ernstig kunnen verstoren.

Om erachter te komen of je tekorten hebt op bepaalde gebieden zijn er verschillende testen verkrijgbaar via zowel je huisarts als bij een eenvoudige drogist.

Ik raad je sowieso aan om simpelweg te eten volgens de zogenaamde ‘Schijf van Vijf‘. Hoewel deze adviezen al jaren oud zijn is het nog steeds de eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat je genoeg van alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Maak stap-voor-stap kleine veranderingen in je dieet om je slaapcyclus beter te reguleren. Doe dit vooral niet té abrupt omdat dit je spijsvertering ernstig kan verstoren en dit kan vervolgens je nachtrust weer dwarsbomen.

#7: Lichamelijk en geestelijk ontspannen voor je gaat slapen

Stress en werkdruk zorgen voor slapeloosheidHet is alom bekend dat je minder snel en in veel gevallen bijzonder moeilijk in slaap kunt vallen wanneer je gespannen en gestresst bent.

Wanneer je erg gespannen bent en wilt gaan slapen zijn er verschillende diepe ademhalingsoefeningen die je direct kunt toepassen om de stress en razende gedachten van de dag kwijt te raken en rustig in slaap te kunnen vallen.

Mensen die regelmatig mediteren slapen dieper en brengen gemiddeld meer tijd door in de REM-slaapfase is uit onderzoek gebleken.

Daarnaast kun je ook ontspannen door overdag te sporten, hierdoor ervaar je niet alleen minder stress maar zal je lichaam uiteraard ook meer vermoeid zijn waardoor je ’s avonds sneller in slaap valt.

#8: Stop met het saboteren van je eigen slaap

Hoewel het soms verleidelijk is om nog even tv te kijken voor je gaat slapen of je social media te checken op je smartphone of tablet in bed is dit bijzonder slecht voor je slaap.

De beeldschermen van deze apparaten stralen blauw licht uit en dit onderdrukt de natuurlijke productie van het bekende ‘slaaphormoon’ melatonine waardoor je moeizaam in slaap valt.

Je kunt beter in het laatste uur tot anderhalf uur voor je naar bed gaat de tv uitschakelen en je mobieltje en tablet weg leggen zodat je geest tot rust kan komen en je snel in slaap valt.

Daarnaast kan het steeds oplichtende scherm van je smartphone ervoor zorgen dat je brein constant alert blijft en jouw slaap ernstig saboteert.

#9: Volg een (online) slaaptraining

Perfect Slapen in 7 Stappen + gratis eBook Dieper SlapenEen andere manier om snel van je slaapproblemen af te komen is het volgen van een slaapcursus.

Dit kun je met behulp van de 7-Stappen methode gewoon thuis vanachter je eigen pc, tablet of smartphone doen.

Je leert in deze online slaaptraining stap-voor-stap hoe je tot de kern van je slapeloosheid komt en hoe je dit snel en effectief op kunt lossen.

Wanneer je de 7-Stappen methode downloadt dan kun je direct aan de slag met het eBook, krijg je meteen toegang tot het exclusieve ledengedeelte en krijg je het hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd.

Je kunt de gehele slaapcursus overigens GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE EN DIRECT BEGINNEN!

Inmiddels hebben ruim 15.000 mensen deze online slaaptraining met succes gevolgd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *